Mergi la conţinutul principal

Soţii Sgîrcitu divorţează

Soţii Sgîrcitu divorţează, asta după ce interlopul a ieşit, zilele trecute, din închisoare, iar soţia e arestată la domiciliu în dosarul "Ahmeya". Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul instanţei de judecată, se pare că Titi Sgîrcitu este cel care vrea să pună punct căsniciei cu soţia sa, Liliana. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Brăila, marţi, 29 septembrie, iar obiectul îl constituie "divorţ cu minori".
Contactată telefonic de reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", Liliana Sgîrcitu nu a dorit să comenteze acest subiect, însă a confirmat faptul că ea şi soţul ei vor merge pe drumuri separate de acum înainte. "Nu pot să vă dau nicio relaţie în sensul ăsta, îmi pare rău. Sunt treburi personale, nu pot să comentez nimic", au fost cuvintele femeii.
Miza cea mare în toată această poveste ar fi, de fapt, averea strânsă de cei doi soţi de-a lungul timpului, ne referim aici la bani lichizi, mai ales că afacerea cu lanţul de farmacii "Ahmeya", al cărui administrator este chiar Liliana Sgîrcitu, s-a dovedit a fi o adevărată mină de aur. Potrivit anchetatorilor DIICOT care instrumentează dosarul, punctele farmaceutice nu erau decât o "suveică" de spălare de bani. Cu ajutorul medicilor şi al unor foşti angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, erau decontate reţete fictive pentru medicamente exorbitant de scumpe, iar toţi aceşti bani ar fi ajuns în buzunarele tuturor membrilor grupării infracţionale. Numai la nivelul judeţului Brăila, medicii oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile au adus prejudicii bugetului statului de aproximativ 5.318.886 lei, conform referatului DIICOT, prin emiterea de scrisori medicale nereale.

Ce ar avea de împărţit soţii Sgîrcitu?

Aceasta ar fi prima întrebare ce ne vine în minte, la auzul veştii că cei doi soţi luaţi în vizorul anchetatorilor divorţează. Prea multe nu mai au, pentru că au avut grijă ca toate bunurile şi afacerile să fie trecute pe numele membrilor familiei ori ale cunoscuţilor, după cum au probat şi procurorii DIICOT.
În cazul unui partaj, vila în care locuiesc acum cei doi soţi nu ar intra în discuţie, întrucât imobilul este pe numele mamei lui Titi Sgîrcitu, Ecaterina. Femeia a cumpărat locuinţa pe 16 mai 2005, direct pe numele ei. Aceste informaţii reies tot din referatul anchetatorilor care, în urma percheziţiilor la domiciliul Lilianei, au ridicat actul de vânzare-cumpărare pentru vila respectivă.
Societatea "Ahmeya", acolo unde Liliana Sgîrcitu fusese numită administrator, figurează acum ca fiind patronată de Gela Gavrilă, cea care se ocupa înainte de partea juridică a activităţii lanţului de farmacii, cu o cotă de participare de 1,4%, iar acţionarul majoritar, cu 98,6%, este un anume Mihai Ioniţă, în vârstă de 25 de ani, care are atribuţii de reprezentant şi administrator. Împuternicirea tânărului în cadrul afacerii "Ahmeya" datează din 14 iulie 2015.
Cum am scris şi în articolele anterioare, câteva prietene ale Lilianei Sgîrcitu, implicate în gupul infracţional, ar fi declarat în faţa procurorilor că SC Ahmeya Pharm SRL mai există doar ca siglă şi nume, iar în acte societatea s-a divizat în SC Valentina Pharm, administrator fiind Carmen Drăghia, o prietenă a Lilianei, şi în SC Zahera, care funcţionează în Constanţa şi o are ca administrator pe Mirela Boboc, de asemenea prietenă bună a soţiei interlopului şi "şefa" colaboratorilor de la Constanţa. Într-adevăr, la Registrul Comerţului, în cazul SC Valentina Pharm figurează ca asociat unic Carmen Drăghia. Însă, potrivit referatului DIICOT, cea care "taie şi spânzură" ar fi tot Liliana Sgîrcitu. Una din persoanele audiate de anchetatori "a confirmat modalitatea frauduloasă prin care Liliana Sgîrcitu i-a vândut SC Valentina Pharm lui Carmen Drăghia - pentru a sustrage Ahmeya Pharm de la măsurile asiguratorii instituite de ofiţerii antifraudă -, fără a plăti sau primi vreo sumă de bani la dobândirea societăţii", potrivit actelor procurorilor. Aceeaşi persoană ar fi declarat că această Carmen Drăghia i-a făcut Lilianei procură la notar pentru tot ceea ce e legat de "Valentina Pharm".
De menţionat că numele Lilianei Sgîrcitu apare şi în dosarul DNA în care este anchetată Mihaela Udrea, directoare în Ministerul Sănătăţii. Brăileanca i-ar fi dat mită de două ori Mihaelei Udrea pentru ca aceasta să grăbească autorizarea de funcţionare pentru "Valentina Pharm", fapt ce reiese şi din stenogramele prezentate în ediţiile anterioare ale cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Liliana Sgîrcitu, acţionar majoritar în cadrul unei firme de închiriere a bunurilor imobiliare proprii

Totuşi, chiar dacă Liliana Sgîrcitu a încercat să-şi şteargă numele de pe actele firmelor pe care le conduce, se pare că în prezent mai are o firmă pe numele său.
O verificare pe Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) ne arată că Liliana Sgîrcitu încă mai figurează ca asociat ori administrator la două companii: "Bocadani Trans SRL" şi "Elinsan", aceasta din urmă apărând cu menţiunea că a fost dizolvată. În detaliu, la "Bocadani", Liliana are 95% din cota de participare şi tot ea este şi reprezentantul şi administratorul companiei. Domeniul de activitate al firmei este "închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate" şi a fost înfiinţată în anul 2005.

Divorţ în stilul miliardarilor "penali"

Cei doi soţi Sgîrcitu s-au decis să divorţeze imediat după ce procurorii DIICOT au descins şi destructurat grupul infracţional pe care brăilenii îl formaseră pentru a trage bani din bugetul statului. Prejudiciul total a fost estimat la 9 milioane de lei în cazul dosarului "Ahmeya". Mai devreme sau mai târziu, ofiţerii antifraudă vor încerca să acopere această pagubă, însă rămâne de văzut dacă au şi de unde o recupera.
În cazul unui sechestru pus pe bunurile unei familii, la partajul de divorţ acestea nu ar mai putea fi împărţite, doar dacă despărţirea ar avea loc înaintea instituirii măsurii asigurătorii. Aşa se face că mai toţi milionarii României au divorţat imediat după ce au fost săltaţi de procurorii DNA ori DIICOT. Cel mai recent caz este cel al lui Dan Adamescu, un antreprenor de succes, care deţine compania "Astra Asigurări" şi "Unirea Shopping Center". Acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 februarie, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Ulterior primirii pedepsei, soţia, Carmen Adamescu, s-a decis să se despartă de el, după 12 ani de căsnicie şi a cerut divorţul şi jumătate din avere. În motivaţie, aceasta spune că s-ar fi săturat de escapadele şi de jignirile lui, potrivit presei centrale.
Un alt miliardar român a divorţat de îndată ce au apărut probleme serioase cu Justiţia. Este vorba de Ioan Niculae, care s-a despărţit de soţia sa, anul trecut. La vremea respectivă, magistraţii au respins însă cererea soţiei de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu averea soţilor Sgîrcitu şi cu ce pretenţii se ridică Titi, întrucât el este cel care a intentat acţiunea de divorţ, imediat după ce Liliana a început să aibă probleme cu legea.
Reamintim că la începutul acestei luni, procurorii DIICOT au efectuat 59 de percheziţii domiciliare la sediile, birourile şi cabinetele unor nume sonore, în judeţele Brăila, Constanţa, Vrancea şi Bucureşti. Anchetatorii au urmărit destructurarea unei grupări infracţionale al cărei lider era chiar Liliana Sgîrcitu. Ajutată de medicii oncologi dr. Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, de medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, dar şi de foşti angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, aceştia au decontat reţete fictive pentru medicamente foarte scumpe, în perioada 2011 - 2013. Ulterior, reţeaua Sgîrcitu s-a extins şi în Constanţa, unde activitatea grupării se desfăşura identic celei de la Brăila. Medici oncologi, psihiatri, de familie, angajaţi ai CJAS Constanţa au fost atraşi în cercul infracţional, iar decontarea ilegală a tratamentelor mergea ca "unsă".
În urma reţinerii tuturor persoanelor implicate, s-a luat măsura arestului la domiciliu faţă de "lotul brăilean", iar colaboratorii de la Constanţa se află în arest preventiv pentru 30 de zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro