Stancu, ridicat de mascaţi! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stancu, ridicat de mascaţi!

GALERIE FOTO CU STANCU ESCORTAT DE MASCAȚI: CITEȘTE, ASTĂZI, ÎN ZIARUL OBIECTIV- VOCEA BRĂILEI O ANALIZĂ COMPLETĂ A DESANTULUI PROCURORILOR DNA ACASĂ LA STANCU ȘI LA SEDIUL CJ, DETALII DIN CULISE, OPINII PERTINENTE!

Descinderi cu mascaţi la Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa şefului instituţiei, baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu. Ieri dimineaţă, preşedintele CJ Brăila a primit "vizita" procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

12 ore: Percheziții acasă la Stancu și la CJ

 

Au fost efectuate patru percheziţii domiciliare, una dintre acestea chiar la vila liderului PSD, de pe strada Rahova. În jurul orei 11.00, preşedintele CJ a fost ridicat de mascaţi, neîncătuşat, şi urcat în duba Jandarmeriei, fiind dus la sediul CJ, unde accesul publicului a fost restricţionat în timpul anchetei. El a fost condus apoi, în jurul orei 19.00, la sediul DNA Galaţi pentru audieri. Atmosfera în zona locuinţei lui Stancu era una apăsătoare, mai ales că mascaţii tot intrau şi ieşeau din imobil, cărând după ei genţi pline cu documente, dar şi o unitate de calculator, toate fiind urcate în dubă. În curtea locuinţei se aflau anchetatorii, care au intrat la un moment dat şi în garajul locuinţei, pentru a căuta documente. Când s-au prezentat la vila lui Stancu, jandarmii erau dotaţi şi cu un berbec, ustensilă folosită pentru forţarea intrării în cazul în care proprietarul nu deschidea uşa de bunăvoie. Nu a fost însă nevoie de folosirea forţei.

 

Vecini cu lacăt la gură

 

Vecinii din zonă erau şi ei foarte tăcuţi, răspunsul la întrebările primite din partea jurnaliştilor fiind acelaşi la fiecare: nu ştiu de ce este acuzat vecinul Stancu. Un bărbat a ţinut să ne informeze despre faptul că preşedintele CJ Brăila are o firmă de construcţii. În timpul percheziţiei desfăşurate la domiciliul preşedintelui CJ şi-a făcut apariţia Sorin Costin, acţionar la Bursagrirom, alături de Stancu. Când a fost scos din casă, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a refuzat să facă vreun comentariu. Nici avocatul lui Stancu, dar nici Sorin Costin, nu au dat vreo declaraţie, ci s-au urcat imediat în maşinile parcate în faţa vilei preşedintelui CJ Brăila şi şi-au văzut de drum.
Procurorii DNA îl suspectează pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte grase acordate unor firme apropiate.

În acest dosar mai este cercetat şi vicepreşedintele CJ Brăila, social - democratul Florin Mija. Ieri, acesta a fost ridicat din Delta Dunării, unde îşi petrecea concediul, şi adus la CJ şi apoi la audieri la DNA Galaţi. La un moment dat au apărut zvonuri privind implicarea unui funcţionar în scandal, fiind vorba despre şeful Biroului Achiziţii, Nicolae Ghiocel Moisiu. Ieri, în jurul orei 14.00, cel în cauză a fost preluat de către anchetatori, Moisiu urcându-se în duba în care fuseseră încărcaţi ceva mai devreme sacii cu documente luate drept probe.

 

Urme: unul dintre funcționarii ridicați a vrut să se omoare

 

În ianuarie 2012, funcţionarul public a ajuns la spital după ce a încercat să se sinucidă, înghiţind o supradoză de medicamente (60 de pastile), dar a fost salvat de medici. Se pare că intenţiile suicidale ar fi avut legătură tot cu dosarele în care acuzatul principal era Stancu şi în care tot era citat.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest dosar ar fi de 3 milioane de lei. Potrivit unor surse, preşedintele CJ Brăila este cercetat de procurorii anticorupţie pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată. În comunicatul postat ieri pe site-ul DNA, se preciza că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2009-2010, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local. În cursul zilei de 7 august, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate un număr de 4 percheziţii domiciliare în locaţii situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituţii publice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. "Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arăta în comunicatul DNA.

Contracte preferenţiale

Surse din cadrul anchetei susţin că dosarul în care au avut loc ieri dimineaţă percheziţii la sediul CJ Brăila şi la  locuinţa lui Bunea Stancu vizează modul în care au fost organizate şi s-au derulat procedurile de achiziţie publică  organizate de această autoritate publică în perioada 2009-2011. Mai precis au ridicat steguleţe roşii un număr de 5 contracte pe bani publici în care autoritate contractantă a fost Consiliul Judeţean Brăila. Primul este contractul care a vizat executarea de lucrări de reparare şi amenajare a clădirii din strada Buzăului nr. 3A, imobil care adăposteşte  sediile asociaţiilor de dezvoltare intracomunicată "Eco Dunărea" şi "Dunărea" precum şi Serviciul de  monitorizare SCUP al CJ Brăila, contract atribuit firmei "Concivia" unde după cum se cunoaşte acţionar indirect prin "Bursagrirom" este chiar şeful CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Practic, oficialul a avut în acest caz dublă calitate aceea de semnatar al contractului din partea autorităţii locale dar şi de parte interesată prin prisma pachetului de  acţiuni deţinut la firma executantă a lucrării. De adăugat ca o paranteză ar fi că de amenajarea aleilor şi  carosabilului din curtea acestui imobil s-a ocupat firma gălăţeană "Tancrad" într-un contract ce a costat 0,11 milioane lei. Revenind, aceeaşi situaţie se repetă şi în cazul celui de-al doilea contract pe care anchetatorii au pus lupa: "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila", contract atribuit aceleiaşi "Concivia"  pentru suma de 330.329 lei. La fel se întâmplă şi cu al treilea contract "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale" în proiectul "Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de   Pneumoftiziologie Brăila", câştigat tot de "Concivia" contra sumei de 63.824,8 lei plus lucrări suplimentare de încă 38.685,03 lei.

Dar lista contractelor pe bani publici atribuite firmei şefului CJ Brăila este mult mai lungă şi am putea aminti doar câteva mai reprezentative aşa cum este cazul contractului de reabilitare şi modernizare a clădirii Teatrului Maria  Filotti - 15,66 milioane lei încheiat cu municipalitatea condusă de Aurel Simionescu - subalternul politic al şefului PSD Brăila, Bunea Stancu; consolidarea şi reabilitarea fostului spital de copii de pe Calea Călăraşilor (viitor sediu al casei Judeţene de Pensii Brăila) pentru 5,87 milioane lei; realizarea sediului Agenţiei de Dezvoltare Regională SE - 0,85 milioane lei, plus alte lucrări asemănătoare la mai multe şcoli şi dispensare din judeţ, ori lucrări de  amenajare şi modernizare a străzilor din câteva comune.

"Tancrad" a prins aripi la Brăila

Contractul cu numărul patru care a atras atenţia anchetatorilor DNA este cel atribuit de CJ Brăila, condus de Bunea Stancu firmei din Galaţi - SC "Tancrad" aparţinând familiei multimilionarilor în euro Stăncic, privind "Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila", contract pentru care s-au plătit din bani publici 1,34 milioane lei. Tot pe parte de asfaltări şi plombări, ultimul contract din seria de 5 nominalizate de anchetatori este cel vizând DJ 221B - Brăila - Vădeni încheiat între CJ Brăila, reprezentat de preşedintele acestuia, Gheorghe Bunea Stancu şi aceeaşi "Tancrad" Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin. Lista contractelor atribuite de autrotăţile locale   acestei companii cuprinde proiecte importante precum realizarea infrastructurii rutiere în cartierul Radu Negru în valoare de 10,34 milioane lei; dezvoltarea oraşului Ianca prin modernizarea spaţiului public - 42,06 milioane lei; deszăpezirea drumurilor judeţene - 2,48 milioane lei; reabilitarea Parcului Monument - 6,64 milioane lei;  reabilitarea zonei cu fântânile de lângă Palatul Administrativ precum şi a platoului din faţa aceluiaşi imobil pentru 10,9 milioane repectiv 3,85 milioane lei. Nu trebuie totuşi omis un aspect foarte important şi anume legătura directă dintre "Tancrad" şi "Concivia" demonstrată de faptul că la un moment dat una dintre subsidiarele companiei gălăţene s-a înfiinţat la Brăila având ca sediu chiar clădirea "Concivia" de pe calea Călăraşilor.
Revenind la ancheta celor de la DNA, suspiciunile anchetatorilor se leagă de modul în care au fost organizate şi  s-au derulat procedurile de achiziţie publică, în perioada de referinţă, în sensul că finalitatea a fost aceea ca "Tancrad" şi subsidiarele sale precum şi "Concivia" au ajuns să deţină monopolul lucrărilor licitate (în sens comun), fiind de multe ori practic singurele firme care participă şi câştigă contractele pe bani publici pe plan local. Potrivit informaţiilor de bilanţ, în cursul anului trecut "Concivia" a raportat o cifră de afaceri de 26,5 milioane lei şi un profit net de 0,36 milioane, în scădere faţă de 2012 când cifra de afaceri a fost de 34 milioane lei iar profitul de 1,8 milioane lei. În altă ordine de idei, după cum se cunoaşte deja, şeful CJ Brăila, Bunea Stancu este acţionar majoritar la "Bursagrirom" firmă care deţine mai departe portofolii la celebra "Concivia", dar şi la operatorul portuar "Hercules", precum şi la SC "Istru", companie care deţine şi administrează mai multe spaţii de alimentaţie publică, cel mai celebru fiind Restaurantul Continental de pe Calea Călăraşilor. Ca o adăugire, de la venirea lui Stancu la şefia Consiliului Judeţean, SC "Hercules" a beneficiat de finanţare de la bugetul de stat pentru reabilitarea şi  modernizarea mai multor dane din zona portuară pe care o administrează.

Averea lui Stancu

Preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu deţine, potrivit propriei declaraţii de avere din aprilie 2014, şapte terenuri intravilane în municipiul Brăila, un apartament, trei case de locuit, un spaţiu comercial,dar şi bijuterii în valoare de 13.000 de euro, precum şi patru depozite bancare: două din anul 2009, la BCR Brăila, de câte 61.705 lei, unul tot la BCR Brăila din 2004 în valoare de 746.492 şi unul la Unicredit Ţiriac Bank, în valoare de 735.986, din anul 2012. La venituri, şeful CJ Brăila a trecut indemnizaţia de preşedinte în cuantum de 55.356 de lei, în timp ce soţia sa,  educatoare la o grădiniţă din municipiu, are venituri de 26.044 lei. Potrivit declaraţiei de avere, oficialul nu are   datorii, nu a primit cadouri şi nici nu a beneficiat de servicii sau alte avantaje în mod
gratuit.

În procesele cu ANI, Stancu stă liniştit până în toamnă

Judecata în dosarul "Concivia", în care lupta se dă între Gheorghe Bunea Stancu şi ANI, se va relua în luna septembrie. La data de 30 iunie, Stancu a formulat o cerere de recuzare, ceea ce a dus la o tergiversare a judecării cauzei, însă instanţa nu i-a dat câştig de cauză. După respingerea cererii de recuzare, judecătorii Înaltei Curţi au stabilit ca procesul în care Stancu se judecă cu ANI să fie reluat în data de 9 septembrie. Celălalt dosar în care Stancu se judecă cu ANI - "Sportul", are termen la începutul lunii noiembrie.
În dosarul "Concivia", inspectorii ANI, care au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, au arătat că, în calitate de şef al CJ Brăila, Bunea Stancu a acordat cinci contracte în valoare totală de 2,7 milioane de lei, fără TVA, firmei "Concivia", pe care o controlează prin intermediul "Bursagrirom" SA. Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi pe data de 30 ianuarie 2013, asta după ce, în septembrie 2012, la CA Bucureşti, Stancu a avut parte de o înfrângere. În acest dosar, judecătorii i-au respins acţiunea lui Bunea Stancu, ca nefondată, însă acesta a declarat recurs.
În dosarul "Sportul", Înalta Curte a dat un nou termen de judecată pentru data de 4 noiembrie. Preşedintele CJ este acuzat de ANI că ar fi încălcat regimul juridic privind conflictul de interese şi că ar fi săvârşit "infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie", după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de societăţi la care este acţionar majoritar. Potrivit ANI, pe data de 31 august 2012, Stancu a întocmit şi adoptat atât expunerile de motive cât şi hotărârile CJ şi a semnat contractele de asociere între Consiliul Judeţean Brăila şi SC Clubul de Fotbal Brăila SA respectiv Asociaţia Sportivă Handbal Club "Dunărea" Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. Dosarul "Sportul" nr. 6647/2/2012• a ajuns la Înalta Curte în martie 2014, Gheorghe Bunea Stancu declarând recurs împotriva soluţiei Curţii de Apel Bucureşti, din octombrie 2013, când ANI a ieşit învingătoare.

Hotărârea în dosarul "Mită la PSD" se lasă aşteptată

Liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a ajuns şi în atenţia DNA, în ianuarie 2012, el fiind trimis în judecată în dosarul "Mită la PSD". În faţa instanţei au ajuns şi Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, Viorel Barac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a dispus achitarea lui Stancu, precum şi a celorlalţi trei inculpaţi. În cauză s-a declarat recurs, însă dosarul nu a ajuns nici până acum pe rolul Tribunalului Bucureşti.
După cum se precizează în comunicatul remis de Biroul Relaţii Publice din cadrul Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, în dosarul nr. 938/299/2012• a fost declarat recurs la data de 21 noiembrie 2013 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. "Până la data prezentului răspuns hotărârea pronunţată în dosarul mai sus menţionat nu a fost redactată, astfel încât dosarul nu a fost înaintat instanţei de control judiciar în vederea soluţionarii căii de atac", a precizat Elena Horhat din cadrul BIRP JS1 Bucureşti, în răspunsul remis la jumătatea lunii iunie. În acest dosar, liderul PSD Brăila era acuzat de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite, în dosarul legat de finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Dacă în primă fază era vorba despre o mită de 1 milion de euro la PSD, pe parcursul cercetărilor, procurorii anticoruţie au stabilit că din suma respectivă s-au plătit efectiv aproximativ 150.000 de euro.

"Dacă mă saltă DNA, vă trag pe toţi după mine"

În urmă cu câteva luni, Gheorghe Bunea Stancu ar fi venit cu o serie de ameninţări la adresa colegilor de partid, potrivit site-ului ştiripesurse.ro, care nu au fost însă recunoscute de preşedintele CJ. Avertismentul pentru apropiaţii din partid, potrivit Naţional, ar fi fost următorul :"Nu o să pic doar eu ca prostul, vă iau pe toţi după mine! Pe toţi! Până şi pe procurorii care m-au scos până acum! Mă duc eu, trag tot judeţul după mine, şi Bucureştiul, ne ducem cu toţii la mititica!" - le-ar fi spus Bunea Stancu apropiaţilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro