"Sint dezamagit si revoltat, ca toata (opinia publica) din Serbia, si sesizez nedreptatea comisa de o tara, anume Olanda", a precizat ministrul.
Ministrii de Externe din statele UE nu au intrunit, luni la Bruxelles, din cauza opozitiei Olandei, unanimitatea pentru a decide deblocarea partii comerciale a Acordului de Stabilizare si Asociere (ASA) dintre Serbia si UE.
Ei refuza sa deblocheze acest acord atit timp cit Belgradul nu i-a predat Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie pe comandantul militar al sirbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici, si pe fostul lider al sirbilor din Croatia, Goran Hadzici.
Vicepremierul Bozidar Djelici s-a declarat totusi "incurajat" de reuniunea celor 27 de membri ai UE la Bruxelles, mentionind ca " Serbia nu a beneficiat niciodata de o asemenea sustinere a 25 de tari membre UE si a Comisiei Europene. Acesta este un aspect care nu trebuie omis".
Olanda este principalul stat care refuza deblocarea dispozitiilor comerciale ale acordului ASA, continute in documentul "interimar", insa Belgia insista de asemenea asupra "cooperarii depline" a Belgradului cu Tribunalul Penal International.
"Vom continua sa ne sustinem interesele strategice, aderarea la UE in 2014, apararea integritatii teritoriale, relatiile privilegiate cu Federatia Rusa si lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii", a adaugat Djelici.
Bozidar Djelici a facut aluzie, prin integritatea teritoriala, la initiativa sa diplomatica pentru ca Adunarea Generala a ONU sa solicite punctul de vedere al Curtii Internationale de Justitie asupra independentei Kosovo, proclamata in februarie, decizie pe care Belgradul refuza sa o recunoasca.