Timpul trece, leafa de la buget merge! Cam aşa arată cel mai potrivit scenariu atunci când vine vorba de aleşii noştri din Senatul României. Practic, fiecare dintre cei trei senatori de Brăila a reuşit în numai cinci luni de la începutul anului, să înghită mai bine de 1 miliard de lei vechi de la bugetul de stat, o bună parte din sumă mergând pe cazare şi transportul acestora în ţară, ocazional şi în străinătate. Potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului României, cel mai costisitor senator brăilean a fost PSD-istul Ion Rotaru, ale cărui cheltuieli însumate (indemnizaţie plus sumă forfetară) au dus, în perioada ianuarie - mai 2014, la suma de 110.822 lei (1,10 miliarde lei vechi). Nici PC-istul Dănuţ Mihai nu s-a arătat mai prejos, cheltuielile acestuia însumate în aceeaşi perioadă fiind de 110.734 lei. La rândul său, liberalul Cătălin Boboc ne-a costat 107.289 lei, de la începutul anului şi până la vacanţa parlamentară.
Topul lunii martie, atac la banii publici
De asemenea, făcând un top al celui mai costisitor senator într-o singură lună, pe baza datelor publicate pe site-ul instituţiei, am constatat că pe primul loc se situează conservatorul Dănuţ Mihai, care în luna martie a avut cheltuieli de 25.198 lei (251 milioane lei vechi). În aceeaşi lună, pe locul doi se află PNL-istul Cătălin Boboc cu 23.400 lei, urmat de Ion Rotaru cu 22.988 lei. De asemenea, trebuie precizat faptul că pe lângă indemnizaţia netă care variază între 4.000 şi aproape 6.000 de lei, în funcţie de senator, cei trei primesc lunar de la bugetul de stat câte 4.000 de lei pentru cazare în Bucureşti, la care se adaugă diurna, bani de deplasare în ţară şi în afară (dacă este cazul), un abonament pentru telefonul mobil, precum şi o sumă forfetară considerabilă, destinată cheltuielilor de birou (materiale întreţinere, utilităţi, salarii personal). Sume deloc de neglijat dacă luăm în calcul faptul că salariul brut pe economie în România a crescut abia în luna iulie de la 850 la 900 de lei.
Întrebaţi în legătură cu indemnizaţia primită, toţi reprezentanţii noştri în Senat au ţinut să sublinieze că parlamentarii români sunt foarte prost plătiţi, comparativ cu restul aleşilor din Europa.
Rotaru: "Avem unele dintre cele mai mici indemnizaţii"
Deşi este campion la capitolul cheltuieli în perioada ianuarie - mai 2014, potrivit site-ului Senatului, pesedistul Ion Rotaru nu a plecat în acest an decât o singură dată în afara graniţelor, într-o vizită oficială în Suedia în luna aprilie, însă fără să coste statul mai mult de 24 de lei. Întrebat cum a fost posibilă o astfel de călătorie, senatorul a explicat că de cele mai multe ori achită personal biletele pentru astfel de vizite sau costurile sunt suportate de cei care lansează invitaţia. "Pare ciudat, dar nu e deloc aşa. Eu de când sunt senator nu am cheltuit niciun leu pe deplasări externe. Ori am susţinut o parte din ele, ori am mers în calitate de preşedinte al subcomisiei pentru Populaţie şi dezvoltare - e parte a unui organism european care finanţează toate deplasările. Deci deplasarea în sine, cazarea, transportul, mai puţin masa, sunt suportate de organismul ăsta internaţional. Iar dacă a fost o diferenţă la ceva, la un bilet, nu ştiu, am suportat-o eu, inclusiv masa la deplasări, pentru că asta nu ţi-o dă nimeni. Ca şi concluzie, eu n-am fost în nicio deplasare externă pe banii Senatului, nici în mandatul trecut, nici în acesta. Am avut câteva deplasări externe, mai multe chiar, dar toate au fost făcute pe cheltuiala celor de afară. De asta apare suma aceea. Nu îmi mai amintesc ce a reprezentat, dar nu a grevat bugetul în niciun fel", a declarat Rotaru.
Senatorul "Depinde"
Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" dacă este mulţumit de indemnizaţia primită ca urmare a activităţii sale parlamentare, social democratul a preferat să dea un răspuns evaziv, afirmând că este una total nemulţumitoare raportat la zona europeană, însă mult prea mare pentru salariile din România. "Dacă te raportezi la ce indemnizaţii se primesc la parlamentele celelalte, avem unele dintre cele mai mici indemnizaţii. Dacă ne ducem pe centrul european, suntem de departe mult sub. Mie mi se pare o chestie rezonabilă. Dacă ar fi din punctul meu de vedere, eu chiar aş mai reduce indemnizaţia. Până la urmă eu văd funcţia asta publică, nu neapărat muncă patriotică, dar nici pentru nişte indemnizaţii din astea spectaculoase", a mai completat sursa citată. Totodată, acesta a abordat şi subiectul chiriilor în Bucureşti, specificând faptul că cele 40 de milioane lei vechi primite de la stat pentru cazare sunt necesare, în funcţie de capacitatea de a se "gospodări" a fiecărui parlamentar. "Cei care stau la Hotelul Bucureşti, unde am stat şi eu - m-am mutat recent acum şi deocamdată rămân pe formula asta -, dau integral suma. (...) Unii au rămas acolo, alţii au ales alte hoteluri, alţii s-au dus şi au luat cu chirie. Şi dacă îţi iei cu chirie un apartament sau o garsonieră în Bucureşti, la o poziţie rezonabilă, fără 500 de euro, cel puţin, nu ai şanse să o rezlovi, dar mai mult decât atât plăteşti şi celelalte la întreţinere, energie, gaze etc. Deci te duci pe la vreo 30 de milioane de lei vechi, te apropii de 40 de milioane lei vechi. Ăsta e Bucureştiul, din păcate. Poate unora le rămân dacă stau, eu ştiu, în nişte condiţii mai pe la periferie, mai prin cartiere, nu ştiu", susţine Rotaru.
Mihai: "Pe departe suntem cel mai prost plătiţi parlamentari din întreaga Uniune Europeană!"
Spre deosebire de colegul său PSD-ist, conservatorul Dănuţ Mihai a preferat să călătorească ceva mai mult şi de cele mai multe ori pe banii Senatului. Chiar dacă în primele cinci luni ale anului, potrivit site-ului insituţiei, acesta nu a avut decât o plecare în luna martie, într-o vizită oficială în Grecia, care a costat peste 24 de milioane lei vechi, Mihai a afirmat că a mai avut alte două astfel de călătorii şi în timpul vacanţei parlamentare. Chiar şi aşa, senatorul s-a plâns de condiţiile impuse de o asemenea călătorie. "Din păcate sunt nişte probleme acolo la Senat care nu-mi convin deloc. Deci un parlamentar are o diurnă în jur de 30-35 de euro pe zi. Asta este marea diurnă pe care ne-o plăteşte Senatul! În general avem două sau trei variante de cazare, hoteluri agreate de ţara organizatoare. Iar transportul, de asemenea există o firmă agreată de Senat, prin care se achiziţionează biletele de avion, care din punctul meu de vedere sunt nişte zboruri scumpe şi proaste. În sensul că de exemplu la Atena am plecat cu escală la Istambul, dacă vă puteţi imagina, la Copenhaga (n.r. în luna iulie) am plecat cu escală la Munchen, iar pe 2 octombrie plec în Ungaria cu escală la Viena. Deci nişte zboruri imposibile. Mai mult decât atât, dacă vă uitaţi la datele de plecare şi venire, se pleacă dimineaţă şi întoarcerea este a doua zi seară, deşi atunci ai şedinţă până la 4-5 după-amiază. Vă daţi seama că trebuie să te duci cu un bagaj, nu poţi să te îmbraci oricum. În general deplasările pe care le-am făcut eu au fost la nivel de preşedinţi de Comisii de Afaceri Europene, unde sunt reprezentanţi de la lorzi din Camera Lorzilor din Marea Britanie, până la şefii comisiilor de Afaceri Europene din întreaga Uniune Europeană şi nu poţi să te duci îmbrăcat oricum. Şi atunci ţi se întâmplă să nu ai nici măcar unde să îţi pui bagajele pentru ziua următoare, sau în ziua în care eşti primit să umbli cu bagajele după tine. Să nu îşi imagineze cineva că este o chestie extraordinară", a declarat Mihai. Chiar şi aşa, conservatorul a ţinut să amintească unele beneficii pe care le presupune o asemenea vizită peste hotare, precum posibilitatea de a cunoaşte personalităţi extrem de importante din scena politică internaţională şi nu numai.
La capitolul indemnizaţie, Mihai nu s-a putut abţine de la comentarii, punctând că parlamentarii din ţara noastră sunt extrem de săraci spre deosebire de cei din restul lumii. "De departe suntem cel mai prost plătiţi parlamentari din întreaga Uniune Europeană! Dacă ne uităm la colegii noştri din celelalte ţări, unde cel mai mic salariu este de 5.000 de euro, până la 12-13.000 euro. Uitaţi-vă la un europarlamentar ce sume primeşte! Vă daţi seama că 1.000 de euro pe care îi primeşte un parlamentar român, în condiţiile în care sunt atâtea cheltuieli, mai ales dacă eşti preşedinte de organizaţie cum este cazul meu, este extraordinar de puţin şi total insuficient. Dar astea sunt condiţiile, este perioadă de criză, trebuie să ne adaptăm situaţiei. Având în vedere că sunt oameni care au salarii infinit mai mici şi care abia se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta..", a mai afirmat sursa citată. În aceeaşi ordine de idei, senatorul nu s-a plâns de banii primiţi pentru cazare în Bucureşti, menţionând că îi sunt mai mult decât suficienţi pentru un apartament închiriat câteva zile pe săptămână la Hotel Rin Grand.
Boboc: "Nu am nicio problemă. Salariul meu este comparabil cu cel al unui primar"
În ceea ce-l priveşte pe liberalul Cătălin Boboc, acesta a avut doar o tentativă eşuată de a pleca în Elveţia în luna martie. Chiar şi aşa, potrivit site-ului Senatului, călătoria amânată a fost înregistrată cu un cost de 16 milioane de lei vechi. Boboc spune că cel mai probabil locul său a fost preluat de un alt senator. "Ideea este că era programată o delegaţie, dar la care nu am mai mers pentru că am avut o altă problemă. A fost o perioadă încărcată la Comisie şi n-am putut să mai plec. Dar nu am eu treabă cu acei bani. Era oricum o delegaţie asigurată de cei care ne invitau, nu are treabă cu noi. Nu sunt cheltuielile mele ca să zic aşa. Dacă nu mă înşel, pentru că i-am anunţat din timp, cred că a fost altcineva în locul meu", a declarat Boboc. În ceea ce priveşte propria indemnizaţie, care în afară de luna ianuarie când este 4.909 de lei, s-a menţinut în restul celor patru luni peste 5.000 de lei, liberalul s-a arătat mai mult decât mulţumit. "Indemnizaţia este super ok, după părerea mea banii sunt super în regulă. Nu am nicio problemă. Salariul meu este comparabil cu cel al unui primar. Dar am mai discutat cu parlamentari din alte state şi te umflă râsul. Este în jur de 1.000 de euro la ai noştri pentru că, să ne înţelegem, e o diferenţă acolo pe site. Salariul meu este de 4.800 de lei, punct. Restul banilor sunt cheltuieli cu personalul de la cabinet, alte cheltuieli, privind utilităţi, telefon. Dar nu telefonul meu personal. Am acolo un telefon la Senat pe care îl ţin la cabinet, poate sună lumea. Aşa trebuie înţeleşi acei bani. Salariul meu efectiv este cel pe care l-am amintit. Cât despre banii de cazare, toată lumea primeşte la fel", a declarat Boboc. Chiar şi aşa, deşi s-a exclus din ecuaţie, PNL-istul nu s-a putut abţine de la adăuga faptul că din punctul său de vedere salariile mărite ale aleşilor ar diminua apariţia unor probleme de ordin legal. "În ceea ce mă priveşte nu am nimic a comenta. De principiu, poate că nu ar fi rău - eu am teoria asta legată de toţi funcţionarii -, ca salariul să fie mai mare. Adică un om cu cât câştigă mai bine, cu atât riscul de a fi expus unor tentaţii, este mai mic. De principiu spun asta, nu e cazul meu că nu am o problemă", a conchis liberalul.
Campioni la cheltuieli, însă codaşi ca activitate în Parlament
Dacă la capitolul costuri cei trei senatori de Brăila s-au dovedit a fi extrem de capabili, nu acelaşi lucru se poate spune şi atunci când vine vorba de activitatea acestora în Parlament. Concret, potrivit informaţiilor postate pe site-ul oficial al Senatului, de la începutul mandatului, senatorul PSD-ist Ion Rotaru are 39 de iniţiative legislative, 6 declaraţii politice, 25 de întrebări, 27 de interpelări şi 53 de luări de cuvânt în plen. Mult mai slab arată planşa activităţii conservatorului Dănuţ Mihai care nu are decât 9 iniţiative legislative, o singură declaraţie politică, 6 intrebări, 2 interpelări şi 5 luări de cuvânt în plen. Nici liberalul Cătălin Boboc nu stă foarte bine la acest capitol cu doar 23 de iniţiative legislative, o singură întrebare, o singură interpelare, 3 luări de cuvânt în plen şi o singură moţiune.
Suedia, ţara politicienilor fără privilegii
Deşi unii senatori brăileni îşi plâng de milă atunci când vine vorba despre resursele lor financiare, iar senatorul Ion Rotaru chiar are experienţa unei ţări precum Suedia, trebuie precizat faptul că sunt multe state în care nivelul de trai al populaţiei este invers proporţional cu acela al aleşilor neamului. În Suedia chiar, potrivit presei internaţionale, politicienii nu au privilegii, n-au imunitate, ci doar responsabilităţi, deşi electorii se prezintă în proporţie de 80% la urne. În privinţa nivelului de trai al populaţiei, în topul "ţărilor fericite" al anului 2013, Suedia este pe locul 5, după Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Olanda, iar Marea Britanie pe locul 22 şi România pe locul 90. Ţările "fericite" au în comun: "un venit mare pe cap de locuitor, o viaţă sănătoasă şi corupţie zero", a explicat John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. Reportajul "Suedia - Tărâmul politicienilor fără privilegii", difuzat de televiziunea braziliană TV Bandeirantes, prezintă o monarhie constituţională în care, din 1971, parlamentul este unicameral şi are 349 de membri, alesi prin vot direct şi proporţional, statul este un sprijin pentru toţi cetăţenii, care sunt trataţi echitabil prin servicii sociale. Până în 1990, nu existau locuinţe gratuite pentru parlamentari. Aceştia dormeau pe canapelele din birourile lor din Parlament. Acum, ei au garsoniere de stat, cu o suprafaţă de 40 mp. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze să îşi spele aşternuturile.