Spectacolul dedicat Zilei Marinei a inviorat sarbatoarea Brailei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spectacolul dedicat Zilei Marinei a inviorat sarbatoarea Brailei

Sarbatoarea Sfintei Marii si, mai nou, sarbatoarea orasului, au fost insufletite de dimineata, ca de obicei la Braila, de paradele si jocurile marinaresti organizate de militarii Componentei Fluviale. Ziua Marinei le-a oferit, si in acest an, brailenilor prilejul de a impinzi faleza, pentru a vedea spectacolul pregatit de oficialitatile militare. Vremea superba a tinut cu organizatorii doar intr-o anumita masura. A fost bine ca nu a plouat, insa razele soarelui au fost destul de obositoare pentru privitorii de pe mal. Cu toate astea, lumea a ramas neclintita, de la inceputul programului si pina la sfirsit.
In jurul orei 10, deschiderea a fost facuta, potrivit traditiei, cu discursul comandantului Componentei Fluviale a Comandamentului Operational Naval, Gheorghe Dragomir, cu o mica slujba religioasa si cu lansarea la apa a unei cruci de flori, in memoria eroilor marinari - moment salutat si de Aviatie, ce a trimis trei supersonice sa survoleze Dunarea. A urmat o scurta defilare care, din pacate, nu a putut fi vazuta bine nici de oficialitatile adunate la bordul cazarmei plutitoare Dimbovita - din cauza pomilor de pe spatiul verde - nici de publicul larg, care nu a avut acces, la inceputul festivitatii, in acea zona.
Parada navelor militare si a navelor civile a fost privita cu interes, ca si cele citeva exercitii de lupta puse in scena de militarii profesionisti. Doua monitoare - cele mai puternice nave din dotarea Componentei Fluviale - au simulat respingerea unui atac de la mal, tragind cu munitie de manevra, cu armamentul de mare calibru de la bord. A urmat un exercitiu de dragaj facut de doua vedete dragoare. "Minele" din apa erau marcate cu ajutorul unor petarde, a caror explozii i-au dat primarului Cibu - ce privea spectacolul, la bordul "Dimbovitei", alaturi de prefectul Mitroi, presedintele CJ, Bunea Stancu, si comandorul Dragomir - prilej de gluma: "Ce-s astea, dom-le, bombe antisubmarin?! Daca mai pocnesc multe, incep pestii sa iasa cu burta in sus!", a spus el amuzat.

Purcelul nu s-a lasat prins usor

Dupa vedetele dragoare, au urmat vedetele blindate, care au "respins" atacul unor nave purtatoare de artilerie inamice. Un alt moment privit cu interes a fost perchezitionarea unei nave suspecte ca transporta materiale de contrabanda, de catre o grupa de militari, in colaborare cu un echipaj al Politiei de Frontiera. "Dar ce-or fi ascuns acolo?", s-a intrebat cineva. "Pe Omar Hayssam!", i-a raspuns un spectator hitru.
Sosirea Zeului Neptun, jucat si de aceasta data de actorul Florin Chirpac, s-a facut cu mult fast. Zeul a fost purtat pe spinarea unui crap urias si insotit de citeva ambarcatiuni, pina a ajuns la cazarma plutitoare "Dimbovita", unde a fost luat in primire de o suita de frumoase nereide si pirati pusi pe sotii. Pentru inceput, Neptun a "prezidat" botezul unui marinar novice, apoi a dat startul jocurilor marinaresti. Spre deosebire de anii anteriori, acestea nu s-au lungit prea mult. Dupa doua intreceri intre ambarcatiuni si doua intreceri intre inotatori, a venit momentul cel mai asteptat: purcelul la scondru. Publicul s-a amuzat copios de echilibristica temerarilor care incercau sa ajunga la purcelul atirnat de virful unei birne unse cu vaselina. Cazaturile care mai de care mai haioase au facut deliciul asistentei. Pina la urma, purcelul a fost adjudecat de un concurent ce a reusit sa se prinda, cu un efort disperat, de fringhia de care era atirnat rimatorul.
Un moment mai putin reusit decit altadata a fost, din pacate, fuga dupa rate. De data asta, inaripatele nu le-au mai provocat deloc greutati inotatorilor porniti in urmarirea lor. Au fost prinse imediat, fapt ce a provocat in rindul privitorilor zvonul ca s-ar putea sa fi fost legate de picioare, ca sa nu mai poata executa acrobatiile acvatice cu care obisnuisera asistenta in anii trecuti.
Seara, brailenii au fost invitati sa asiste la jocurile marinaresti de uscat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro