• în timp ce lucrările la reabilitarea gardului împrejmuitor al vechiului parc din ”inima” Brăilei este aproape gata, ar mai fi de pus la punct câteva aspecte ce țin inclusiv de siguranța trecătorilor
Consemnam recent despre ritmul bun de lucru şi avansul câştigat la reabilitarea totală a gardului din cărămidă şi beton, precum şi la montarea grilajului din fier forjat. Continuă acum, pe ultimii metri repararea gardului din beton de pe Vadul Schelei şi, lucru bun, după reprofilarea taluzului interior, acesta este (parţial!) acoperit cu plasă, iar pentru consolidare e nevoie neapărat şi de o înnierbare de calitate dar şi de reprofilarea întregului taluz şi eliminarea oricărei stavile: rădăcinile unui copac netăiat, pământ, contrapanta dată de configuraţia terenului etc. Altfel se va ajunge la colmatarea şanţului şi, implicit, afectarea din nou a structurii şi rezistenţei gardului scos deja la lumină.
Ajungând în zona apropiată patinoarului, lucrurile se complică datorită bălăriilor şi arbuştilor crescuţi sălbatic, iar de un real pericol sunt două cămine de vizitare, adânci de câţiva metri, şi neacoperite cu plăcile din beton aruncate alături. Spunem că acestea sunt adevărate pericole pentru copiii, care de ani de ani de zile au aici un derdeluş creat ad-hoc, cât şi în cazul adulţilor care folosesc această zonă ca pasaj pentru a ajunge pe aleile de pe taluzul dinspre magaziile portului, dar şi în scopuri total necivilizate, mai ales de către beţivi. De aici şi necesitatea măririi pantei taluzului paralel cu gardul şi , de ce nu, plantarea pe coronament a unui gard viu menit să stopeze neregulile şi obiceiurile mai sus amintite.
Iar până la recepţia lucrării de împrejmuire a Grădinii Mari, ar fi nevoie să se treacă, în zona şantierului, la nivelarea terenului, înlăturarea rădăcinilor scoase şi repararea unui stâlp de iluminat complet distrus cu utilajele (unele agabaritice) folosite la extragerea/transportul copacilor sau pe şantierele din apropiere. Cât despre copacii mutilaţi, sau asfaltul crăpat lângă Castelul de apă, acestea se trec (nu-i aşa?) la “pagube colaterale”.