"Avem un birou jos, unde se lucreaza cu publicul, sus sint numai birouri si conducerea institutiei. In cazul in care vin persoane cu handicap care solicita audienta, mergem noi jos si discutam cu ei in biroul special amenajat. Oamenii nu au de ce sa urce la etaj, toata aparatura este jos, pozele pentru actele de identitate se fac tot acolo. Cladirea este veche si asa cum este nu exista posibilitatea amenajarii unei rampe. Ar trebui sa se faca o cladire noua, in acest caz rampa ar fi fost primul lucru pe care l-am fi facut pentru ca stim prea bine ordonanta Guvernului", a precizat seful Serviciului Judetean de Evidenta a Persoanei, comisar sef Livia Damian.
Aceasta a mai spus ca a fost stabilita o zi de lucru separata, vinerea, cu persoanele defavorizate, unde se incadreaza si cele cu handicap, despre care oamenii stiu, programul fiind de ani de zile. Tot vinerea, se organizeaza deplasari la domiciliu pentru persoanele care sint netransportabile, cheltuielile fiind suportate de administratia locala.
"Se trimite om in teren pentru a fotografia persoana imobilizata, pe baza actelor prezentate de alta persoana din familie. Costul deplasarii il suporta Primaria, insa exista cazuri cind familiile celor netransportabili se ofera sa il duca cu masina personala pe angajatul serviciului, pentru a nu astepta prea mult. Daca intr-o zi s-au inscris cinci persoane, care nu se pot deplasa, esti nevoit sa te duci la fiecare si pot sta in zone diferite ale orasului, astfel, fiecare trebuie sa astepte pina ce angajatul ajunge din locatie in locatie", a mai spus Livia Damian.
Media este de 14 - 20 solicitari la domiciliu, in fiecare luna
Seful Serviciului Judetean de Evidenta a Persoanei, care coordoneaza si indruma activitatea Serviciului Local Braila, precum si a celor din orasele Faurei, Insuratei si Ianca, a tinut sa precizeze ca indiferent cite persoane cu handicap se adreseaza institutiei, toate sint tratate la fel, si ca niciodata nu au fost reclamatii ca nu au fost ajutati cei cu handicap major. Pina si in sala de lucru cu publicul au fost instalate aparate de aer conditionat, astfel incit oamenii, in special cei bolnavi, sa nu se plinga ca din cauza caldurii insuportabile li s-a facut rau.
In ceea ce priveste Serviciile locale din Faurei, Ianca si Insuratei, Livia Damian a spus ca sediile sint de asa natura construite incit oamenii cu handicap pot fi serviti fara probleme. De asemenea, au fost cazuri in care angajatii din municipiu au mers si in comunele din judet pentru a pune in legalitate persoanele netransportabile.
"La Serviciul local Braila, care este cel mai mare, au fost luna trecuta 14 solicitari de punere in legalitate la domiciliu, din partea celor imobilizati. Oricum media este de 14 - 20. La Insuratei, Faurei si Ianca au fost doar citeva cereri, doua - trei. Am primit solicitari si de la Spitalul de Psihiatrie, si de la Judetean, sa facem fotografii pentru actele de identitate unor persoane care nu se puteau deplasa. Oricum, noi trebuie sa justificam aceste deplasari la Primarie", a spus comisar sef Livia Damian.
La rindul sau, primarul municipiului Constantin Cibu, a declarat ca in perioada urmatoare va lua masurile necesare pentru construirea unei rampe destinate persoanelor cu handicap, la Serviciul Local de Evidenta a Persoanei.