Mergi la conţinutul principal

Spitalul «Dezastru»

Igrasie pe plafon, ţevi rugine şi sparte pe alocuri, pereţi crăpaţi şi găuriţi, duşuri fără capete, uşi care nu se închid la toalete, sunt condiţiile de care se lovesc oamenii care vin să-şi caute sănătatea la Spitalul Orăşenesc Făurei. Managerul unităţii, Marian Bunea, spune că această stare deplorabilă a clădirii este cauza lipsei de fonduri la bugetul local, adică al Consiliului Local Făurei, întrucât unitatea spitalicească e subordonată primăriei din localitate. Şi edilul oraşului, Ionel Voinea, pare să fie conştient de situaţie, însă momentan nu este vizibilă nicio schimbare în bine. Pe site-ul Consiliului Judeţean Brăila, figurează informaţia conform căreia „clădirea spitalului din Făurei a fost construită în anul 1957, iar pavilionul de pediatrie s-a construit în 1975. Nu au fost executate lucrări de reabilitare şi modernizare, iar spitalul nu este dotat cu aparatură de înaltă performanţă". Tot de unitatea spitalicească aparţine şi secţia exterioară de la Ianca, însă diferenţa în ceea ce priveşte condiţiile este uriaşă. Asta deşi cheltuielile de reabilitare şi de achiziţionare a aparaturii au fost suportate tot dintr-un buget local, al localităţii Ianca.

"Sănătatea e nepreţuită, dar are buget limitat la Făurei"

După ce în urmă cu o lună, la redacţie s-a prezentat un bărbat care reclama că a stat internat timp de şase zile la Spitalul Orăşenesc Făurei fără a fi consultat măcar de un medic, iar condiţiile din unitatea respectivă sunt la pământ, reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au mers la spitalul cu pricina. Imaginile surprinse de obiectivul camerei foto sunt de-a dreptul incredibile şi şocante. Şi totuşi, oamenii acceptă tacit condiţiile deplorabile, întrucât e singurul spital dintre Buzău şi Brăila.
Deşi când intri pe poarta spitalului te întâmpină o construcţie nouă,
adusă cât de cât la standarde europene, cu geamuri şi uşi termopan, cu o rampă recent construită, dar încă nefuncţională, pacienţii sunt primiţi pe uşa din spate, o intrare temporară. Flise albe şi învechite, calorifere din fontă, ţevi de zeci de ani care au
ruginit, toalete la comun, cu uşi din lemn care nu se mai închid decât cu ajutorul unui cui, mobilier extrem de vechi şi paturi din fier. Toate fac parte dintr-o realitate cruntă a unui loc unde oamenii vin să se trateze de diferite boli. Pare o ironie a sorţii, nu?
Managerul Spitalului Orăşenesc Făurei, Marian Bunea, care se află de patru ani pe această funcţie, nu a încercat să ascundă "gunoiul sub preş" din faţa obiectivului aparatului foto. "Ceea ce vedeţi la spitalul din Făurei este o realitate asumată. Se spune că sănătatea e nepreţuită, dar are buget limitat. Haideti să vă spun ceva. În 2011, când am preluat acest spital, lucrurile erau şi mai grave. Clădirea nici măcar nu te ducea cu gândul că aici ar funcţiona un spital. Atunci am avut două variante, să fug sau să rămân şi să încerc să schimb ceva. Am făcut tot ce am putut şi a ţinut de mine, iar ca dovadă, iată aproape finalizat compartimentul de primiri urgenţe. Spitalul de aici este unul de dimensiuni reduse, ceea ce înseamnă că nici banii din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt prea mulţi încât să ne permitem investiţii foarte mari", ne-a declarat Bunea.
Spitalul Orăşenesc Făurei este subordonat Consiliului Local Făurei. Lucrări de reabilitare se fac, dar cu greu. "Spitalul în momentul de faţă se află într-un proces de remodelare a circuitelor funcţionale. Există o construcţie a unui compartiment de primiri urgenţe, este un proiect mai vechi, din anul 2011, în urma unei discuţii cu domnul Raed Arafat pe vremea când lucra la Ministerul Sănătăţii. Dânsul a agreat ideea. În anul 2012, am găsit şi înţelegere la Consiliul Local Făurei pentru finanţare. Lucrarea este demarată de un an, este în grafic. În maximum două săptămâni se vor face probele funcţionale şi recepţia finală a lucrării. Sper ca până la sfârşitul anului, pe uşile ambulatoriului să intre pacienţii. În urma unui acord de parteneriat încheiat între Consiliul Local Făurei, corpul de voluntari ai unui liceu din Elveţia şi Spitalul Orăşenesc Făurei, s-a reuşit schimbarea învelitorii de tablă la pavilionul principal. Procesul s-a desfăşurat în două etape, în 2013 şi 2014, urmând a se intra în reabilitare şi corpul nou, după care se va acţiona în interior, la partea de zugrăveli, schimbat instalaţii termice, sanitare, reabilitarea integrală a pavilionului", a adăugat managerul unităţii.
Contactat telefonic de reporterii „Obiectiv", primarul Făureiului, Ionel Voinea, a afirmat că „şi sănătatea asta necesită bani foarte mulţi şi vă daţi seama că trebuie să acopăr cam toate domeniile. (...) La următoarea rectificare bugetară am alocat nişte fonduri să putem finaliza această lucrare. Am deja nişte devize, nişte oferte şi nişte evaluări pentru ce este acolo, cred că în următoarea şedinţă ordinară voi realoca să modernizez şi partea cealaltă că nu e normal ce e acolo. Lucrările care s-au făcut până acum au costat aproximativ 13 miliarde lei vechi, adică pentru compartimentul de primiri urgenţe. Trebuie să o luăm pe rând. Cu aproximaţie, reabilitarea saloanelor costă cam vreo 700 - 800 milioane de lei vechi. Am vorbit cu constructorul să mai înlocuiască din ţevile pe care le-aţi văzut şi dumneavoastră. Trebuie făcute racordări noi. Reabilitări nu s-au făcut niciodată, doar la exterior, s-a văruit clădirea".

