Lansarea proiectului cu spectacolul JOCUL de Dimitar Marinov Dimitrov, directorul Teatrului “Vasil Drumev” din Shumen – Bulgaria la Teatrul “Maria Filotti” a reuşit să readucă adolescenţii din Brăila la teatru. Destinat publicului ţintă cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, dar şi spectatorilor de toate vârstele, piesa a reunit, joia trecută, în Sala Mare a Teatrului brăilean copii şi părinţi, dascăli şi psihologi, autorităţi locale, actori şi regizori, care s-au bucurat de un spectacol în care mulţi dintre cei prezenţi s-au regăsit. Din dorinţa de a scoate, pentru câteva ore, copiii, adolescenţii sau tinerii din faţa jocurilor de pe calculator în lumea reală, în sălile de spectacol, regizorul Lucian Sabados, managerul Teatrului “Maria Filotti” şi Dimitar Marinov Dimitrov, directorul Teatrului “Vasil Drumev” din Shumen – Bulgaria şi-au dat mâna într-un proiect de anvergură, la care s-au alăturat reprezentanţi ai municipalităţii, ai Inspectoratului Şcolar Brăila, reprezentanţi ai O.N.G-urilor care se ocupă de tineri, precum şi psihologi. Împreună, au reuşit să umple Sala Mare a Teatrului brăilean cu bucuria tinerilor de a fi împreună, în lumea reală, de a înlocui JOCUL de pe calculator sau de pe telefon cu un spectacol deosebit, din toate punctele de vedere. Mai mult decât atât, după spectacol, a avut loc un DIVAN T.M.F. - proiect al managerului Lucian Sabados din programul CLASA DE TEATRU, cu discuţii interesante între actori, regizor şi cei prezenţi în sală.
Nu voi vorbi despre spectacol, despre jocul actorilor ...
Vreau să vorbesc despre faptul că, prinşi în capcana vremurilor pe care le traversăm, mulţi dintre noi ne înstrăinăm, ne ascundem în spatele unor ecrane şi uităm să trăim, nu mai ştim să socializăm. Intrăm într-un JOC, un Joc care nu ne aparţine, dar pe care avem impresia că îl controlăm...
De câte ori nu vedem copii sau tineri strânşi laolaltă, sau în mijloacele de transport în comun cu ochii lipiţi de telefoanele de ultimă generaţie şi absenţi la tot ce se întâmplă în jurul lor? De câte ori nu butonăm aparatura modernă, dăm like-uri sau trimitem diverse emoticoane, în loc să ne vorbim sau să scriem ce gândim? Cu sau fără voia noastră, tehnologia ne încătuşează emoţiile, ne desfrunzeşte aripile crescute în cuvinte şi ne face prizonierii unui JOC.
Conştienţi de acest lucru, doi regizori şi mari oameni de teatru, Dimitar Marinov Dimitrov şi Lucian Sabados au reuşit să spargă gheaţa şi barierele dintre generaţii şi au făcut din JOCUL un spectacol de zile mari. Şi, dacă la căderea cortinei actorii primesc flori şi aplauze, pentru iniţiatorii acestui proiect destinat adolescenţilor de toate vârstele, felicitări şi succes!