Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că proiectul statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc ar trebui să cuprindă cinci elemente importante, între care autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă, afirmând că aceste drepturi nu vor fi îngrădite prin statut.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc la care lucrează reprezentanţii Uniunii va trebui să cuprindă cinci elemente importante: atribuţiile care ar trebui delegate de la nivel central către autorităţile regionale şi locale, limbile oficiale în regiune, asigurarea proporţionalităţii etnice în instituţiile publice, autonomia fiscală şi asigurarea drepturilor românilor din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte atribuţiile, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, care face parte din grupul de lucru al proiectului de statut, consideră că apărarea şi politica externă ar trebui să rămână la nivel central, iar restul să fie delegate autorităţilor regionale şi locale.
El a adăugat că, prin acest proiect, UDMR propune ca în regiunea autonomă limba maghiară să fie oficială, alături de limba română.
Cu privire la autonomia fiscală, Antal a explicat că aceasta ar însemna ca toate taxele şi impozitele să fie adunate la nivel regional şi o cotă parte din această sumă - 5-10 la sută, în funcţie de negocieri - să fie transferată bugetului central.
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe consideră că Ţinutul Secuiesc se poate susţine din punct de vedere financiar.
"Aici sunt oameni gospodari, care nu cheltuiesc mult, preponderent nu trăiesc din credite, deci Ţinutul Secuiesc se poate susţine singur, pentru mine nu este o dilemă acest lucru", a subliniat el.
Cu privire la comunitatea românească din zonă, Antal a precizat că drepturile acesteia nu vor fi îngrădite prin statutul de autonomie şi că şi românii vor avea de câştigat în urma autonomiei.
"Cea de-a cincea problemă care trebuie rezolvată în acest statut se referă la drepturile asigurate românilor din această zonă, pentru a fi foarte clar pentru toată lumea că prin acest proiect şi prin realizarea autonomiei drepturile comunităţii româneşti nu vor fi îngrădite. (...) Noi nu vrem să scăpăm de români, noi vrem ca ei să rămână aici, să contribuie şi ei la o viaţă mai bună, să trăiască mai bine, să învăţăm unii de la ceilalţi", a subliniat el.
Antal Arpad a spus că proiectul de autonomie este în lucru şi că forma finală a acestuia va fi supusă dezbaterii publice, după care va fi înaintată Parlamentului României, înaintea Congresului UDMR din primăvara anului viitor.
"Există o decizie a Congresului UDMR din 2013 care se referă la acest aspect şi am convingerea că până la următorul Congres, care va fi în primăvara anului viitor, se va înainta proiectul Parlamentului", a conchis Antal.