Detaliile despre navele inchisoare si locatiile unde acestea au stationat in diferite tari au fost strinse de organizatia respectiva intr-un raport pe fondul dezbaterilor tot mai intense pe ambele maluri ale Atlanticului privind detentia suspectilor in lipsa unui proces. Organizatia a cerut duminica administratiei americane sa dea publicitatii numele suspectilor si locatia unde acestia sint detinuti.
Informatii despre navele inchisoare au fost puse la dispozitia activistilor prin intermediul diferitelor surse, printre care declaratii ale armatei americane, Consiliului Europei si organizatiilor parlamentare afiliate si marturii ale unor prizonieri.
Raportul, care va fi dat publicitatii in cursul acestui an de organizatia Reprieve, dezvaluie ca Statele Unite ar fi operat peste 200 de noi cazuri de extradare extraordinara incepind cu anul 2006, cind presedintele Bush a declarat ca aceste practici s-au incheiat.
Potrivit organizatiei, Statele Unite ar fi utilizat 17 nave in calitate de "inchisori plutitoare" incepind cu anul 2001. Reprieve sustine ca detinutii erau interogati la bordul avestor nave si apoi transferati in alte locatii neidentificate.
Printre navele suspectate ca ar fi detinut prizonieri se numara USS Bataan si USS Peleliu. Alte 15 nave sint suspectate ca au operat in largul insulei britanice Diego Garcia din Oceanul Indian, potrivit organizatiei Reprieve.
Organizatia banuieste ca si USS Ashland, in perioada cind a stationat in largul coastelor Somaliei la inceputul anului 2007, ar fi fost implicata in practici similare in eforturile de capturare a suspectilor al-Qaida.