Practic, sindicatul se chinuie de aproape un an de zile sa convinga administratia cu privire la necesitatea intrarii in legalitate in sensul alinierii salariului minim din unitatea braileana la nivelul salariului minim pe ramura, la acest moment cifrat la 540 RON, comparativ cu 405 RON - salariul mediu in uzina. "In rastimp de un an de zile, sindicatul a initiat in repetate rinduri negocieri pe tema celui mai important capitol din Contractul Colectiv de Munca: salarizare si conditii de munca, insa, de fiecare data, raspunsul administratiei a fost unul sec: majorare de 4% pentru personalul TESA si 7% pentru angajatii direct productivi. Dar asta nu e tot, administratia isi conditioneaza oferta de introducerea sporurilor in salariu. Sindicatul nu poate accepta asa ceva intrucit este o majorare artificiala fara fundament, dezavantajoasa pentru salariati", ne-a declarat Radulescu Staicu presedintele Sindicatului Liber "Promex". Sursa citata a mai adaugat ca, in conditiile in care patronatul nu s-a aratat flexibil in negocieri, sindicatul a deschis conflict de interese pe care l-a inregistrat, la inceputul lunii in curs, la Directia Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei.
Prima intilnire in vederea concilierii a avut loc miercuri, 10 mai, ocazie cu care sindicatul a prezentat lista cu principalele revendicari: alinierea la salariul minim pe ramura la muncitorii calificati, asigurarea numarului de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare, normarea muncii corespunzator CCM pe unitate, precum si asigurarea conditiilor sociale de munca prevazute de Contractul Colectiv si Contractul la nivel de Ramura.
"Nu cerem altceva decit alinierea la nivelul salariului minim pe ramura"
"Rezultatul negocierilor a fost dezamagitor pentru ca pozitia administratiei a ramas neschimbata: majorare de 4% si 7% cu obligativitatea introducerii sporurilor in salariu. In aceste conditii, in cursul acestei zile (joi 11 mai - n.r.), este convocata sedinta Consiliului de Conducere a sindicatului pentru a stabili o noua strategie de negociere", a mai spus liderul sindical, subliniind ca este posibil sa se ajunga la masuri extreme de lupta sindicala, culminind cu actionarea in instanta a partenerului de dialog social pentru nerespectarea prevederilor CCM pe unitate. "Practic noi nu cerem altceva decit alinierea la nivelul salariului minim pe ramura. Si pentru a demonstra ca sintem deschisi dialogului am facut o oferta de crestere in etape a salariilor pina la finele acestui an. Abia dupa ce ajungem la nivelul minimului pe ramura putem discuta, mai departe, despre majorari salariale. Ceea ce s-a numit anul trecut majorare salariala a fost de fapt o redistribuire a fondului de salarii la un numar mai mic de angajati, fara nici un efort financiar din partea angajatorului. Nu este exclus ca in situatia in care solutionarea revendicarilor noastre treneaza sa apara situatii in care, pe fondul tensiunii acumulate de salariati acestia sa declanseze miscari de protest spontane pentru care nu avem nici o responsabilitate", a avertizat liderul sindical.
Potrivit ofertei lansate de catre sindicat, alinierea la salariul minim pe ramura inseamna o crestere de circa 30%, aplicata totusi in 3 etape: mai - majorare cu 11% plus acordarea a inca 3 tichete de masa, august - 10% plus 4 tichete si noiembrie - 9% plus inca un tichet de masa. "In urma analizarii situatiei economico-financiare a unitatii, inclusiv a portofoliului de comenzi, s-a ajuns la concluzia ca exista premizele acordarii primei majorari cu 11% in prima etapa, iar contractele in derulare pot asigura si aplicarea celorlalte doua etape de majorare, fara probleme", a punctat Staicu Radulescu.
Reamintim ca din luna iunie 2005, salariatii din "Promex" au primit o majorare constind in suma fixa 400.000 lei vechi, cite 2 tichete de masa, iar in plus, angajatorul a acordat un fond de stimulare de 215 milioane lei repartizat pe sectii pentru promovarile in clase de salarizare ale muncitorilor.