Stancu târâie piciorul spre arest | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stancu târâie piciorul spre arest

Marţi, 26 august, pare să fie ziua decisivă pentru Gheorghe Bunea Stancu. Atunci, potrivit programării făcute de Tribunalul Galaţi, se va judeca cererea DNA de a-l muta pe Stancu din arestul de acasă, de pe strada Rahova, în acela al Poliţiei.
Motivul: "Stancu a încălcat decizia instanţei şi a comunicat indirect cu un alt inculpat din dosar", cu Vasile Soare, administratorul Concivia SA, firma controlată de Bunea Stancu prin pachetul majoritar de acţiuni deţinute la Bursagrirom.
De altfel, Soare este "cheia şi lăcata" în dosarul preşedintelui suspendat al CJ. El este omul care, prin funcţia pe care o deţine, a atras fondurile publice şi europene în visteria firmei "patronate" cu mână de fier de Stancu.

 

CITEȘTE ȘI: Stancu, la arest! DNA cere înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv

 

Mai mult, Soare este inculpat în dosarul şefului său, iar acum, graţie "comunicării indirecte" cu acesta, riscă să-şi agraveze situaţia, în sensul că ar putea fi responsabilizat penal pentru tăinuire şi complicitate cu infractorul. Menţionăm că ancheta DNA vizează afacerile cu fonduri publice derulate de Concivia, Tancrad şi Bursagrirom, iar prejudiciul stabilit din doar patru contracte se ridică la 3 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi, martori şi suspecţi angajaţi ai CJ, dar şi ai firmelor sus-amintite. Cu toţi aceştia, prin decizie definitivă - pentru a rămâne în arest la domiciliu - Stancu n-avea voie să ia legătura, în niciun fel. Deşi, imediat ce a ajuns în arestul de acasă, Stancu s-a dovedit a fi acelaşi şef de necontestat. Presa centrală consemnează chiar şi faptul că Stancu l-ar fi învăţat pe Soare ce să le spună anchetatorilor. Ba chiar, se pare că Stancu ar fi mânuit un telefon mobil-spion în alte scopuri decât acelea strict legale.

 

CITEȘTE ȘI: O zi obişnuită a lui Bunea Stancu în arest

 

Peste cinci zile...

Un lucru este cert: preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, ar putea ajunge după gratii, marţea viitoare sau chiar mai devreme, în funcţie de cererile pe care Tribunalul Galaţi le va mai admite. Termenul legal de soluţionare a cererii DNA este de cinci zile, ca şi în cazul contestaţiilor. Între timp, Stancu trebuie citat. De asemenea, intervine procedura legală de citare şi audiere a lui Vasile Soare, supus şi el legii penale, fiind suspect.
"Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în mod indirect, a luat legătura cu suspectul Soare Vasile, deşi prin încheierea din data de 8 august 2014 a Tribunalului Galaţi, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de primul menţionat, instanţa l-a obligat să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi sau martori. Propunerea de arestare preventivă a fost înaintată Tribunalului Galaţi", au precizat procurorii DNA într-un comunicat de presă.

 

CITEȘTE ȘI: Stancu, obligat și la plata cheltuielilor de judecată

 

Poliţist, acasă la Stancu

Ieri, după ce DNA îşi anunţase solicitarea, la locuinţa lui Stancu, de pe strada Rahova, era linişte, însă, în jurul orele 13.30, un poliţist de la Biroul "Supraveghere şi Control Judiciar" din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei, a venit în "vizită". Poarta a fost deschisă de fiul lui Gheorghe Bunea Stancu, poliţistul a intrat în locuinţă, pentru verificări, iar după câteva minute a ieşit şi şi-a văzut de drum. Cel mai probabil, judiciaristul a făcut controlul zilnic de rutină şi e puţin probabil să-l fi citat pe Stancu, asta fiindcă termenul de 26 august a fost antamat abia după orele 14.00, potrivit surselor oficiale din Tribunalul Galaţi. Procedura prevede citarea în 24 de ore de la data depunerii cererii DNA.
"S-a fixat termen pentru data de 26 august, ora 11.00", ne-a declarat, ieri, grefier Gabriela Gagu, din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Galaţi.
Potrivit presei centrale, DNA ar fi cerut de îndată Tribunalului Galaţi preschimbarea termenului de judecată într-unul mai apropiat, însă cererea ar fi fost respinsă, chiar dacă motivaţia procurorilor DNA era cât se poate de pertinentă: "pentru a preveni alterarea anchetei prin presiuni sau preconstituirea unor probe (n.r. fabricarea) în favoarea lui Gheorghe Bunea Stancu", consemnează presa centrală.

 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Înregistrări ilegale în biroul lui Stancu

 

Surse judiciare ne-au explicat faptul că noul Cod de Procedură Penală impune cinci zile pentru soluţionarea unor asemenea cauze, din care 24 de ore pentru citarea părţilor, iar termenele de judecată sunt alese de computer pentru a nu lăsa loc unor interpretări. O eventuală preschimbare a termenului nu se putea stabili doar printr-o şedinţă de judecată, ci şi printr-o simplă discuţie autorizată între factorii de decizie. Conduita celor ce aplică procedura trebuie să fie impecabilă, altfel, orice decizie poate atrage vicii de procedură, pe care avocaţii le-ar putea folosi şi astfel s-ar invoca eşecul anchetei.

 

CITEȘTE ȘI: Ionel Avram. Umbra lui Stancu

 

Remember: "avatarurile" lui Stancu

Reamintim că Bunea Stancu a fost "înconjurat" de procurorii DNA pe data de 7 august, zi în care Florin Mija, adjunctul său, a fost adus din Deltă la audieri, iar Nicolae Moisiu, şeful "Achiziţiilor Publice", a fost şi el reţinut. Tot atunci, au fost făcute patru percheziţii, din care una la sediul CJ, şi au fost ridicaţi patru saci cu documente. Apoi, Stancu şi Mija au fost arestaţi la domiciliu, iar Moisiu a primit restricţiile controlului judiciar. Cu toţii sunt acuzaţi de fapte de corupţie, iar dosarul ce numără 13 suspecţi include şi zeci de martori, unii din CJ - îndeosebi oameni de la "Achiziţii", dar şi funcţionari de la "Fonduri Europene", plus angajaţi ai Concivia, diriginţi de şantier şi proiectanţi. Alte capete grele de acuzare: abuz în serviciu în formă continuată şi prejudiciu patrimonial adus instituţiei publice, prin acordarea de contracte preferenţiale celor trei firme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro