Este greu de înțeles cum, în anul de grație 2021, pompierii din România nu au în dotare saltele gonflabile sau autospeciale cu scară telescopică pentru salvarea persoanelor prinse în incendii în clădiri înalte. Sau măcar o banală plasă de siguranță, de tip trambulină, pe care să o țină un echipaj de pompieri și care ar atenua căderea unei persoaane de la o înălțime rezonabilă într-o oarecare măsură, suficientă cât să-i salveze viața. Cum să nu existe asemenea echipamente absolut obligatorii în cazul unităților de intervenție din cadrul orașelor, unde blocurile predomină ca tip de locuințe și unde un incendiu presupune aproape automat necesitatea salvării unor victime blocate la înălțime?
Nu cred că i-ar fi trecut prin cap cuiva că în ditamai orașul precum Constanța există o singură autospecială cu scară de salvare. Dar o asemenea scară ajută nu doar la salvarea persoanelor, ci și la stingerea în sine a focului. Cum stingi un incendiu de la un etaj superior al unui bloc? Urci cu furtunul pe scările blocului 6, 7 sau 10 etaje ori urci cu scara telescopică direct cu furtunul la geamul/balconul apartamentului în flăcări?
În aceste condiții, cum să ai doar o singură scară telescopică, și aia defectă? Iar lucrurile nu stau așa doar în Constanța, ci peste tot în țară! Practic, persoanele prinse într-un apartament la înălțime în flăcări sunt victime sigure. Dacă nu mor arse în incendiu sau asfixiate cu fum, mor încercând să se salveze pe geam sau pe balcon. Iar pompierii să fie doar spectatori. Pentru că fix asta au făcut pompierii ajunși primii la incendiul de la Constanța: stau în fața blocului și se uită, pentru că mașina cu care au venit – culmea, în timp util – e degeaba. E doar un mijloc de transport, nu o mașină de intervenție. Practic, nu pot interveni pentru că nu au nici scară telescopică, nici saltea gonflabilă, nici măcar o plasă amărâtă. Pompierii stau în fața blocului și se uită la apartament cum arde și la victima cum cade și moare.
În orice altă țară normală, persoana în cauză ar fi putut fi salvată și ar fi trăit. În România, însă, dezbatem problema și cam atât. Nu doar că nimeni nu va răspunde, dar nici măcar nu se va schimba mare lucru. Într-o țară în care cetățenii nu au nicio plasă de siguranță, scapă doar cine poate sau cine are noroc. Și mai vorbim la următorul incendiu de acest gen.