* peste 400 de artiști plastici din toată țara și-au expus creațiile la Galeriile de Artă din Piața Traian * este cel mai mare eveniment de acest gen din România * "Este o victorie a noastră, a brăilenilor", a spus prof. Hugo Mărăcineanu, prezent la eveniment * "Cu toate că trecem printr-o perioadă dificilă, în lucrările artiștilor acest lucru nu este vizibil", a precizat istoricul de artă Amelia Dincă, din Călărași
A început "ca un bulgăre de zăpadă" care a tot crescut, an de an. Așa ilustrează prof. Gheorghe Mosorescu, președintele Flilialei Brăila a Uniuniii Artiștilor Plastici din România (UAP) fenomenul numit "Salonul Național de Plastică Mică de la Brăila - Ediția XXII".
Cei 200 metri pătrați ai Galeriilor de Artă din Piața Traian au devenit, sâmbătă, 27 februarie, mult prea puțini pentru sutele de lucrări de pictură, grafică, arte decorative și sculptură sosite din toată țara, ba unele și din străinătate, la vernisajul Salonului Național de Plastică Mică. Este primul eveniment de anvergură națională din agenda UAP, dar și o șansă pentru ca Brăila să iasă din anonimat și devină, temporar, o adevărată capitală a artelor.
"An de an, expoziția este tot mai provocatoare"
Inițiat, în anul 2000, de prof. Gheorghe Mosorescu, Salonul Național de Plastică Mică și-a deschis porțile sâmbătă, 27 februarie, expoziția putând fi vizitată de brăileni până pe data de 14 aprilie 2021. Au trimis lucrări în jur de 445 de artiști. Alte lucrări erau, încă, pe drum din pricina pandemiei, unele dintre acestea fiind trimise tocmai din Polonia și Canada. "Vă rog să-l luați ca pe un mărțișor pe care vi-l oferă, cu generozitate, din suflet, artiștii plastici din toată țara", a spus prof. Mosorescu la vernisajul de sâmbătă.
Au fost prezenți zeci de profesori, elevi și studenți de la Arte, elevi și iubitori de frumos, critici și istorici de artă, precum și artiști. Printre ei, Alina Sulicu, directorul Centrului de Creație din Brăila, și Maria Martha Mocanu, "prieten al artelor" și manager general la Best Romania. Iar lucrările expuse au întrecut toate așteptările.
"E primul eveniment de anvergură națională din agenda UAP. Expoziția aceasta, cu o participare atât de numeroasă, oferă o imagine concludentă asupra unui eșention reprezentativ al artei plastice românești contemporane (...) Fiecare lucrare expusă este expresia unei trăiri exprimate de artist cu mijloace care-i sunt proprii", a spus istoricul de artă brăilean Maria Stoica, la vernisajul expoziției.
Oaspete sosit din Călărași, criticul și istoricul de artă Amelia Dincă a avut numai cuvinte de laudă despre Salon. "Cu toate că trecem printr-o perioadă foarte dificilă, în lucrările artiștilor acest lucru nu este vizibil, pentru că fiecare dintre lucrările expuse demonstrează că artistul visează, artistul este în lumea lui, dincolo de orice problemă cotidiană. Serii întregi de artiști tineri au dorit să vină, să facă parte din această manifestare care este atât de pregnantă în fenomenul artistic contemporan. An de an, expoziția este tot mai provocatoare (...) Sunt nume mari ale artei contemporane care sunt prezente pe simeze, sunt artiști plastici din toată țara, din toate județele și din toate filialele UAP", a spus expertul.
Ulterior, după vernisaj, Amelia Dincă avea să ne spună despre Brăila că "este un oraș curat, cu oameni deschiși și binevoitori și cu o anumită prestanță datorită arhitecturii".
"Este o victorie a noastră, a brăilenilor"
"Astăzi, ora națională în arta plastică se dă de la Brăila. Dacă ne întrebați în urmă cu 30 de ani dacă vom apuca un astfel de eveniment, vă spuneam sincer că NU. Este o victorie a noastră, a brăilenilor, că reușim să ne înscriem pe plan național, că se vorbește în toată țara de Brăila, de artiștii din Brăila", a spus prof. Hugo Mărăcineanu, maestrul care a format generații întregi de artiști și care este nelipsit de la proiectele derulate de Filiala UAP Brăila. UAP Brăila are în prezent 33 de membri - artiști plastici recunoscuți în țară și în străinătate.
Inițiatorul Salonului Național de Plastică Mică, prof. Gheorghe Mosorescu, a făcut un apel de suflet către cei prezenți, îndemnându-i să promoveze arta autentică și pe artiștii brăileni și să-i invite pe concitadini să viziteze expoziția. "Am o mare durere: de obicei, le vorbim celor care sunt aici. Nu am găsit însă o formulă să-i atragem pe cei care nu au intrat niciodată în Galeriile de Artă. Ar trebui să mergeți și să întrebați oamenii de pe stradă: «Ai fost în galerie?», apoi să-i invităm aici", a spus președintele UAP Brăila.
Expoziția este deschisă publicului până la mijlocul lunii aprilie a.c. O șansă ca aceasta apare doar o dată pe an, pentru că unul este Salonul Național de Plastică Mică de la Brăila!