Sprijin de 25.000 de euro pentru tinerii fermieri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sprijin de 25.000 de euro pentru tinerii fermieri

Tinerii care vor sa preia de la parinti haturile unei afaceri in domeniul agricol sau cei care vor sa isi infiinteze propria afacere in mediul rural pot beneficia de sprijin financiar european consistent, pentru a-si pune in practica ideile. Pentru aceasta, ei trebuie sa aiba minim studii medii. Daca au terminat un liceu de specialitate, e suficient, daca specializarea detinuta e din alt domeniu de activitate, atunci studiile trebuie completate cu cursuri de formare, inclusiv cele organizate prin Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA).
In conformitate cu Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), persoanele in varsta de pana la 40 de ani pot solicita sprijin nerambursabil intre 10.000 si 25.000 euro, daca se instaleaza pentru prima data in exploatatiile agricole, ca si conducatori ai exploatatiei si prezinta un Plan de dezvoltare pentru activitatile agricole din cadrul exploatatiei. Aceste conditii trebuie indeplinite la momentul solicitarii sprijinului. De precizat ca instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de infiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda a unei exploatatii agricole pentru prima data, in calitate de conducator sef de exploatatie. Contractul de arenda trebuie sa fie incheiat pe minim 5 ani. Initial, s-a impus ca domiciliul solicitantului sa fie in mediul rural, dar clauza este inca in discutie, existand sanse sa fie modificata.
Informatii complete despre aceasta masura, 1.1.2., pot fi obtinute de la specialistii Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila.

Sesiunea de proiecte a demarat din decembrie anul trecut

Potrivit ghidului practic aferent acestei masuri, beneficiari eligibili sunt persoanele fizice in varsta de pana la 40 de ani care practica, in principal, activitati agricole si a caror exploatatie are o dimensiune economica intre 7.200 si 48.000 euro si este inregistrata in Registrul Agricol. Sprijinul pentru instalare este de 10.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 7.200 euro, iar peste aceasta valoarea sprijinului creste cu 2.000 Euro pentru fiecare 1.200 euro in plus la dimensiunea afacerii, dar nu va putea depasi 25.000 euro/exploatatie. "Sesiunea pentru primirea proiectelor in cadrul Masurii 1.1.2. a fost deschisa inca din decembrie 2008, dar cu tot efortul nostru de a face cunoscute avantajele accesarii acestor fonduri nerambursabile, pana acum nu avem inregistrata nicio cerere in acest sens. Cu toate acestea, zilnic vin foarte multi tineri si se intereseaza de prevederile acestei masuri. Sesiunea actuala urmeaza sa se inchida la finele lunii viitoare, asa ca timp ar mai fi pentru cei interesati", ne-a declarat Elena Banica, directorul Directiei Dezvoltare Rurala din cadrul DADR Braila.
O exploatatie agricola nu poate primi sprijinul care se acorda in doua transe (60%/40%), decat o singura data, iar tinerii care vor renunta la activitatea agricola mai devreme vor fi obligati sa restituie contravaloarea sprijinului accesat. La nivel national, pentru perioada 2007 - 2013 alocarea financiara a Masurii 1.1.2. se ridica la 337,2 milioane euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro