Gheorghe Bunea Stancu a contestat ordinul emis de prefectul judeţului Brăila, Vasilica Vîlcu, privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Potrivit portalului Tribunalului Brăila, liderul PSD cere anularea actului administrativ prin care s-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului său. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 3249/113/2014 în data de 4 decembrie, la secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Brăila, însă, deocamdată, nu s-a fixat niciun termen. Conform legii, judecătorii brăileni au un răgaz de 30 de zile pentru a se pronunţa. Contactaţi telefonic, ieri, reprezentanţii Prefecturii ne-au precizat că încă nu primiseră nicio înştiinţare oficială privind procesul intentat de Stancu şi au evitat să facă alte declaraţii. Potrivit Legii 554/2004, a Contenciosului Administrativ, deşi reclamantul poate solicita suspendarea ordinului de prefect, până ce instanţa judecătorească nu emite o altfel de hotărâre, actul administrativ nu încetează să îşi producă efectele.
Nu trebuie însă omis nici faptul că preşedintele PSD Brăila a decis să conteste ordinul prefectului, deşi acesta a fost eliberat ca urmare a deciziei din data de 18 noiembrie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a constatat că Gheorghe Bunea Stancu a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă.
Tudose: "Este dreptul dumnealui să conteste"
În contextul existenţei deciziei Instanţei Supreme, dar şi a tensiunilor create la nivelul CJ Brăila, redactorii noştri au încercat să afle care este opinia politicienilor locali în legătură cu decizia lui Stancu de a contesta ordinul prefectului. În ceea ce îi priveşte pe social democraţi, aceştia nu au dorit să facă prea multe comentarii. Un exemplu foarte bun ar fi deputatul PSD Mihai Tudose. "Este dreptul dumnealui să conteste", a fost comentariul parlamentarului. Cu toate acestea, Tudose a ţinut să mai sublinieze că odată pronunţată instanţa de contencios administrativ, nu mai există altă cale de atac. O părere asemănătoare a manifestat şi deputatul social democrat, Cristian Rizea. Acesta a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere situaţia jenantă din Consiliul Judeţean nu poate fi în niciun caz pusă pe umerii liderului PSD-ist, ci a proastei comunicări dintre consilieri. "Ce să zic, e un drept legitim până la urmă. E decizia fiecărei persoane aflate în situaţia domniei sale. E o decizie unilaterală de a se folosi şi de această pârghie, acest demers legal până la urmă. Mai multe nu vreau să comentez. Vă daţi seama, fiecare aflat într-o situaţie similară s-ar prevala de acest drept. Nu putem să îi judecăm pe oamenii aflaţi într-o situaţie de genul ăsta, am fi ipocriţi. Chiar dacă, într-adevăr, am văzut contextul, am văzut situaţia de la Consiliul Judeţean. Eu regret că există această lipsă de comunicare la nivelul celor care sunt acum în CJ Brăila pentru a rezolva problemele în interesul judeţului nostru. Aţi văzut, pe bună dreptate, primarii sunt revoltaţi! Până la urmă ei reprezintă baza partidului, a majorităţii. Tot la ei revenim şi noi ca parlamentari şi consilierii judeţeni, tot pe ei ne bazăm atunci când avem nevoie să ajungem fie în Parlament sau în consiliul judeţean. Ori, eu cred că ar trebui să ţinem cont mai mult de părerea acestora. Sper eu, viitorul preşedinte al CJ Brăila, care va fi, atunci când va fi, să pună ca prioritare solicitările venite din comunele judeţului", a declarat Rizea.
Boboc: "Se agaţă de această funcţie într-un mod care nu îi face cinste şi onoare"
Mult mai critici s-au arătat parlamentarii din opoziţie în privinţa gestului lui Gheorghe Bunea Stancu de a contesta ordinul prefectului privind revocarea sa din funcţie. Senatorul liberal Cătălin Boboc a afirmat că, deşi nu este ilegală, decizia lui Stancu este cu siguranţă lipsită de moralitate. "Eu vreau să comentez plecând de la ideea că în România există o lege şi toată lumea beneficiază de aceleaşi prevederi ale legii. Adică această posibilitate de a contesta un ordin al prefectului este, din acest punct de vedere, absolut legală. Există însă, o problemă de moralitate, dar nu ne mai surprinde cu nimic, nu e prima oară. De vreme ce ai o hotărâre a Înaltei Curţi, irevocabilă... Adică cea mai înaltă instanţă din ţara asta spune că ai pierdut acel proces... Acum avem de-a face cu nişte tertipuri. Până la urmă, în loc să faciliteze cât mai repede, dacă vreţi, chiar organizarea de alegeri, ca lucrurile să intre în normalitate, să se creeze o anumită stabilitate, deocamdată, preşedintele PSD-ului de la Brăila blochează această instituţie. Eu cred că, repet, fără a fi vorba de o ilegalitate, este cu siguranţă vorba despre imoralitate", a declarat Boboc. Parlamentarul a mai precizat că Stancu ar fi trebuit să îşi dea demisia odată ce a intrat în atenţia justiţiei. "Lucrurile la CJ Brăila sunt blocate într-o anume situaţie pe care o cunoaştem cu toţii şi nu noi am creat-o. Nu vreau să comentez mai mult de atât. Fiecare are opţiunea lui. Opţiunea cea mai simplă, cea mai clară şi nu de acum, de mult, era aceea a demisiei. Aşa s-ar fi întâmplat în orice societate normală. Aşa fac oamenii normali, dar, iată, se agaţă de această funcţie într-un mod care, aş spune eu, nu îi face cinste şi onoare, dar probabil că e prea mult să ne aşteptăm la aşa ceva", a conchis liberalul.
Nazare: "Decizia ţine de războiul personal pe care îl are Stancu în PSD la momentul ăsta"
La rândul său, proaspătul deputat PNL Alexandru Nazare a afirmat că gestul lui Stancu este tipic PSD-ist şi că nu îl surprinde absolut deloc. Şi acesta a punctat că toate problemele actuale din Consiliul Judeţean Brăila se datorează faptului că Gheorghe Bunea Stancu nu şi-a dat demisia. "Nu ştiu dacă cineva mai are altfel de aşteptări. Dacă era să facă altceva până acum ar fi făcut. E tipic PSD-ist. Nu văd ce ar mai fi de contestat, dar bineînţeles prelungim starea asta de fapt. Am văzut că liderii PSD-ului suferă de o amnezie din asta prelungită. Ei parcă uită că am ajuns în blocaj la Consiliul Judeţean din cauza faptului că Bunea Stancu nu şi-a dat demisia şi o pun pe seama a cu totul altor factori. De aici au plecat toate. Dar nu numai că vor să rezolve problema, mai şi contestă ordinul prefectului ca să prelungească. Nu am ce să zic mai mult de atât. Cred că există modalităţi prin care să ieşi cu fruntea sus din orice situaţie, oricât de gravă ar fi", a declarat Nazare. Totodată, fostul lider PDL Brăila a precizat că din punctul său de vedere Stancu a luat decizia de a contesta ordinul prefectului, tocmai pentru a riposta împotriva unora dintre PSD-iştii care au început să i se împotrivească. "Decizia ţine de războiul personal pe care îl are Stancu în PSD la momentul ăsta. Ca să îşi menţină influenţa în PSD Brăila, Stancu e dispus să facă orice şi se vede treaba că există nişte tabere pro şi anti-Stancu. Acum nu poţi decât artificial să fii anti-Stancu, după ce ai fost lângă el nu ştiu câţi ani, deci nu e ca şi cum ar fi vreo tabără credibilă, dar s-au creat de conjunctură două tabere. Stancu ţine cu tabăra lui, cine mai e în picioare. În orice caz, interesul public e ultimul vizat", a încheiat Nazare.
Reamintim că prefectul Judeţului Brăila, Vasilica Vîlcu, a emis, pe 26 noiembrie, ordinul prin care Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost revocat din funcţie. Verdictul a fost dat după mai multe zile în care instituţia a analizat informarea din partea Agenţei Naţionale de Integritate (ANI) în privinţa grefei emise de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie în dosarul "Sportul", unde Stancu a fost găsit vinovat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă. În cazul în care Stancu nu ar fi contestat actul administrativ, după expirarea perioadei de 10 zile prevăzute de lege, decizia devenea definitivă prin necontestare şi puteau începe procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate. De reţinut că Guvernul stabileşte data alegerilor la propunerea prefectului în termen de 90 de zile.