Sistemul cardurilor de sănătate este pe butuci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sistemul cardurilor de sănătate este pe butuci

Într-o ţară cu un sistem de sănătate din ce în ce mai bolnav, Sistemul Informatic Unic Integrat este pe butuci. De la o zi  la alta, Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate se defectează în permanenţă, apar tot felul de probleme tehnice, mai marii Casei Naţionale de Sănătate ridică din umeri, iar  bolnavii sunt purtaţi pe drumuri fără nicio explicaţie. Situaţia nu este nouă, dar  se acutizează prin gravitatea ei.  După cum susţin medicii de familie, la Brăila, de mai bine de două săptămâni  Sistemul Informatic Unic Integrat nu funcţionează. Mai precis, e-Card funcţionează acum, dar validarea reţetelor şi a consultaţiilor nu se poate face, motiv pentru care medicii de familie eliberează reţete off-line chiar şi pentru boli acute sau subacute pentru care valabilitatea eliberării în farmacii este de 24-48 ore. Mai mult decât atât, deşi se încearcă  validarea reţetelor şi a consultaţiilor în cursul nopţii, tot nu sunt preluate toate de către sistemul din ce în ce mai bolnav.

Teoretic, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) are ca scop raportarea serviciilor şi activităţilor furnizorilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor. Practic, eliberarea de reţete şi achiziţionarea de medicamente se face prin intermediul acestui sistem informatic integrat, iar pacienţii pot cumpăra medicamentele compensate numai prin intermediul cardului de sănătate. În momentul în care sistemul nu este funcţional, medicii de familie sau farmaciştii pot elibera off-line reţetele, având apoi la dispoziţie trei zile pentru a le înregistra.

În aceste condiţii însă, situaţia este din ce în ce mai  tensionată, actul medical are de suferit, pacienţii sunt nemulţumiti când primesc reţete off-line, iar medicii din ambulator sunt  îngrijoraţi pentru că orice serviciu medical nevalidat în 72 ore nu se recunoaşte, iar reţetele nevalidate sau biletele de trimitere aferente li se pot imputa, întrucât nu există niciun  document oficial al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii prin care să se asigure recunoaşterea actului medical până la remedierea disfuncţionalităţii SIUI.

La un interval de timp relativ scurt  de la emiterea cardurilor de sănătate, problemele sunt din ce în ce mai mari. Fie că este vorba de prăbuşirea întregii platforme electronice, fie că se blochează diverse componente ale SIUI,  prescripţia electronică nu merge. Funcţionarea greoaie şi desele perioade de avarii ale sistemelor informatice ale CNAS lovesc întregul sistem medical şi afectează  atât pacienţii, cât şi cabinetele, în timp ce angajaţii de la IT ai CNAS demonstrează că nu pot să facă  mentenanţa şi  încearcă  să  rezolve  disfuncţionalităţile reparându-le băbeşte.

Cine plăteşte pentru blocarea activităţii la nivel naţional şi ce măsuri va lua Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru remedierea acestei situaţii care a bulversat lumea medicală rămâne de văzut. Din păcate, şeful CNAS nu oferă prea multe explicaţii, dar susţine că problema nu poate fi rezolvată foarte repede, fiind vorba despre echipamente defecte, care nu se găsesc în  ţară.

Indiferent de harababura terminologică, cert este că sistemele informatice ale  CNAS,  care au costat aproape 200 de milioane de euro sunt nefuncţionale, demonstrându-se a fi o bătaie de joc la adresa pacienţilor, dar şi a medicilor. Ca la noi!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro