Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean, sugativă de bani

Un calcul simplu arată că toate operaţiile de întreţinere şi reparaţii pentru aparatura Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, preţuri achitate preventiv de unitatea medicală, în care nu intră şi costurile unor piese, ajung să scoată din bugetul Consiliului Judeţean nu mai puţin de 113.830 lei într-o lună, adică 1.365.960 lei (13,6 miliarde de lei vechi) într-un an. Contractele de mentenanţă au fost negociate pe vremea când Gheorghe Bunea Stancu era preşedintele Consiliului Judeţean şi făcea investiţii şi parainvestiţii în Sănătate. De fapt, contractele de mentenanţă au fost negociate îndeosebi cu firmele producătoare sau cu firme agreate de furnizori, motiv pentru care ajung să depăşească lunar cuantumul salariilor angajaţilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor, ori de la orice altă secţie din Judeţean.
Fiind atât de mari, preţurile mentenanţelor ajung să bată până şi preţurile unor aparate medicale, dar problema cea mai mare este faptul că există deseori situaţii, în ultima vreme, când aparatele se strică, iar repararea lor a însemnat noi costuri care să acopere preţurile pieselor.
"Da, mentenanţele sunt foarte scumpe, dar n-avem încotro, nu există aparat pentru care să nu existe contract de mentenanţă, iar în aceste preţuri nu intră şi costurile pieselor în cazul în care este necesară cumpărarea unora noi. Probleme mari am avut, după cum ştiţi, cu tomograful de la Imagistică, acela de la etaj, care s-a stricat definitiv. L-au reparat, verificat şi iar reparat până a murit de tot şi s-a constatat că ar fi un defect din fabricaţie. Probleme au fost şi cu CT-ul din UPU, care, de asemenea, a fost reparat. Dar costurile pieselor înlocuite le-am suportat noi", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Mentenanţele sunt asigurate aproape apriori de companii multinaţionale care au şi produs ori furnizat dotarea: "Asta e, fără contracte de mentenanţă nu se poate, iar contractele respective sunt încheiate de mai multă vreme şi au fost obţinute în urma unor licitaţii", a declarat şi Olguţa Crivăţ, director îngrijiri medicale la SJU Brăila.

RMN-ul de 3 Tesla, cea mai mare mentenanţă

Potrivit Serviciului Economic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, "la UPU (n.r. - Unitatea de Primire a Urgenţelor), contractul de mentenanţă este încheiat până la 31 decembrie 2015 cu Gadagroup România şi Dutchmed SRL. La Gadagroup s-au achitat lunar 1.020 lei, cu TVA şi mai avem 7.144 lei cu TVA până la finele anului. Cu Dutchmed, contractul este de 1.860 lei pe lună, cu tot cu TVA, iar până la finele anului mai sunt 13.020 lei, de asemenea cu TVA".
Gadamed este o companie care distribuie dispozitive medicale avansate, echipamente şi servicii, tratament şi monitorizare boli cardiovasculare, dar şi în terapie intensivă pentru nou-născuţi, copii şi adulţi. De fapt, compania asigură mentenanţă pentru aparatura din Resuscitare, având în cazul de faţă o expertiză ce-i asigură un soi de drept de preempţiune: "De peste 15 ani furnizăm cele mai avansate produse şi soluţii pentru radiologie, terapie intensivă, ecografie, chirurgie cardiacă, cardiologie şi radiologie intervenţională. Gadagroup România este unic distribuitor autorizat pentru producătorii de renume mondial: Philips Healthcare, Edwards Lifescience, Hill-Rom, Sorin Group, Terumo, Masimo, Fisher & Paykel, Natus, KLS Martin, Medifa şi altele", se consemnează pe site-ul companiei.
"Firmele acestea vin cu produsele şi sunt şi primele cu care se negociază mentenanţa. Acum depinde cine negociază şi cum", a adăugat dr. Iugulescu. Dutchmed, cealaltă companie care asigură mentenanţa unor aparate din UPU, este cu capital integral olandez, fondată în 1992 la Sibiu şi are ca obiect de activitate importul, distribuţia, întreţinerea şi service-ul echipamentelor medicale.
Ecografele din spital au asigurată mentenanţa cu Acuson Antares- Siemens, contra sumei de 4.660 lei cu TVA pe lună, urmând să consume până la finele anului 37.280 lei cu TVA inclus. Pentru aparatura de sterilizare, cu 1.917 lei/ lună, este încheiat contract cu firma Sterisystems şi cu Medicare - 3.968 lei, pe lună. În alte cazuri, mentenanţa aparaturii de sterilizare este asigurată cu Tehnoplus, contra sumei de 2.232 lei pe lună, contractul având valabilitate tot până la 31 decembrie a.c., suma rămasă fiind de 17.856 lei, cu TVA. Radiologia - "vedeta" fără de care spitalul ar intra în impas - cu cele două RMN-uri noi, de 1,5, respectiv 3 Tesla, are contract tot cu Gadagroup. Mentenanţa RM-ului de 1,5 T ajunge lunar la 26.521,50 lei cu TVA, iar pentru următoarele opt luni, cât mai durează contractul, sunt asiguraţi 212.172 lei. RM-ul de 3 Tesla necesită o mentenanţă de 38.602 lei cu TVA/lună, iar pentru opt luni, încă 308.816 lei.
Celelalte aparate de la Imagistică au mentenanţe după cum urmează: Computerul tomograf (CT) - 8.985 lei/lună, 71.880 lei, pentru opt luni, BV Libra - 1.057 lei/lună, 8.456 lei/opt luni, CT Somatom Emotion - Siemens - 4.899 lei/lună, 39.192 lei/opt luni, instalaţia RX - Telediagnost - Practix 100 Plus (cu Gadagroup) - 3.038 lei/lună şi 36.456 lei/12 luni, Instalaţia RX - Precision Rxi, Senograph DMR şi Combigraph Quadro, cu Edictronic, contra sumelor de 3.224 lei/lună şi 38.688 lei/12 luni, iar Instalaţia RX- Chest System, cu Greemberg - 3.100 lei/lună, 37.200 lei/12 luni, Instalaţia RX Mercury 332 - 992 lei/lună şi 11.904 lei/12 luni, cu Edictronic, instalaţiile RX Eltex, cu 2.200 lei/lună şi 26.000 lei/12 luni. Siemens asigură mentenanţa pentru aparatele instalaţiei RX Multix Compact, cu 5.555 lei/lună şi 66.660 lei/12 luni.
Reporterii noştri au sunat la câteva dintre companiile respective şi au aflat doar că fiecare unitate în parte negociază preţurile în funcţie de postura în care se află: client fidel, client nou, client ocazional. Prioritate au clienţii care cumpără direct de la producător. E şi cazul Spitalului Judeţean, cu CT-urile de la Siemens şi Philips, însă, deocamdată, "cazul CT-ului stricat nu s-a rezolvat cu celeritate", după cum spunea dr. Iugulescu.
"La termen, toate contractele de mentenanţă vor fi renegociate astfel încât să se asigure o eficientă funcţionare a tuturor aparatelor. E adevărat că suma actuală nu este oarecare, dar eu nu-mi propun să fiu zgârcit, ci doar eficient. Vom face tot ceea ce trebuie făcut pentru a asigura o bună funcţionare a dotărilor. Acum, sunt plătite şi avem şi fondurile necesare, dar, repet, toate contractele vor fi renegociate atunci când se împlineşte termenul", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro