• 3 PSD, 2 SOS România, 1 PNL, 1 AUR • nu este varianta oficială, însă este cea indicată, luni-seara, de președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, în urma rezultatului votului din 1 Decembrie • o analiză marca ”Obiectiv – Vocea Brăilei” arată cum s-a votat în județul Brăila prin comparație între prezidențiale și parlamentare • cât de jos a picat PNL în municipiu și cât de jos este USR Brăila, în comparație cu voturile Elenei Lasconi • PSD și-a păstrat poziția de lider în Brăila • în țară, social – democrații brăileni sunt bine poziționați, ca rezultate, în raport cu celelalte organizații județene • AUR Brăila a depășit scorul lui George Simion
Președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru a dat ca sigură următoarea configurație parlamentară în județul nostru: PSD – doi deputați și un senator, SOS România – un deputat și un senator, iar PNL și AUR câte un deputat. Chiar dacă aceste date nu au fost confirmate momentan de Biroul Electoral Județean, Alexandru susținea luni-seară că nu mai pot apărea surprize.
”Într-adevăr, avem doi parlamentari, așa cum v-am spus de acum o săptămână că se va întâmpla. Practic, PSD are doi deputați și un senator, noi avem un deputat și un senator, PNL are un deputat și AUR un deputat”, a declarat Alexandru, contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”. Reamintim că prof.dr. Ionel Șt. Alexandru are o vastă experiență cu privire la astfel de alegeri, deoarece a intrat în politică ca senator FSN, iar apoi a ajuns senator PRM, cunoaște bine Constituția, dar și legile care guvernează parlamentarele. ”Oricum, rezultatul filialei noastre a partidului, este unul foarte bun. Suntem pe locul doi ca partid parlamentar în Județul Brăila, după PSD. Depășim partidele mai vechi, partide cu tradiție cum este PNL și AUR, care într-adevăr are doar o legislatură, dar totuși în județul Brăila nu a obținut un scor suficient de bun să îi plaseze prin redistribuire înaintea noastră. Conform legii redistribuirii scorul respectiv pe care îl are AUR, în baza unor criterii, nu îi avantajează. Ne clasează pe noi, practic, cu doi parlamentari. Se repetă scenariul cu AUR-ul din 2020, când ei au obținut, la fel, un deputat și un senator. Cam 10% au luat atunci. Noi acum avem 10,23% la Senat și 9,68% la Cameră, deci în principiu, cam 10%, dacă facem o medie”, a mai completat Alexandru. În aceste condiții, parlamentarii de Brăila pentru următorul mandat vor fi următorii:
Senat: Sorin Moise (PSD) și Dorin Silviu Petrea (SOS România). Important de adăugat că Petrea este un traseist notoriu (UNPR, PSD, Pro România, Partidul Republican și alți ”purici”)
Camera Deputaților: Doinița Ciocan (PSD), Mircea Florin (PSD), Florin Cîrligea (AUR), Alexandru Popa (PNL), Andra Claudia Constantinescu (SOS România), parașutată de la centru.
În continuare vă prezentăm o analiză marca ”Obiectiv – Vocea Brăilei” cu privire la rezultatele obținute la Brăila de cele mai importante partide.
Ca număr de voturi PSD, național a obținut mai mult în acest an față de alegerile din 2020
În primul rând trebuie punctat că rezultatele social-democraților brăileni ne plasează pe locul 4 la nivel național după numărul de voturi obținut, iar ca scor, Brăila este pe locul 6, în comparație cu restul filialelor din țară.
Demn de menționat este și faptul că PSD nu s-a prăbușit la nivel național în comparație cu rezultatele din 2020, așa cum s-a încercat să se acrediteze ideea.
Cifrele vorbesc de la sine!
În 2020, la o prezență de 31,94%, rezultatele celor mai importante partide au fost următoarele:
- PSD – 1.732.289 voturi
- PNL – 1.511.227 voturi
- USR - 936.864 voturi
- AUR - 541.938 voturi
În 2024, la o prezență de 52,50%, iată noile rezultate:
- PSD – 2.029.906 voturi
- PNL - 1.219.762 voturi
- USR – 1.146.357 voturi
- AUR – 1.665.019 voturi
Matematica demonstrează clar că singura formațiune care a pierdut voturi a fost PNL, curentul suveranist provenind, în mare parte, din rândul indecișilor și bineînțeles din votul masiv al românilor din străinătate.
Peisajul politic din 2020 la Brăila
Prezența la vot a brăilenilor a fost în 2020 una extrem de scăzută, doar 29,68%, apropiată de cea de la nivel național.
În ceea ce privește rezultatele, luând în considerare primele șase poziții, podiumul politic de atunci era ocupat de Partidul Social Democrat (PSD) – 44,20%, Partidul Național Liberal (PNL) – 17,83%, Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) – 10,98%, Alianța USR PLUS – 10%, Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 4,98% și Pro România – 4,53%.
Surpriza acelor alegeri a fost de departe intrarea pe scena politică a Alianței Pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, care promovând idei naționaliste a obținut un scor surprinzător de peste 10%, depășind USR PLUS și reușind să intre în Parlament, trimițând din start la București un deputat și un senator din partea Brăilei.
PSD a obținut atunci un mandat de senator (Ion ROTARU) și trei de deputați (Florin MIRCEA, Nicu NIȚĂ, George PALADI), PNL un mandat de deputat (Alexandru POPA), iar AUR un mandat de senator (Andrei HANGAN) și unul de deputat (Ciprian CIUBUC).
Ce s-a întamplat în patru ani
Alegerile din 2020 au avut loc în contextul pandemiei Covid-19, când societatea a fost efectiv dată peste cap din cauza diverselor restricții impuse, ridicând astfel la o cotă foarte mare sentimentul incertitudinii.
Pandemia s-a stins, cu tot cu restricțiile impuse, când Federația Rusă a atacat militar Ucraina, și ruptura ideologică a societății românești s-a adâncit. Sentimentul de nesiguranță națională, economică și socială, avalanșa de scumpiri, creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare, cele două guvernări ale alianței PSD-PNL, una atribuită PNL prin Nicolae Ciucă, a doua PSD prin Marcel Ciolacu, lipsa de comunicare a președintelui Iohannis, toate acestea au făcut ca o bună parte dintre români să-și piardă încrederea în marile partide politice precum PSD, PNL sau USR. La toate aceste frustrări s-a adăugat sufocarea românilor din țară, dar mai ales din străinătate cu curentul politic corect, renunțarea la tradiții, la credință, ridiculizarea familiei formate dintr-un bărbat și-o femeie și multe alte impuneri care n-au nicio legătură cu structura poporului român. Toți aceștia și-au îndreptat acum, așa cum vom vedea, privirile și intențiile de vot către noi structuri politice, așa-zisele ”suveraniste”, precum Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), SOS România sau Partidul Oamenilor Tineri (POT).
Brăila și Alegerile Parlamentare din 2024
Dacă în 2020, am avut o prezență la vot foarte mică, așa cum am precizat la început, de doar 29,68%, de data aceasta brăilenii au votat în număr mare: 47,25%, puțin sub nivelul național de 52,50%, practic cea mai mare prezență la urne în ceea ce privește ”parlamentarele” din ultimii 20 de ani. Ce înseamnă asta? Înseamnă că o parte dintre brăileni a decis că vrea o schimbare, așadar în urma votului de duminica trecută, clasamentul la Brăila arată în felul următor:
SENAT
- Partidul Social Democrat – 31,19%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,54%
- Partidul Național Liberal – 13,68%
- Partidul S.O.S. România – 10,23%
- Uniunea Salvați România – 7,49%
- Partidul Oamenilor Tineri – 6,11%
CAMERA DEPUTAȚILOR
- Partidul Social Democrat – 30,56%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,49%
- Partidul Național Liberal – 14,62%
- Partidul S.O.S. România – 9,68%
- Uniunea Salvați România – 7,51%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,53%
Comparând cu 2020, putem observa că Partidul Social Democrat (PSD) își păstrează fotoliul de lider, Partidul Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) câștigă o poziție, urcând pe locul al doilea de la 10,98% în 2020 la 18,51% în prezent. În ceea ce privește Partidul Național Liberal (PNL), acesta pierde poziția a doua din 2020 (17,83%) și trece pe a treia cu 14.14%. Uniunea Salvați România (USR) cade pe poziția a cincea de la 10% în 2020 (pe atunci în alianță cu PLUS) la 7,5%. În contextul social și politic din ultima perioadă, nou promovatele SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT) nu reprezintă chiar o surpriză, așa cum a fost AUR în 2020, acestea ocupând în prezent, la Brăila, locul 4 (SOS) cu 9,95% respectiv locul 6 (POT) cu 5,82%. Mai trebuie adăugat că acest POT la Brăila a avut un singur candidat la Camera Deputaților și unul singur la Senat, plus că în multe județe a fost nevoie să candideze cuplurile (soț și soție) ca să acopere cât de cât listele.
După cum se poate observa, fenomenul divizării voturilor nu a ocolit Brăila. Partidele noi, desprinse din AUR, SOS România – condus de Diana Șoșoacă, intrată în Parlament pe listele AUR în urmă cu patru ani și Partidul Oamenilor Tineri (POT) – condus de Anamaria Gavrilă, intrată și ea în Parlament pe listele AUR în 2020, au obținut procente neașteptat de bune luând din bazinul electoral al PSD, PNL, USR, dar, foarte important, și din cel al AUR, chiar dacă partidul condus de George Simion și-a consolidat a doua poziție.
PNL, rezultate dezastruoase pe municipiu
În ceea ce privește rezultatele din Municipiul Brăila, PSD și AUR ocupă prima respectiv a doua poziție, atât la Senat cât și la Camera Deputaților, cu o medie de 32,91% respectiv 18,21%. Pe pozițiile 3 și 4, SOS și USR fac rocadă între Senat și Cameră, locul 3 la Senat SOS (10,36%) și pe 4, USR (9,93%), iar la Cameră locul 3 USR (9,93%) și SOS pe 4 (9,83%). PNL nu prinde la Senat în municipiu, locul 5 fiind ocupat de POT (7,1%), trebuind să se mulțumească cu ultima poziție doar la Camera Deputaților (7,03%).
Procentele primarilor PSD și PNL, pe masa noilor partide
În județ lucrurile sunt conturate cam în același tablou desenat de electorat, dar așa cum vom observa, sunt și câteva situații care ies din tipar.
În general, fiefurile PSD și PNL și-au păstrat pozițiile ”dictate” de apartenența primarilor, dar trebuie să remarcăm ”aluncarea” voturilor către consolidarea AUR, intrarea în forță a SOS România dar și apariția Partidului Oamenilor Tineri (POT) printre primele șase poziții.
Practic, în toate cele 44 de UAT-uri ale județului PSD, AUR și SOS România obțin rezultate semnificative și la Senat și la Cameră.
Cine sunt PSDU și POT
O situație aparte o reprezintă procentele obținute de Partidul Social Democrat Unit (PSDU), partid despre care se vehiculează că ar fi o clonă a Partidului Social Democrat (PSD), cu nume și siglă asemănătoare și care ar fi indus în eroare electoratul PSD.
Acest partid, PSDU, este condus la centru de Oana Crețu, și a obținut la nivel național peste 150.000 de voturi. La Brăila, PSDU a nominalizat cinci candidați, Doina Diana Stan la Senat și Răzvan Mihai Nicolau, Daniel Ionescu, Laura Nicoleta Buliga, Ionela Florentina Bratu la Camera Deputaților, cel mai probabil necunoscuți în mediul rural din județ, cu campanii desfășurate în mediile online dar care au reușit să convingă alegători din Gemenele, Jirlău, Râmnicelu, Salcia Tudor, Vădeni sau Victoria.
O altă situație care face subiectul acestei analize este cea a Partidului Oamenilor Tineri (POT) care la Brăila este reprezentat de Mircea Cioclei la Cameră și despre care cotidianul nostru a scris ca fiind nimeni altul decât cântărețul ”Karym” și deocamdată necunoscutul Laurențiu Spiridon la Senat. Dacă partidul POT nu a ”prins” la muncipiu decât 7,1% pe Senat, nu la fel stau lucrurile în județ, unde cei doi proaspăt politiceni au încurcat principalele partide, cu o medie de 5.82% din opțiuni, în Bordei Verde, Cazasu, Gemenele, Galbenu, Gradiștea, Ianca, Însurăței, Jirlău, Mărașu, Mircea Vodă, Racovița, Scorțaru Nou, Tichilești, Traian, Ulmu, Unirea, Viziru și Zăvoaia. În toate acestea, cei de la POT au obținut voturi atât la Senat cât și la Camera Deputaților.
Mișcările procentelor
PSD Brăila își păstrează influența în mai toate fiefurile, dar pierde Măxineniul în favoarea AUR și foarte aproape să piardă înfluența și în Victoria, tot în favoarea AUR. Comparativ cu turul 1 al alegerilor prezidențiale, procentul la parlamentare al PSD crește de la 27,57% cu cât a fost votat Marcel Ciolacu în primul tur al prezidențialelor, la 31,19%. Cel mai bun scor, la Jirlău – 56.78% la Senat și 56.31% la Cameră.
PNL Brăila câștigă, de asemenea, câteva procente față de prezidențiale - Nicolae Ciucă a fost votat de doar 8,45% dintre brăileni - la parlamentare obținând 14,14%. Luând în considerare ”culoarea” primarilor, liberalii pierd în favoarea AUR Berteștii de Jos și Tichilești, foarte aproape fiind să piardă și Gropeni. La Traian, însă, aceștia înving atât PSD cât și AUR. Cel mai bun scor, la Cireșu, fieful familiei Popa – 74.39% la Senat și 78.79% la Cameră.
Și AUR Brăila urcă peste scorul obținut de George Simion – 15,06% la scrutinul din 24 noiembrie, la 18,51%, obținut la alegerile de duminica trecută. Cel mai bun scor, la Măxineni – 31.34% la Senat și 31.31% la Cameră.
USR Brăila se clasează pe locul 5 cu un jenant 7,5%, sub scorul obținut de Elena Lasconi la Brăila – 11,67%, în primul tur la prezidențiale. Un scor mai bun au obținut în Chiscani (10,3%) și Cazasu (9.93%).