Mergi la conţinutul principal

Stancu vrea în libertate

La începutul lunii octombrie, Gheorghe Bunea Stancu a depus la Judecătoria Focşani, în raza de competenţă teritorială a penitenciarului în care este încarcerat pentru o condamnare de 3 ani cu executare, o cerere de "contestaţie la executare". Potrivit noului Cod Penal, deţinutul poate solicita instanţei de judecată deducerea (scăderea) zilelor în care a fost sub efectul măsurilor preventive, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar, 60 de zile în cazul lui Stancu, din pedeapsa definitivă şi irevocabilă, respectiv 3 ani. 

Această nouă speţă este interesantă în contextul în care Gheorghe Bunea Stancu este condamnat definitiv şi cu executare în dosarul "Mită la PSD", la fel ca şi omul de afaceri Ioan Niculae - închis la Găeşti, pentru matrapazlâcuri în campania lui Mircea Geoană la preşedinţia României.
Adevărul e că fostul şef al CJ a fost reţinut/ arestat preventiv şi mai apoi arestat la domiciliu şi sub control judiciar încă de pe 7 august 2014, însă în alt dosar căruia i-am spus "Stancu vs. DNA", instrumentat, evident, de procurorii anticorupţie.
Cert este că de la 7 august 2014 până pe 2 aprilie 2015, când a primit condamnarea definitivă, fostul şef al CJ a "beneficiat" de 60 de zile de arest la domiciliu şi alte cel puţin 120 de control judiciar, cu intermitenţe. Per total, Stancu are aproape 200 de zile în care a fost sub măsură preventivă, însă rămâne la latitudinea instanţei ce va lua în considerare din toată această perioadă cu drepturi restrânse.

Ce zice avocatul

Explicaţia a venit chiar de la avocatul care-l reprezintă pe Gheorghe Bunea Stancu în faţa instanţei vrâncene, în dosarul "contestaţiei la executare", cu termen la începutul lunii noiembrie.
"Domnul Stancu a solicitat deducerea, scăderea zilelor de arest la domiciliu, acelea din timpul în care era sub influenţa măsurii preventive, chiar dacă vorbim despre un alt dosar, infracţiunile sunt concurente, iar legea permite deducerea măsurii preventive din condamnare. Urmează să avem termen în acest dosar de contestaţie la executare, litigiul abia a fost declanşat", ne-a declarat avocat Ion Bratu.
Termenul de judecată este 18 noiembrie, ceea ce înseamnă că, în acel moment, dacă i se şi reduce perioada efectuată sub măsură preventivă, Stancu va avea deja executată puţin mai mult de jumătate din pedeapsă, cam 19 luni. Întrebat dacă va îndeplini condiţiile de liberare condiţionată, avocatul fostului preşedinte al CJ a evitat un răspuns direct: "Dar orice persoană poate cere liberarea condiţionată, nu e nevoie în acest caz să fi executat două treimi din pedeapsă. Domnul Stancu nu este bolnav, dar, da, a avut un comportament bun. Nu pot să comentez mai multe date din dosar", ne-a mai spus avocatul Ion Bratu.
Cert este că, având peste 60 de ani, Stancu poate cere liberarea condiţionată şi după expirarea unei treimi din pedeapsă, mai ales că este vorba despre o condamnare mică, de până în trei ani.

Deţinutul Stancu: cuminte dar fără inspiraţie

Aşa cum deja ne-a obişnuit, deţinutul Gheorghe Bunea Stancu, aflat în Penitenciarul Focşani, nu face publice activităţile pe care le desfăşoară în spatele gratiilor. El nu şi-a dat acordul pentru ca detalii din viaţa lui de condamnat să ajungă la urechile jurnaliştilor de la "Obiectiv". "Deţinutul Gheorghe Bunea Stancu nu şi-a dat acordul pentru a vă comunica activităţile desfăşurate de către acesta în cadrul Penitenciarului Focşani. Referitor la liberarea condiţionată vă comunicăm faptul că, în momentul de faţă (N.R. vineri, 9 octombrie), nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a liberării condiţionate, conform art. 95 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal", se arată în răspunsul la solicitarea redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei", remis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focşani, scms. Georgeta Gură.
Dacă Stancu s-a mai obişnuit sau nu cu detenţia, nu se ştie. În luna mai, la scurt timp după ce a ajuns la închisoarea din Focşani, surse din penitenciar ne-au informat că deţinutul nu prea suporta bine puşcăria, suferinţa observându-se cu uşurinţă pe faţa lui Stancu. La momentul respectiv ni s-a transmis că Stancu ar desfăşura ore de muncă, la biblioteca penitenciarului, probabil pentru a trece mai repede timpul şi a uita de suferinţă. Oricum, prin munca prestată
deţinutul Stancu are de câştigat, întrucât orele de muncă efectuate
se scad din pedeapsă. Asta deoarece fostul preşedinte al CJ nu recurge la scris ca să scape mai repede din închisoare, aşa cum au ajuns "scriitori" toţi mahării care-au trecut prin penitenciare, în ultima perioadă. De altfel, acest aspect a fost confirmat şi de reprezentanţii Penitenciarului Focşani: "În ultimii 5 ani, deţinuţii aflaţi în custodia noastră nu au scris vreo carte".

Dosarele iau drumul Focşanilor

Potrivit unor surse, Stancu a fost mutat la Focşani întrucât fusese citat în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vrancea. Este vorba
despre dosarul "Stancu vs. DNA", în care fostul preşedinte al CJ
Brăila şi alţi funcţionari sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.
Tot la Tribunalul Vrancea a ajuns recent şi dosarul "Sportul",
după ce procurorii anticorupţie au cerut desemnarea altei instanţe
pentru judecarea cauzei. Dosarul "Sportul" ar putea aduce, în curând, încă o condamnare pentru Gheorghe Bunea Stancu. Cauza în care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a Alinei Daniela Rusu, director economic al Consiliului Judeţean, a fost înregistrat la instanţa vrânceană, pe 10 august. Acesta este cel de-al doilea dosar în care Stancu se luptă cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Reamintim că Gheorghe Bunea Stancu a ajuns de la postura de
preşedinte al Consiliului Judeţean la cea de deţinut, în data de 2
aprilie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa în dosarul
"Mită la PSD". Stancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar
Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Barac, la doi ani şi
jumătate, cu executare. Din iulie, Stancu este urmărit penal într-un nou dosar cu omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, întrucât ar fi făcut lobby pentru promulgarea unei hotărâri de guvern. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro