Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Speram ca, in viitor, la Muzeul Brailei va exista o sectiune care sa poarte numele "Donatia Marian Gheorghe""

In spatiul expozitional al Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" a avut loc, luni seara, vernisajul expozitiei de documente vechi brailene, intitulata "Braila de altadata". Prezentate brailenilor in premiera
absoluta, exponatele apartin colectiei jurnalistului Marian Gheorghe, redactor la cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei". Impatimit colectionar de tiparituri si inscrisuri vechi, Marian Gheorghe atrage atentia publicului, pentru a doua oara in acest an, dupa ce, in luna iulie, a prezentat o expozitie de publicatii vechi brailene "Presa si editura pe pamint binecuvintat". De data aceasta, colectionarul se prezinta cu peste 80 de documente, din care pot fi amintite: acte oficiale emise de autoritatile brailene, programe ale unor concerte sustinute la Braila, in perioada interbelica, documente personale, reclame vechi, fotografii de epoca si inscrisuri apartinind unor institutii de invatamint, toate cu valoare de marturie istorica, culturala, sociala si economica, din perioada 1831 - 1948. Cel mai vechi document expus este o "Condica de aprod", redactata in alfabet chirilic, de la 1831, purtind sigiliul in ceara rosie al Judecatoriei Braila. Piesele de rezistenta ale expozitiei "Braila de altadata" sint actele de donatie si vinzare de la 1856, respectiv 1869, Decretul de la 1865 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, registre cu sigiliul Primariei Braila, din a doua jumatate a secolului al XIX - lea si programe ale corului brailean "Armonia", din perioada 1926 - 1937. Colectia sa a ajuns la aproape 800 de titluri de carte veche tiparita in perioada secolului al XVII-lea - prima jumatate a secolului al XX-lea, peste 100 de titluri de publicatii periodice (ziare, reviste) si tot atitea documente si inscrisuri, afara de peste zece mii de timbre vechi, monede si alte obiecte.
Despre continutul si semnificatiile expozitiei a vorbit Ghena Pricop, seful Sectiei de Istorie a Muzeului Brailei: "Documentele intregesc marea istorie a Brailei. O astfel de pasiune pentru inscrisuri poate parea ciudata, intr-o vreme in care cistigul material imediat primeaza, cind atentia colectionarilor se indreapta in general spre arta plastica, decorativa, spre numismatica, filatelie. In aceasta pasiune trebuie foarte multa rabdare, tenacitate, ca sa gasesti in rafturi prafuite documente si sa stii, in acelasi timp, ce sa alegi. Pentru ca nu orice lucru este atit de important. Este o imagine eclectica, compozita a colectiei, prezentind acte juridice, acte ale unor institutii publice, de invatamint, reviste de cultura, vederi, fotografii de epoca. Studiind aceste acte te poti raporta la societatea actuala, intelegi mai bine cum era societatea romaneasca in epoca cea mai prospera a orasului - port la Dunare. Speram ca, in viitor, la Muzeul Brailei va exista o sectiune care sa poarte numele "Donatia Marian Gheorghe", alaturi de actuala "Donatie Paul Balcanescu"", a spus Ghena Pricop. Redactorul sef adjunct al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", Marian Coman, a intarit ideea ca pasiunea este lucrul care il caracterizeaza pe Marian Gheorghe, nadajduind ca peste 50 - 100 de ani va exista un "Marian Gheorghe", care sa colectioneze si sa valorifice publicatiile, semnaturile si inscrisurile personalitatilor brailene din zilele noastre.
Marian Gheorghe este licentiat al Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu, Facultatea de Jurnalistica, si absolvent al Scolii de Arte "Vespasian Lungu" Braila, sectia pictura, lucreaza de aproape zece ani in presa scrisa si este corespondent zonal al cotidianului national "Curentul" din anul 1998. Expozitia va ramine deschisa pina la sfirsitul anului.

CASETA
Personalitatile vietii publice brailene - prezente in numar mare la manifestarile culturale organizate de ziaristii cotidianului "Obiectiv"

De apreciat este ca atit expozitia "Braila de altadata", vernisata in ajunul sarbatorii Sfintului Nicolae, de catre jurnalistul Marian Gheorghe, cit si lansarea volumului "Nopti albe, zile negre", semnat de ziaristul Marian Coman, redactor sef adjunct al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei" a stirnit interesul mai multor personalitati ale vietii publice brailene, care au tinut sa le fie alaturi celor doi jurnalisti. Astfel, la vernisajul expozitiei de documente vechi si-au facut aparitia Gheorghe Chiru, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, criticul de arta Ana Maria Hartuche, notarul Vasile Varga - consilier PNL, Aurelia Rosioru, presedintele Judecatoriei Braila, Luminita Sandu, vicepresedintele Judecatoriei, asist. univ. Georgiu Coman, directorul Centrului de Inscriere si Educatie Universitara al Universitatii Ecologice Bucuresti, Iosif Stefanuti, presedintele Fundatiei "Diaconia" s.a. Lansarea volumului "Nopti albe, zile negre", semnat de Marian Coman, s-a bucurat de prezenta unor personalitati culturale sau ale vietii publice printre care: senatorul PSD Aurel Simionescu, viceprimarul Lucian Tilea, directorul Teatrului "Maria Filotti", Veronica Dobrin, Rodica Antonescu, secretar relatii publice in cadrul teatrului, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural, Ana Harapescu, directorul Casei de Cultura, Mircea Ciucasu, profesorii Viorel Mortu, Ioan Munteanu, Andrei Puia si Vasile Pricop, scriitorii Cristian Robu Corcan, Valeriu Mititelu s.a. Tuturor le multumim pentru ca au fost alaturi de colegii nostri la cele doua evenimente importante din viata lor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii