După ce a cunoscut timp de 11 zile condiţiile Arestului de la Poliţia Galaţi - după ce DNA l-a acuzat de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri nerambursabile - şi a stat încarcerat alături de infractori de drept comun, primarul Aurel Gabriel Simionescu află şi cine i-au fost "naşii".
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Galaţi, care a şi dispus, luni, punerea în libertate, admiţând contestaţia acestuia şi a fostului director economic Stoica Anghelescu, demonstrează, în câteva zeci de pagini, cam cum s-a întocmit caietul de sarcini în megadosarul "Dorobanţi", şi cine ar putea fi responsabilii pentru introducerea acelor criterii restrictive. În final, punerea în libertate a lui Simionescu şi a lui Stoica Anghelescu este justificată prin faptul că nu sunt probe care să susţină "suspiciunea rezonabilă".
"Probele administrate în cauză nu sunt în măsură să formeze suspiciunea rezonabilă privind comiterea de către inculpaţi a infracţiunilor pentru care sunt cercetaţi", se arată în motivarea judecătorului Curţii de Apel Galaţi.
În documentul respectiv, care argumentează decizia punerii în libertate a celor doi, magistraţii desfac parcă dosarul DNA fâşie cu fâşie şi constată că niciuna din acuzaţiile aduse primarului nu stă în picioare la acest moment.
Dosarul "Dorobanţilor", "desfăcut" punct cu punct în faţa instanţei
În ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu, justificată de DNA prin "modul de stabilire a unor criterii vădit discriminatorii, de calificare şi de selecţie a ofertelor în procedura de atribuire a lucrărilor din proiectul privind Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor", judecătorul citează dintr-un raport al unui expert DNA care susţine "existenţa unor criterii discriminatorii" în procedura de achiziţie. Practic, magistratul a luat "la bold" toate actele din dosarul Dorobanţilor. Vizate au fost, în principal, documentele achiziţiilor publice şi circuitul actelor.
"Referitor la aceste aspecte, judecătorul constată că pentru atribuirea lucrărilor în valoare de 100.270.070 lei, din care 80,34% din preţ se suportă din fonduri structurale, (...) Primăria a demarat o primă procedură în 2009. Pentru acest contract au fost depuse şapte oferte ale unor firme sau asocieri, oferte cu preţuri între 63.687.524 şi 86.158.762 lei, iar prin raportul Comisiei de Evaluare au fost respinse şase dintre oferte, rămânând valabilă aceea a asocierii MVC& DAS & CSS. (...) Împotriva deciziei s-a formulat plângere, care a fost respinsă ca nefondată. (...) O a doua procedură a fost demarată, în 2010, prin dispoziţia S.A. G (n.r. primarul Simionescu), iar preşedintele comisiei a fost A.S. (nr. Stoica Anghelescu). Şi această din urmă ofertă a fost contestată fiindcă ar fi conţinut condiţii restrictive", relatează judecătorul de drepturi şi libertăţi. Una dintre condiţiile respective a fost "posesia unei staţii de mixtură asfaltică la mai puţin de 80 km de locul proiectului", fapt ce nu apare în mod explicit între condiţiile din procedurile de achiziţii din 2009.
În acest context, din motivarea instanţei rezultă faptul că procedurile din 2009 şi 2010 aveau "criterii de atribuire modificate".
"Referitor la modul în care au fost stabilite aceste criterii în fişa de date a achiziţiei din 2010, martorul M.M. (n.r. funcţionar din cadrul Primăriei) a arătat că aceasta a fost primită de la Direcţia de Finanţe Publice din Primăria Brăila, fiind semnată de doamna M.C. (nr. răposata Carmen Macovei, fost şef al Achiziţiilor Publice), că împreună cu martora (N.I) (nr. funcţionar cu atribuţii de conducere) a purtat discuţii cu inculpatul A. S. (nr. Stoica Anghelescu), considerând că unele condiţii din fişă nu sunt necesare. Apoi au mers cu toţii în biroul lui S.A.G. (nr. Simionescu), pentru ca în urma discuţiilor purtate şi a consultării adresei înaintate de proiectant, inculpatul S.A.G să solicite să se respecte cerinţele tehnice transmise de proiectant", se mai arată în documentul Curţii de Apel Galaţi.
Practic, judecătorul arată că participaţia primarului la faptele respective a fost una de consultare, nu de implicare directă. Mai exact, primarul a indicat să se respecte cerinţele tehnice transmise de proiectant.
Traseul "plicului"
Mai departe, instanţa devoalează şi manevrele în urma cărora proiectantul a solicitat introducerea acelor noi cerinţe tehnice, aşa cum rezultă din depoziţiile martorilor.
"Audiat fiind, martorul M.L (şeful de proiect din partea proiectantului CPSRL Bucureşti - SC V.Top SRL Bucureşti) a arătat că a transmis o adresă la Primăria Brăila, la solicitarea martorului B.R, care i-a dat un înscris în acest sens, în care făcea anumite precizări privind anumite cerinţe de ordin tehnic ce trebuia incluse în documentaţia de atribuire a contractului". Ei bine, cine credeţi că este martorul B.R? Aşa cum se arată în motivarea instanţei, B.R. este director în cadrul SC Max Boegl România, "vârful" asocierii care, în final, a câştigat licitaţia. Audiat, B.R "a afirmat că este posibil ca numitul S.C, administratorul firmei asociate T (Tancrad - n.n) să îi fi dat, pe lângă alte documente necesare proiectului şi un plic în care să fie menţionate condiţii tehnice mai restrictive pentru realizarea proiectului, care ar putea să avantajeze pe ofertanţii de pe plan local". Aşadar, traseul "plicului" aşa cum rezultă din motivarea instanţei, ar putea fi următorul: Tancrad - Max Boegl - Proiectant - funcţionarii din Primărie, din care, la final, a rezultat introducerea în caietul de sarcini a unor cerinţe restrictive.
Culmea este că licitaţia a fost pierdută de ceilalţi contraofertanţi din alte motive, cu alte cuvinte asocierea Max Boegl&Tancrad a câştigat pe drept licitaţia: "elementul comun pentru respingerea ofertelor a fost neîndeplinirea condiţiei referitoare la dovedirea calităţii asfaltului, respectiv neprezentarea unui certificat de calitate a produsului, situaţie în care pretinsa introducere a unor criterii diferite/ suplimentare şi severe discriminatorii, în fişa din 2010, cu concursul inculpaţilor nu putea influenţa în mod practic rezultatul selecţiei, trierea făcându-se inclusiv în baza unui criteriu care nu a fost modificat pentru procedura din 2010 şi pe care ofertanţii îl cunoşteau încă din 2009 şi îl acceptaseră". În acest fel, dispare şi prejudiciul, dar despre toate acestea, precum şi despre argumentaţia instanţei în raport cu acuzaţia de deturnare de fonduri, în unul din numerele viitoare ale ziarului.
Simionescu nu mai vrea o funcţie de conducere în administraţie
* primarul Aurel Simionescu a susţinut, ieri, prima conferinţă de presă după ce a scăpat de măsura arestului preventiv * acesta a vorbit despre acuzaţiile care i se aduc şi a ţinut să le transmită câteva cuvinte brăilenilor * edilul-şef s-a arătat destul de dezamăgit de comentariile apărute şi de atitudinea unor colegi din partid şi de la Primărie * acesta a anunţat că Stoica Anghelescu a demisionat din funcţia de consilier * de asemenea, a punctat că va propune o întâlnire pe tema proiectelor cu viitorii aspiranţi la fotoliul de primar
Alexandru NECULA
Primarul Aurel Simionescu a vorbit, ieri, despre evenimentele recente şi acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii DNA în dosarul "Bulevardul Dorobanţilor". Acesta s-a arătat destul de dezamăgit de atitudinea unora dintre colegii săi, atât de la partid cât şi din Primărie, şi de comentariile care au apărut în perioada cât s-a aflat în arest preventiv. "Am avut prieteni care m-au sunat. După, că atunci nu se putea, dar care au dat diverse mesaje soţiei. Am avut prieteni care au uitat. Mă rog, prieteni cu ghilimele, fără ghilimele. (...) Dezamăgire e un cuvânt foarte politicos, dar pe care l-am folosit şi eu", a declarat Simionescu. Cât despre acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii DNA, acesta nu a dorit să intre în prea multe detalii, afirmând doar: "Eu sunt cel care sunt. N-am făcut nici mai mult nici mai puţin într-un fel oarecare pentru ceva, decât ce fac şi acum, ce am făcut şi ce voi face dacă lucrurile vor rămâne aşa. (...) Ceea ce mi s-a imputat mie a fost aceea că în anumite momente am contribuit, am impus la înscrierea unor criterii care ar fi putut fi considerate ca fiind restrictive. Criterii care au fost strict tehnice şi criterii care au fost asumate de echipă, de toată lumea şi care nu au fost contestate nici în SEAP, nici la Curtea de Apel Galaţi. De aici încolo însă este o discuţie de a interpreta, de a discuta".
În acelaşi context, Simionescu a mai punctat că îi sfătuieşte pe toţi viitorii primari şi preşedinţi de CJ să achieseze la ideea de manager public şi tehnicieni care să semneze pentru părţile din proiect de care se ocupă. "Practic, fiecare proiect din acesta e o mică primărie. Am un manager de proiect şi în spatele lui o echipă formată din responsabil tehnic, financiar, juridic. Sunt 5 - 7, depinde de dimensiunea proiectului. În spatele echipei există un diriginte de şantier, care este angajat din afară. În spatele echipei este un auditor extern pe partea financiară, care este angajat din afară. Când toţi oamenii ăştia semnează, eu ce să fac? Să nu semnez?!", a mai afirmat sursa citată. În acest context, Simionescu a ţinut să le transmită brăilenilor că tot ce a făcut a fost de bună-credinţă şi că va continua să procedeze la fel până la finele mandatului.
Edilul-şef nu renunţă la administraţie, dar nu mai vrea în Executiv
În acelaşi context, Aurel Simionescu a dorit să sublinieze că deşi îşi doreşte să rămână în administraţie, în niciun caz nu se mai gândeşte la o funcţie de conducere. "Am declarat şi vă declar că nu am să candidez pentru o funcţie executivă. Asta însemnând o funcţie de vârf în administraţie. Avem un preşedinte tânăr la Consiliul Judeţean, care sper să confirme încrederea şi profesionalismul de care e nevoie acolo. Avem un candidat tânăr de la PSD, dar nu numai şi celelalte partide înţeleg că şi-au pus astfel de candidaţi pentru Primăria Municipiului Brăila. Cred că trebuie să înţelegem că e nevoie de un schimb de generaţii şi dacă va fi nevoie de sprijin, consiliere, sfaturi, sugestii etc. Eu nu plec din Brăila, aşa că ne putem auzi, ne putem vedea. Asta ca să închidem tot felul de zvonuri care sunt şi care se vor discuta", a afirmat primarul. Cât despre funcţia de la PSD, Simionescu nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, anunţând doar că va avea în această după-amiază o primă întâlnire cu restul colegilor săi.
Simionescu vrea o întâlnire cu aspiranţii la fotoliul de primar
După ce a participat, miercuri, la o întâlnire a Consiliului de Dezvoltare Regională, ce a avut loc la Focşani, primarul Aurel Simionescu susţine că a fost informat în privinţa axelor pe care pot fi accesate fonduri europene pe acest exerciţiu financiar. Edilul-şef a afirmat că vrea să împărtăşească noile informaţii şi cu aspiranţii la fotoliul de şef al municipiului, indiferent de culoarea politică. Acesta a cerut subordonaţilor săi să întocmească o listă cu proiectele în derulare, cele care urmează să fie implementate şi au fost prinse în buget, pentru a le-o pune la dispoziţie candidaţilor.
"Dacă doreşte lumea să se confrunte, atunci să o facă în proiecte. Le spunem: acestea sunt cele care există în momentul de faţă la municipalitate, în diverse stadii - de la finalizare până la idee de proiect. (...) Pe finalul săptămânii viitoare, când şi parlamentarii sunt aici, vreau să facem o discuţie cu cărţile pe masă. Nu sunt proiectele mele, ci ale oraşului şi cel puţin eu cred că trebuie duse mai departe. Poate îmbunătăţite", a mai afirmat Simionescu.
Anghelescu a demisionat din funcţia de consilier al primarului
Tot în cadrul conferinţei de presă, Aurel Simionescu a anunţat că fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice Locale, Stoica Anghelescu, a decis să demisioneze din funcţia de consilier al primarului municipiului, după episodul arestului preventiv. "Solicitarea a fost făcută din motive de sănătate. Dumnealui a suportat mai greu. Are probleme cu inima", a afirmat edilul-şef. (A.N)