Mergi la conţinutul principal

Stancu urmărit de dosare grele

Baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu stă ca pe jar în 2016. El a petrecut la puşcărie trecerea în Noul An. De altfel, nici nu se prefigurează vreo eliberare prea curând. Dar şi dacă ar ieşi, nu se ştie pentru cât timp, asta pentru că stau la pândă alte condamnări. Până la urmă însă, instanţa va decide. "Aventura" începe peste numai o zi, când se reia judecata în dosarul "Sportul". Vine apoi din urmă şi celălalt dosar în care o întreagă "echipă" de la Consiliul Judeţean, în frunte cu fostul şef, este vizată. Şi mai sunt şi altele.


Cum începe noul an pentru Gheorghe Bunea Stancu!? Anul 2016 este unul periculos pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Aflat deja în puşcărie, după ce a fost condamnat în dosarul "Mită la PSD", Stancu este la un pas şi de alte verdicte. Acesta "luptă" cu DNA în două cauze aflate deja pe rolul Tribunalului Vrancea şi îi este "alături" omului de afaceri Ioan Niculae în dosarul "InterAgro". Judecata în dosarele "Stancu vs. DNA" şi "Sportul", aflate la instanţa vrânceană, se reia luna aceasta. Săptămâna aceasta, pe 13 ianuarie, este termen în dosarul "Sportul", următoarea săptămână, respectiv pe 22 ianuarie, fiind programată la judecată cealaltă cauză.
Reamintim că Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor la începutul lui aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 3 ani închisoare în dosarul "Mită la PSD". În seara de 2 aprilie, el a fost ridicat cu cătuşe şi dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în mai 2015, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, întrucât era citat în dosarul aflat la Tribunalul Vrancea "Stancu vs. DNA". În acest dosar, el este judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte preferenţiale. Stancu şi compania au fost trimişi în judecată în megadosarul cu un prejudiciu estimat de procurori la aproape 3 milioane lei. Pe 2 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi a încă 12 funcţionari, salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi trei societăţi de construcţii prin care s-ar fi derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Fostul şef al CJ mai este judecat şi în dosarul "Concivia", ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI acuzându-l de conflict de interese. În acest dosar s-a dispus suspendarea judecăţii, în iunie 2015.

Dosarul "Sportul"

Stancu este practic "fugărit" de Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarul "Sportul", în care procurorii anticorupţie au deschis ancheta întrucât acuzaţiile ANI în această cauză au căpătat iz penal, i-ar putea aduce încă o pedeapsă fostului şef al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila. Reamintim că la începutul lunii august 2015, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Daniela Rusu. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce au aprobat finanţarea două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila, considerată ilegală de procurorii DNA. Dosarul "Sportul" se judecă tot la Tribunalul Vrancea, unde se află şi cealaltă cauză "Stancu vs. DNA".
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, ar fi îndeplinit mai multe acte ce au condus la obţinerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism. "Modalitatea în care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Stancu, urmărit penal în dosarul lui Ioan Niculae

Din iulie 2015, Gheorghe Bunea Stancu este urmărit penal şi într-un nou dosar cu omul de afaceri Ioan Niculae, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Acesta este un al doilea dosar pe care Stancu îl are cu Niculae, după dosarul cu "Mita în campania lui Geoană". Stancu ar fi făcut lobby pentru promulgarea unei hotărâri de guvern. "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, Niculae Ioan, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, Toncea Nicoleta Mariana, preşedinte al S C. INTERAGRO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Bărac Viorel, director general S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, Guţă Adriana, director economic S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani", se arată în comunicatul DNA din 24 iulie 2015. Urmărirea penală s-a început şi împotriva S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în perioada 2008 - 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind un contract încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 euro. În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., ar fi iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro