Candidatul la alegerile parlamentare din partea PD-L Braila, Florin Cirligea, administratorul firmei "Comision Trade" SRL, declara, ieri, in jurul orei 15.00 : "Nu ma intereseaza, in momentul acesta, decit soarta celor doi marinari. Ma intereseaza oamenii, nu nava, nu incarcatura, nimic altceva".
In momentul accidentului, slepul "Andreea" era incarcat cu 750 tone de nisip si naviga spre Tulcea. Din motive pe care autoritatile fluviale inca incercau, ieri, sa le afle, nava romaneasca a intrat in coliziune cu convoiul austriac "Linz", format din opt barje incarcate cu steril, care se indrepta spre Viena. Slepul a fost puternic afectat si s-a scufundat foarte rapid. "Nu exista nici o problema de semnalizare pe sectorul respectiv, iar balizajul este in regula. In opinia mea, este clar vorba despre o greseala de navigatie, cei doi capitani nu s-au sincronizat in senalul navigabil", a declarat, pentru "Mediafax", Florin Mihalache, directorul Cai Navigabile, din cadrul Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos" Galati. Potrivit Regulamentului de navigatie pe Dunare, nava care vine din amonte trebuie sa-i acorde prioritate celei care vine din aval. "Inca nu am detalii, dar cert este ca cel care este in mars in aval, cum era cazul nostru, are prioritate", ne-a declarat Cirligea.
Dupa ce s-a scufundat, slepul brailean a inceput sa piarda motorina, autoritatile navale temindu-se de o poluare masiva cu petrol.
Autoritatile de mediu au intervenit
Autoritatile de mediu au intervenit cu o salupa incarcata cu substante absorbate pentru a anihila poluarea cu motorina aparuta pe Dunare in urma accidentului, insa nu exista informatii despre cantitatea de combustibil aflata in rezervoarele slepului scufundat, marinarii fiind dati disparuti.
Potrivit oficialilor ministeriali, in urma accidentului, la suprafata apei au aparut deja mici irizatii de combustibil, in diametru de maximum doi metri. In aceste conditii, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a trimis la interventie o salupa incarcata cu spillsorb, o substanta menita sa neutralizeze combustibilul scurs in apa.
Surse din ANAR au afirmat ca, avind in vedere dimensiunea redusa a suprafetei poluate, nava scufundata "nu pare sa fi fost incarcata cu motorina la capacitate maxima".