Mergi la conţinutul principal

Sindicalistii din Sanatate ameninta cu greva

Reprezentantii Federatiei Sindicale Sanitas s-au intilnit, ieri, cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, pentru a discuta despre majorarea salariilor personalului medical cu pina la 25%, potrivit acordului incheiat de sindicalisti cu fostul ministru de resort, Eugen Nicolaescu.
Reamintim ca pe 15 noiembrie 2008, in mandatul ministrului Eugen Nicolaescu, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pina la 25%, in 2009.
Potrivit unui act normativ ce urma sa fie definitivat pina la 15 decembrie 2008, lefurile din Sanatate ar trebui sa creasca diferentiat, din ianuarie 2009, astfel incit de cele mai importante majorari sa beneficieze angajatii cu salarii mici.
Majorarea cu pina la 25 de procente ar trebui sa se aplice la salariul de baza si, potrivit acordului, in afara de aceasta crestere, ar urma sa fie majorate si sporurile de preventie, de la 11 la 15%, iar angajatii din sistem sa beneficieze de trei prime anuale de stabilitate, in loc de doua, cit primesc in prezent.
Ieri, la intilnirea dintre Ion Bazac si Marius Petcu, presedintele Federatiei Sanitas, pe agenda de lucru a celor doi oficiali au existat puncte importante pentru sistemul sanitar, printre care acordarea tichetelor de masa si respectarea acordurilor incheiate pina acum.
De precizat este faptul ca, la finalul intilnirii, ministrul Sanatatii l-a asigurat pe liderul sindicalistilor ca Guvernul a emis un act normativ, prin care permite acordarea tichetelor de masa in toate spitalele din Romania pe tot parcursul anului 2009 si ca, odata cu aprobarea Legii bugetului, va incerca sa respecte toate acordurile pe care Ministerul Sanatatii le are cu Federatia Sanitas.

Amenintare cu greva in sistemul sanitar

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii nu dispune momentan de fonduri pentru respectarea acordului de majorare a salariilor in sistemul sanitar, descoperindu-se un deficit bugetar in urma unui audit efectuat de la inceputul anului in cadrul institutiei, a anuntat ieri presedintele Federatiei SANITAS, Marius Petcu. Acesta apreciaza ca in urma intilnirii pe care a avut-o cu ministrul Sanatatii, perspectivele nu sint imbucuratoare, intrucit ministrul s-a aratat rezervat cu privire la cererile sindicalistilor.
Mai mult decit atit, liderul Federatiei Sanitas sustine ca exista mii de miliarde de lei vechi care nu se regasesc in bugetul ministerului si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, bani care ar fi trebuit sa acopere toate solicitarile sindicalistilor, prevazute in acordul semnat la sfirsitul anului trecut.
Avind in vedere aceste aspecte, Marius Petcu a precizat ca daca pina la 31 ianuarie 2009 ordonanta de urgenta privind salariile din sistemul sanitar nu va fi aprobata, sindicalistii din Sanatate vor redeschide conflictul de munca si vor apela chiar si la greva.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu