Încâlcite au fost şi rămân problemele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Deşi niciuna dintre investiţiile angajate de Gheorghe Bunea Stancu, ex-preşedintele CJ, nu este funcţională, au mai apărut probleme şi la lucrările nefinalizate, încă în termen. Mai mult, şantierele sunt generatoare de noi şi noi costuri, ce nu vor putea fi amortizate în viitorul apropiat.
Vorbim despre banii publici daţi executanţilor şi proiectanţilor, dar mai ales despre sumele plătite pentru dirigenţiile de şantier. Oamenii angajaţi cu fonduri publice să vegheze asupra bunei desfăşurări a contractelor au încasat, numai din patru contracte, peste 160.000 lei: 59.892 lei - dirigenţia pentru Reabilitarea Blocului Operator, 64.000 lei - pentru Centrul de Oncologie şi Radioterapie, 8.060 lei - Execuţie Amfiteatru şi Spaţii Anexe, 28.458 lei - dirigenţia pentru Utilităţile din clădirea nouă a Secţiilor Pediatrie/ Cardiologie.
Sumele respective nu vor putea fi recuperate niciodată, chiar dacă proiectele au rămas suspendate, lucrările nerecepţionate final, iar termenul de execuţie a expirat.
Concret, potrivit unei adrese a Spitalului Judeţean de Urgenţă, furnizată reporterilor noştri, "în cazul Blocului Operator, executat de SC Carroponte SRL Galaţi, proiectat de SC Asix & Design SRL, dirigenţia de şantier asigurată de PFA Dumitraşcu Puiu Alexandru a costat, pe toată perioada derulării proiectului, 59.892 lei net".
Acelaşi diriginte de şantier, Puiu Alexandru Dumitraşcu, a supravegheat lucrările şi la Centrul de Oncologie şi Radioterapie, realizat în proporţie de 65% - în opinia lui Dumitraşcu - şi a încasat 64.000 lei. Informaţia ne-a fost furnizată de către reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila.
În cazul Blocului Operator, unde lucrează firma gălăţeană "Carroponte", iar termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2016, se pare că au apărut deja primele probleme, probleme ce vor duce termenul de recepţie finală până în decembrie anul viitor.
Blocul Operator, poveste de Kafka
"Eu închei contractul cu ei în ianuarie 2016, dar acolo e, cum spunea cineva, o poveste de Kafka. S-a încheiat o etapă şi mai sunt încă două. Carroponte şi-a făcut treaba, dar spitalul nu eliberează sălile pe care ar trebui să le reabiliteze în următoarea etapă pentru că nu are cum să racordeze sălile reabilitate deja în prima etapă la energie electrică şi termică fiindcă nici centrala, nici tabloul actual electric n-au capacitatea să ducă un asemenea consum şi trebuie proiect nou, studiu de fezabilitate...", ne-a relatat ing. Puiu Alexandru Dumitraşcu.
Din aceeaşi sursă am aflat că trebuie modificat întreg postul Electrica, dar şi planul termic al unităţii medicale şi asta nu se face oricum, ci cu un proiect prealabil, ceea ce implică noi şi noi costuri. Pe masa Consiliului Judeţean, finanţatorul SJU, au fost deja depuse, spre finanţare, două studii de fezabilitate, însă acestea n-au şanse să treacă de votul consilierilor la final de an calendaristic şi bugetar.
"Când am ajuns la Judeţean, eu am întrebat-o pe directoarea Sin, care era atunci, ce se întâmplă şi chiar i-am spus că investiţiile acestea ar fi trebuit făcute în baza unei strategii, cu viziune pe termen scurt, mediu şi lung, fiindcă, iată, acum, niciuna nu este funcţională. (...) La Blocul Operator? Carroponte cere de lucru, Spitalul refuză să se mute şi să dea spaţiile pentru reabilitare. Preconizez, în aceste condiţii, că undeva pe la anul, în decembrie, s-ar putea termina Blocul Operator. Eu nu ştiu dacă mai merg cu ei ca diriginte de şantier până atunci...Aşa de încurcate au fost contractele că, zău, nu-mi mai vine! Vom vedea ce va mai fi. Sănătoşi să ajungem până atunci!", a mai spus ing. Puiu Alexandru Dumitraşcu.
"Mult stres. Şedinţe, discuţii, întâlniri care n-ar trebui să facă obiectul serviciului meu!"
Nici în cazul dirigenţiei de şantier pentru Oncologie - unde executantul "Confort 2000" a întrerupt lucrările pe 24 august -, lucrurile nu stau deloc mai bine. Şi în acest caz, ing. Dumitraşcu, căruia i-a expirat contractul, a semnat pentru 64.000 lei.
"Nu ştiu dacă au intrat toţi banii, n-am verificat situaţia. Răspunsul la întrebarea aceasta este secret profesional...ţine de contractul meu", ne-a spus inginerul.
Un lucru este cert: Centrul de Oncologie n-are nicio şansă să fie terminat nici la anul - dacă luăm în calcul litigiul existent între executantul Confort 2000 şi Judeţean, dar şi procedura greoaie a Achiziţiilor Publice.
"Cei de la Confort 2000 au realizat cam 60 - 65% din proiect şi au plecat. S-au supărat că nu le-am semnat situaţia de plată pentru tâmplărie. Aceasta nu era conformă cu proiectul şi au montat-o când eu eram în concediu (n.r. - valoarea tâmplăriei se ridica la 80.000 lei). Eu mi-am încheiat contractul, dar...Ce să zic? Păcat! Nu trebuiau întrerupte lucrările. Tâmplăria a fost doar un pretext. Sincer, nu ştiu dacă voi mai merge în contracte cu Judeţeanul! E mult stres. Sunt tot felul de şedinţe, discuţii, întâlniri care n-ar trebui să facă obiectul serviciului meu", a mai spus ing. Dumitraşcu.
Acesta a ţinut să explice şi faptul că, deşi a avut în 2008 o condamnare penală pentru fraudarea unor fonduri PHARE, acum ar fi apt de lucru cu bani publici: "Mi s-au dat patru ani cu suspendare. Când mi s-a suspendat pedeapsa, mi s-au suspendat şi interdicţiile acelea de a mai lucra cu fonduri europene sau publice. Ce-i drept, nu m-am reabilitat, dar o voi face şi pe asta".
28.458 lei - dirigenţia de şantier pentru utilităţile de la Cardiologie
Secţia de Cardiologie/ Pediatrie este altă "piatră de moară" de la Judeţean. Pe 7 septembrie a.c., ar fi trebuit semnată recepţia finală a lucrărilor, numai că CJ a refuzat preluarea clădirii fiindcă nu erau făcute străpungerile spre unitatea centrală.
Între timp, Spitalul Judeţean a angajat cheltuieli pentru Proiectare Faza PT- DE- CS şi Execuţie pentru asigurarea utilităţilor în clădirea nouă. Executant: SC Arcosim SRL. Proiectant: SC Gaz Control SRL Tulcea, iar dirigenţia de şantier a fost asigurată de SC Bia Consproiect SRL- D Brăila, cu suma de 28.458 lei.
"Contractul de dirigenţie de şantier se încheie pe 3 decembrie. Noi am terminat lucrările. Au fost două situaţii de plată şi ştiu că am luat până acum 63 - 64% din sumă. Până la final, la recepţia finală, probabil că vor vira şi ceilalţi bani. Din punctul meu de vedere nu au fost probleme, dar ştiu că sunt probleme mari la Cardiologie, că n-a vrut CJ să preia lucrarea", ne-a declarat ing. Dorin Agrigoroaie, administratorul SC Bia Consproiect SRL- D Brăila.
Potrivit acestuia, firma sa lucrează de ani buni cu instituţiile publice, atât în Brăila, cât şi în ţară: "Am fost în contractele de construire a sediilor ANAF din şase judeţe, acum suntem în contracte cu ANL-ul. Noi participăm la licitaţii publice, la proceduri. Am avut multe contracte cu CJ-urile, avem multe contracte de audit energetic", a mai spus Dorin Agrigoroaie.
De audit energetic va avea nevoie şi Spitalul Judeţean şi nu pentru o singură secţie, ci pentru toate. Că situaţia nu-i deloc una optimistă la Judeţean au recunoscut-o, şi preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, dar şi conducerea instituţiei. Nu mai departe de începutul lunii noiembrie, dosarul "Vamed" - care a executat Secţia de Cardiologie şi Pediatrie prin subcontractorul "Carroponte" - a intrat pe mâna procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Şi starea de fapt de la Oncologie - care ne-a costat circa 6.783.340 lei, echivalentul a 1.500.739 euro - menţine îngrijorarea în rândul oficialilor.
Marii câştigători, firme cu unu, doi angajaţi
"Acolo, la spital, lucrurile trebuiau văzute în ansamblu, fiindcă, iată, şi la Oncologie va fi nevoie de un consum mare de energie şi întreg spitalul trebuie reevaluat", a conchis Dumitraşcu, inginerul care ştia bine situaţia de la SJU, dat fiind faptul că a asigurat dirigenţia de şantier în mare parte din proiectele angajate de Bunea Stancu în unitatea medicală.
Singurul şantier care deocamdată nu ridică probleme este acela al Amfiteatrului, încă în lucru, cu deadline undeva la mijlocul anului viitor, când există speranţe să aibă şi la ce se racorda. Aici, dirigenţia este asigurată de PFA Gheorghe Duţu, din Calvini- Buzău şi costă 8.060 lei.
Potrivit site-urilor economice de specialitate şi SEAP, SC Bia Consproiect SRL- D (de la debutant) a avut trei angajaţi în 2012, unul în 2013 şi doi în 2014, cifra de afaceri a oscilat de la 165.000 lei în 2012, la 83.177 lei în 2013 şi 269.268 lei în 2014. Profitul SC Bia Consproiect SRL a fost în 2012 de 137.399 lei, în 2013 de 26.338 lei, iar în 2014 de 110.819 lei. Cât despre PFA-uri...Acestea nu figurează cu niciun angajat, diriginţii de şantier numiţi mai sus fiind doar experţi autorizaţi într-o listă publicată pe Ministerul Dezvoltării Regionale.
Reamintim că între 2013 şi 2015, în Judeţean s-au investit din buget peste 6 milioane de euro, cel puţin pe hârtie. Niciuna dintre investiţiile respective nu este funcţională şi nici nu are şanse să devină în viitorul apropiat. Vom reveni.