Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spitalul Judetean da cu piciorul unei investitii de 5 milioane de euro

O investitie de 5 milioane de euro in domeniul Sanatatii, de interes major pentru comunitatea braileana si nu numai, risca sa se duca pe apa Simbetei, din cauza unor neintelegeri si interese personale. Este vorba despre Centrul de Imagistica ce urma a se realiza in incinta Spitalului Judetean, care ar fi insemnat aparatura de ultima generatie, cum au putine centre universitare din tara si investigatii facute fara iradierea pacientului. Proiectul a fost prezentat, in urma cu circa o luna, de omul de afaceri brailean Mihai Danut, care este si el implicat in afacere, iar lucrurile pareau a fi pe fagasul cel bun - Consiliul Judetean, in subordinea caruia se afla Spitalul Judetean dindu-si acordul, iar directorul spitalului, Stefan Mihailescu, aratindu-se incintat de acest gen de colaborare. Mihailescu le declara, la timpul respectiv, consilierilor, ca este foarte multumit ca acest centru va fi gazduit de spital, pentru ca, in acest fel, nu face concurenta unitatii sale, ba chiar ofera avantajul ca Spitalul Judetean beneficiaza de serviciile respective in regim preferential si nu-si pierde medicii radiologi, care ar fi putut fi atrasi de noul centru, unde conditiile de munca si, probabil, de salarizare, sint net superioare. In rastimp de citeva zile, insa, situatia s-a schimbat, iar conducerea Spitalului Judetean s-a razgindit, respingind ideea concesionarii spatiului stabilit si preferind sa iasa la inaintare cu o noua cerinta: externalizarea completa a serviciului de radiologie, cu obligatia celui care-l va prelua de a lua, la gramada, personal si aparatura invechita.
Omul de afaceri Mihai Danut a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a avut o prima surpriza neplacuta atunci cind licitatia stabilita initial a fost aminata dintr-un motiv pueril: nu s-a achitat taxa de participare la banca, ci participantii au venit cu banii la ei, pentru a plati la casieria spitalului. Apoi, Mihai a aflat cu suprindere ca licitatia a fost aminata pe termen nedeterminat, din motive care nu i-au fost comunicate oficial. Incercind sa afle ce se petrece, omul de afaceri sustine ca l-a sunat pe directorul Spitalului Judetean: "Mi-a spus ca intr-adevar, sint ceva neintelegeri, ca sint niste discutii in cadrul Consiliului Medical al spitalului, ca au observatii vizavi de caietul respectiv de sarcini si ca vor sa il rescrie dumnealor in functie de alte criterii". Mihai spune ca a facut cercetari, pentru a afla care este adevaratul motiv care a generat "blocajul" subit si a aflat ca la mijloc ar putea fi mina unor medici radiologi din Braila care-si vad amenintate afacerile de noul centru de imagistica si, ca atare, ii pun bete in roate proiectului: "Am inteles ca medici care sint de imagistica in cadrul Spitalului Judetean nu sint de acord cu acest proiect, dat fiind ca dumnealor au investit, si-au cumparat cabinetele medicale de la policlinica Hipodrom si nu vor sa piarda bani. De exemplu, am aflat ca doctorul Cosmescu are aproape tot parterul policlinicii din Hipodrom. Cert e ca dinsii, desi au echipamente foarte vechi, isi fac treaba cu ele si acestea le aduc o suma constanta de bani, prin intermediul Casei de Sanatate. Pe mine nu ma intereseaza sa aduc echipamentele pe care le au ei, care sint de acum 20 de ani, cu altele, noi, care sint indispensabile pentru orice spital modern. Eu am insa o nedumerire: ce cauta in comisia de licitatie o persoana, chiar daca este seful Radiologiei din Spitalul Judetean, atita timp cit dumnealui este in bussines cu o afacere similara? ".
Dezamagit ca este blocata aceasta investitie de interes pentru comunitate, Mihai s-a gindit sa se duca sa faca centrul de imagistica intr-un alt judet si deja a contactat mai muti directori de spitale din judetele limitrofe: "Nu va ascund faptul ca eram convinsi ca vom cistiga aceasta licitatie, motiv pentru care am platit o suma de bani in avans la firma Phillips, ca aceste echipamente sa ajunga la Braila pina in Sarbatori. Ieri eram chiar furios si am luat legatura cu Spitalul Judetean din Focsani, cel din Galati si cel din Slobozia si le-am propus o colaborare, in ideea de a lua aceste echipamente si a le duce in alta parte. Intre timp mi-am revenit si am spus ca nu este normal ca, pentru reaua vointa a citorva persoane, sa sufere brailenii. As vrea sa precizez ca sint anual circa 40.000 de cazuri care necesita investigare imagistica, numai in municipiul Braila".

"Nu se poate sa stam la mina directorului Mihailescu, in aceasta chestiune de importanta pentru comunitate!"

Presedintele Consiliului Judetean Braila s-a declarat, ieri, indignat de ceea ce s-a intimplat si a anuntat in plenul CJ ca daca conducerea spitalului nu se va hotari rapid si nu va organiza licitatia, va lua masuri drastice. El a amenintat ca va lua din administrarea spitalului o parte din cladire, cea in care urma sa se realizeze centrul de imagistica si va organiza chiar CJ licitatie pentru concesionarea spatiului, cu destinatia amintita: "Eu va intreb pe dumneavoastra, ca si consilieri: avem nevoie de centrul de imagistica, sau nu? Nu se poate sa stam la mina directorului Mihailescu, in aceasta chestiune de importanta pentru comunitate, indiferent cine il tine in brate! Domnul director a plecat intr-un concediu de 3 saptamini in Australia, are preocupari majore vizavi de bolnavii din judetul Braila... Eu va propun altceva: la prima sedinta, din 10 decembrie, le iau din administrare spatiul care ne intereseaza, vom realiza un caiet de sarcini care va fi aprobat de CJ, scoatem la licitatie bucatica respectiva, cu precizarea ca trebuie sa-si puna control la energie, la apa, etc si daca investitorii vor mai avea nevoie de spatiu, mai scoatem din administrarea spitalului. Si atunci nu ne mai rugam de domnul doctor Mihailescu! Eu nu va ascund ca o sa-i fac cu mina mea o hirtie catre minister, pentru ca nu se poate asa ceva!".
Consilierii au mai cerut ca la viitoarea sedinta sa li se prezinte o analiza a situatiei, cu precizari legate de cei care se fac vinovati pentru intirzierea acestei licitatii. Presedintele Stancu le-a spus ca va pregati, daca va fi timp si un proiect de caiet de sarcini pentru viitoarea licitatie, astfel incit Centrul de imagistica, pentru care exista si banii si aparatura, sa nu ramina doar un alt proiect frumos, mutat in alt judet.
Directorul Mihailescu nu a putut fi contactat, fiind plecat in strainatate, si nici un alt membru al conducerii spitalului nu a fost dispus sa comenteze oficial aceasta chestiune.

Din concesionare, in externalizare

Marian Vrabie, director in CJ Braila, a dat ieri citeva lamuriri cu privire la ceea ce s-a intimplat, in legatura cu licitatia organizata pentru centrul de imagistica. El a precizat ca CJ s-a implicat, la solicitarea conducerii spitalului, ajutind la realizarea caietului de sarcini pentru concesionarea spatiului de circa 270 mp in vederea realizarii Centrului de Imagistica, dar la prima licitatie cei trei ofertanti nu au indeplinit conditiile de calificare. La a doua licitatie, a spus Vrabie, "s-a reluat caietul de sarcini, s-au corectat citeva mici erori, iar la momentul respectiv, Colegiul Director al spitalului n-a mai acceptat solutia de concesionare a spatiului pentru centrul de imagistica, ci doreste externalizarea acestuia, ceea ce este cu totul altceva, adica inseamna preluarea intregului personal de catre societatea care isi dorea concesiunea, preluarea intregii aparaturi existente si preluarea intregului flux de bolnavi. Este o chestiune care tine de cu totul alta legislatie, nu se poate continua cu aceeasi licitatie; in orice caz, dumnealor nu ne-au mai solicitat pentru a ne spune care sint “deficientele” noului caiet de sarcini si incearca sa faca o alta procedura".

"Nu s-a stiut nimic despre aceasta derulare a licitatiei"

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Mariana Tarachiu a declarat, la rindul sau: "Cind am discutat despre oportunitatea si necesitatea acestei investitii, cu totii am fost de acord ca este necesara, iar conditia a fost centrul sa asigure partea de urgenta a Spitalului Judetean. Ce s-a intimplat dupa aceea nu ne-a explicat nimeni, nu s-a stiut nimic despre aceasta derulare a licitatiei si cred ca este firesc sa stim care au fost discutiile de culise".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii