Pesedistul cu state vechi Ionel Avram, plecat recent de la "Concivia" - firma de suflet a lui Bunea Stancu, şi-a găsit un loc cald la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "ECO Dunărea Brăila": de o săptămână este director executiv. De ce această mişcare? Păi, e clar că noul PSD, condus acum de Mihai Tudose, vrea să-şi asigure controlul absolut la panoul de comandă al judeţului şi-i înlătură sistematic pe oamenii lui Stancu. Ce este ADI ECO Dunărea Brăila, vă întrebaţi, poate? Aşa cum îi spune şi numele, este o asociere a tuturor primăriilor de comune şi oraşe din judeţ plus primăria municipiului şi Consiliul Judeţean, cu scopul gestionării serviciului de salubrizare a localităţilor, iar totul e pe bani publici. Şi nu pe sume de doi lei, ci pe zeci de milioane de euro, finanţări europene atrase prin proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor". Avram a înlocuit-o pe Vivi Mihaela Maidanscaia, directorul ADI ECO Dunărea, pusă pe scaun în mandatul lui Bunea Stancu, încă din 2009, de la înfiinţare, aceasta trecând acum pe post de adjunct. Iată, aşadar, cum se împarte "pâinea albă" în PSD Brăila. Lista sinecurilor PSD-iste nu se încheie aici pentru că se fac jocurile pentru a-i asigura un loc călduţ, de data aceasta la CUP Dunărea, şi consilierului municipal Silviu Mangiurea, cunoscut drept "tăticul centralelor termice din şcoli". Pe surse, el ar urma să-i succeadă "greudeînlocuit"-ului Mihail Chiriţă, care, în paranteză fie spus, a făcut vârsta de pensionare încă din martie 2013. Primarul Aurel Simionescu nu a infirmat că Mangiurea e pe lista de priorităţi. A spus doar că va fi organizat un concurs în urma căruia se va alege conducerea CUP Dunărea.
Consilierul judeţean Ionel Avram (PSD) este de o săptămână directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "ECO Dunărea" Brăila, o organizaţie unde sunt membri şi contribuie cu bani la bugetul acesteia toate cele 44 de unităţi administrativ teritoriale din Brăila, adică primăriile de comune şi oraşe din judeţ, plus primăria municipiului şi Consiliul Judeţean. Fiecare membru are o contribuţie de plătit, iar anul trecut, de exemplu, din aceste cotizaţii ADI ECO Dunărea a avut prevăzute în BVC (bugetul de venituri şi cheltuieli) venituri de 3 miliarde de lei vechi. Din acelaşi BVC rezultă că 1,55 miliarde lei vechi, adică puţin peste jumătate din total cotizaţii, sunt alocate pentru cheltuieli de personal. Potrivit organigramei, ADI "ECO Dunărea" are 44 de reprezentanţi în Adunarea Generală, 3 membri în comisia de cenzori, 3 membri în consiliul director, un director executiv, câte 3 salariaţi în compartimentele "tehnic economic" şi "contabilitate, resurse umane, administrativ", plus 2 angajaţi în compartimentul juridic.
Această asociaţie a luat fiinţă în 2009 prin asocierea UAT-urilor din judeţ şi l-a avut preşedinte pe Gheorghe Bunea Stancu, iar director executiv pe Vivi Mihaela Maidanscaia. De câteva zile însă aceasta din urmă a fost trecută pe post de "vioara a doua", iar Avram a devenit director executiv, după ce, anul trecut, acesta din urmă, fusese reprezentant (cu caracter temporar) al CJ Brăila în Adunarea Generală a ADI "ECO Dunărea", pe perioada suspendării de drept a mandatului de preşedinte al lui Gheorghe Bunea Stancu. De unde şi până unde numirea lui Avram la "ECO Dunărea"? Este evident că plecarea acestuia de la "Concivia" - firma de suflet a ex-preşedintelui Gheorghe Bunea Stancu a fost semnalul clar către noul PSD, condus acum de Mihai Tudose, că s-a "lepădat de Satan", iar gestul n-a trecut neobservat, fiind recompensat cu o sinecură pe măsură.
Ce face ECO Dunărea Brăila, poate vă întrebaţi, şi pe bună dreptate o faceţi. Asociaţia are număr de înregistrare la Judecătoria Brăila obţinut în iulie 2009 şi a fost înfiinţată de către autorităţile locale în vederea realizării unui proiect integrat de gestionare a deşeurilor. Contextul în care s-a impus realizarea acestei asocieri a fost acela că Uniunea Europeană pune accent pe infrastructura de mediu, dezvoltând o axă de finanţare în cadrul căreia au fost promovate cu prioritate proiecte integrate de management al deşeurilor, sumele disponibile fiind mai mari în cazul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Cooperarea unităţilor administrativ - teritoriale din judeţul Brăila, prin înfiinţarea ADI "ECO Dunărea", are în vedere implementarea proiectului "Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Brăila", precum şi a unificării gestiunii serviciilor de colectare, transport, tratare şi depozitare a deşeurilor municipale. Cu alte cuvinte, ADI "ECO Dunărea" asigură acces la banii pe acest proiect - 27 milioane de euro, din care CJ Brăila pune 2,7 milioane de euro, iar diferenţa vine de la UE. Reporterii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere din partea noului director de la ADI "ECO Dunărea" însă acesta nu a răspuns la telefon.
Lui Mangiurea i se pregăteşte ceva!
Aşa cum spuneam, lista sinecurilor nu s-a încheiat, pe listă urmând, aşa cum ne-au dat asigurări surse bine informate din sfera politică, consilierul municipal, PSD-istul Silviu Mangiurea. Pentru acesta se pregăteşte un loc în conducerea Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila. Se pare că se doreşte înlocuirea actualului director Mihail Chiriţă, social-democrat cu state vechi şi un apropiat al fostului preşedinte Bunea Stancu. Chiriţă ar fi îndeplinit vârsta de pensionare încă din martie 2013, însă pentru el s-a găsit formula menţinerii pe post: a devenit angajatul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dunărea" (asociaţie similară ADI ECO Dunărea însă pe parte de apă-canalizare, director fiind Didina Stănescu), de unde, prin delegare, asigură conducerea CUP Dunărea. Modalitatea prin care se va face, cel mai probabil, schimbarea la companie va fi implementarea prevederilor OG 109/2011 privind guvernarea corporativă. "Nu se pune problema că e cu dedicaţie pentru cineva anume. Este vorba despre o procedură prevăzută de OUG 109/2011 privind guvernarea corporativă şi care prevede o anumită obligaţie în ce priveşte conducerea întrerprinderilor publice. Printr-o procedură similară de implementare a prevederilor guvernării corporative au trecut ECO şi Braicar şi urmează, într-adevăr, şi CUP Dunărea. Deocamdată nu s-a înscris nimeni pentru că nu s-a pornit această procedură. Când se va porni, vom vedea cine se va înscrie şi apoi care va fi rezultatul concursului", ne-a declarat primarul municipiului, Aurel Simionescu, întrebat dacă după "înscăunarea" lui Avram urmează cea a lui Silviu Mangiurea.
Potrivit OUG 109/2011, la întreprinderile publice-societăţi comerciale acţionarii vor selecta membrii Consiliului de Administraţie, iar mai departe CA va numi unul sau mai mulţi directori, cu precizarea că preşedintele acestui consiliu nu poate fi numit şi director general.
Remember "Puciul Concivia": Avram a fost principala opţiune a PSD-iştilor pentru preşedinte interimar la CJ Brăila
PSD-istul Ionel Avram se află la al treilea mandat în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, fiind liderul grupului social-democraţilor în cadrul mini-parlamentului judeţean. Deşi nu s-a remarcat în tot acest timp ca urmare a activităţii sale de consilier judeţean, Avram a intrat în atenţia opiniei publice imediat după scandalul în care a fost implicat Stancu, ridicat de procurorii DNA în luna august 2014, alături de ex-vicele Florin Mija, ambii fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Mai exact, Avram a fost o lungă bucată de timp principala opţiune a PSD-iştilor pentru poziţia de lider interimar al CJ Brăila, fapt ce a condus la un adevărat război între consilierii puterii şi cei din opoziţie. Consilierul a primit în luna septembrie 2014 atribuţiile vicepreşedintelui Mija şi a renunţat la poziţia sa de director economic al "Concivia", pentru a nu putea fi acuzat de conflict de interese, la mijloc fiind vorba de o societate implicată în dosarul "Stancu vs. DNA". Cu toate acestea, Avram a pierdut în scurt timp poziţia, după ce o decizie a instanţei judecătoreşti în acest dosar a condus la anularea mai multor hotărâri ale CJ Brăila, inclusiv cea prin care PSD-istul primea atribuţii de vice. În cele din urmă, potrivit unei declaraţii recente a liderului PSD Brăila, Mihai Tudose, Avram a renunţat de bună voie la poziţia de preşedinte interimar al CJ, propunându-l ca înlocuitor pe consilierul Viorel Mortu. În schimb, Avram îşi menţine poziţia de lider al grupului PSD din CJ Brăila.
Mangiurea şi "Trident" egal "love"
Reamintim că o anchetă realizată de "Obiectiv Vocea Brăilei" în cursul anului trecut privind atribuirea contractelor pe banii publici ai municipalităţii a scos la lumină faptul că zeci de miliarde de lei vechi din bugetul administraţiei locale au fost dirijate către clientela politică a PSD. Aşa s-a derulat o afacere cu bani publici ajunşi în buzunarele unor firme care, cu totul şi cu totul întâmplător, au strânse legături cu aleşii PSD Silviu Mangiurea şi Marcel Motoc, primul consilier local, iar al doilea consilier judeţean. Pe scurt, SC "Trident" (unitate intrată în insolvenţă), SC "Tigotrix" şi "Repcon", firme unde Mangiurea era salariat, plus SC "Promotas", unde unic asociat şi administrator este Motoc, şi-au tras contracte multianuale pentru montat centrale în unităţile de învăţământ cu o valoare de circa 2,2 milioane de lei. Municipalitatea ar fi putut organiza o singură licitaţie pentru toate şcolile prinse în programul de reabilitare termică însă a mers pe varianta de a "sparge" în mini-contracte întreg proiectul şi să paseze conducerilor din şcoli responsabilitatea achiziţiei publice. Manevra a fost menită să aranjeze cărţile pe masa de joc exact aşa cum trebuie: mini-contractele au ajuns la firmele agreate. Practic, acele 2,2 milioane de lei s-au împărţit între cei doi PSD-işti. Informaţiile culese de la cele 18 de unităţi de învăţământ prinse în acest proiect, arată că aproximativ o treime din sumă (circa 7 miliarde lei vechi) s-a "polarizat" în bugetul trio-ului formidabil: SC "Trident", SC "Tigotrix" şi "SC "Repcon". Potrivit celei mai recente declaraţii de avere a lui Mangiurea, datată iunie 2014, de la "Trident" (unde figurează ca "responsabil IQ") consilierul municipal a încasat 24.537 lei.
Boboc: "Avram trebuie să îşi dea demisia din CJ"
Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, s-a arătat surprins de faptul că Ionel Avram este noul director executiv al ECO "Dunărea" Brăila. Senatorul a explicat că într-un asemenea context, consilierul se află în conflict de interese şi susţine că ar trebui să îşi dea demisia din CJ Brăila. "Acum aud acest lucru pentru prima oară. Dar dacă se confirmă, Ionel Avram trebuie să îşi dea demisia pentru că instituţia este în legătură cu Consiliul Judeţean. Nu poate să fie în acelaşi timp şi director la ECO «Dunărea» şi consilier judeţean. Este o chestiune pentru ANI", a declarat Boboc.