Pacient "uitat" de medici în spital

În ceea ce priveşte condiţiile drastice identificate de reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", Bunea a comentat că "e o altă problemă acolo. Nu e prima dată când înlocuim capetele de duş. Mai ţine şi de educaţie. Nu este prima dată când lipseşte. Încă sunt oameni aici în zonă cărora trebuie să le explici cum să tragă apa la toaletă.
În momentul de faţă există o capacitate de stocare la instalaţia solară de 1.000 de litri de apă caldă. Încă sunt probleme de a convinge anumiţi pacienţi să intre la duş. Igrasia apare mereu, nu avem cum să dăm cu var în fiecare zi".
Cu privire la sesizarea unui fost pacient al spitalului care reclama în paginile cotidianului nostru faptul că a fost internat şi uitat acolo fără a beneficia măcar de un consult, iar condiţiile sunt mizere, managerul îi dă dreptate. "Pacientul are 100% dreptate! Condiţiile pe care vi le-a descris sunt cele pe care le-aţi văzut şi dumneavoastră. Are dreptate şi în privinţa absenţei medicilor din spital. Este o situaţie specială. Pe secţia Medicină Internă sunt 2 medici primari, doamna şi domnul doctor Borcea. În săptămâna aceea, 20 - 24 aprilie, au fost plecaţi la un congres de medicină internă fără a anunţa conducerea unităţii. Dacă eram înştiinţat, găseam soluţii pentru detaşare temporară de la compartimentul Boli Cronice de la Ianca. Luăm în calcul un al treilea medic de medicină internă, avem discuţii avansate cu doi medici din Buzău şi Brăila", ne-a explicat Marian Bunea. Rămâne de văzut dacă aceştia vor accepta să facă naveta, în condiţiile în care primăria nu decontează nici măcar transportul, aşa cum se întâmplă la compartimentul de la Ianca, unde cadrele medicale de la Brăila sunt ajutate financiar de autoritatea locală.

Ianca are un spital modern, inaugurat anul trecut fără surle şi trâmbiţe

Spitalul Orăşenesc Făurei are o capacitate de 77 de paturi repartizate astfel: 59 la Făurei, dintre care 39 la Medicină Internă şi 20 la Pediatrie. Diferenţa de 18 paturi este la Ianca, unde a fost înfiinţat un compartiment Boli Cronice în vara anului trecut, exclusiv pe banii Primăriei Ianca. Spitalul din Făurei funcţionează cu 2 pediatri, 2 medici internişti şi 3 medici de familie pentru asigurarea continuităţii liniei de gardă. Cel de la Ianca se bazează pe doi medici specialişti şi şase cadre medicale în linia de gardă.
După un tur al spitalului Făurei, managerul i-a condus pe reporterii "Obiectiv" şi la Ianca, pentru a le prezenta şi compartimentul inaugurat fără surle şi trâmbiţe de către autorităţile locale. O clădire unde curăţenia e literă de lege, iar mirosul de spital nici măcar nu se simte. Aparatura a fost achiziţionată tot din bugetul local: analizor
de biochimie, analizor de hematologie, coagulometru, cititor de stripuri urinare, monitor funcţii vitale, sterilizator şi concentrator de oxigen. "Doi ani ne-am chinuit să facem secţia exterioară a Făureiului. Clădirea exista şi chiar a funcţionat şi înainte tot ca spital. Mobilierul, lenjeriile pentru paturi şi celelalte au costat 100.000 lei, iar aparatura 130.000 lei. Urmează să mai achiziţionăm şi un ecograf, însă aşteptăm mai întâi să vină un medic cu competenţă pe aşa ceva. Nu are rost să cumpăr aparatul acum şi să stea nefolosit", ne-a declarat George Fănel Chiriţă, primarul oraşului Ianca.
"La aceste standarde aş vrea să aduc şi spitalul din Făurei. Cheltuielile de întreţinere ale acestui pavilion şi transportul medicilor sunt suportate integral de Primăria Ianca. În iulie se împlineşte un an de când compartimentul a intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Şi la Făurei se implică primarul, însă mai durează până îmbunătăţim condiţiile de acolo. Sunt cât se poate de sincer, lucrările pot dura ani de zile din lipsa fondurilor. Repet, e o realitate asumată", ne-a explicat managerul Bunea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro