Mergi la conţinutul principal

Seful Garzii Financiare are firma acasa

Marcel Constantin, seful Garzii Financiare din Braila, are firma acasa, pe Calea Calarasilor, potrivit Registrului Comertului. In contextul in care firma respectiva are sediul chiar in apartamentul lui Marcel Constantin si apartine fiului acestuia, Mihaita Constantin, vinator inscris in AJVPS, asociatie din care Marcel Constantin a fost exclus fiindca ar fi braconat, seful Garzii Financiare se afla in conflict de interese. Potrivit legii, acesta poate raspunde disciplinar, administrativ, civil ori penal, pentru acest fapt. De altfel, in acest moment, Marcel Constantin este verificat de esaloanele superioare, respectiv Garda Centrala, ANAF si Ministerul Finantelor, pentru ca a omis sa isi treaca toate veniturile in ultima declaratie de avere. De asemenea, pe numele lui Constantin exista un dosar de cercetare penala sub aspectul savirsirii infractiunii de braconaj, dupa ce seful Garzii, fost vicepresedinte al vinatorilor braileni, a fost depistat ca ar fi vinat fara a avea autorizatie in acest sens.

Activitati de consultanta pentru afaceri si management, acasa la comisarul sef

Intr-un bloc de pe Calea Calarasilor nr. 122, chiar acasa la comisarul sef al Garzii Financiare, functioneaza si isi are si sediul SC Konstant 2000 SRL, potrivit ultimelor date evidentiate de Oficiul National al Registrului Comertului. Din aceeasi sursa am aflat ca unic asociat si administrator al firmei respective este insusi Mihaita M. Constantin, nascut in 1975, fiul sefului Garzii Financiare. Conform Ministerului Finantelor Publice, "Konstant 2000" functioneaza in sediul respectiv inca din anul 2000, fiind inregistrata la 23 mai. Firma a inregistrat, in 2004, un profit net de 114.150.000 lei, avind un singur salariat (numar mediu) si prestind activitati de consultanta pentru afaceri si management. Cifra de afaceri a "Konstant 2000" este, potrivit tot Ministerului Finantelor Publice, de 252.940.000 lei. De mentionat ca in ultima sa declaratie de avere, Constantin a precizat faptul ca sotia sa, pensionara, a rotunjit, in 2004, bugetul familiei, din activitati de asistenta financiar-contabila. Potrivit art. 79 din Legea 161/2003 - privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in executarea demnitatilor publice a functionarilor publici si in mediul de afaceri si prevenirea coruptiei - "Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii" si anume: "interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice". Apoi, "in cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina (...) de la luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii ( in cazul unui control la firma respectiva, de pilda - n.r.) si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta". Cu alte cuvinte, ar fi interesant de aflat caror firme le-a acordat consultanta financiara fiul, respectiv sotia comisarului - sef Marcel Constantin, daca aceste firme au fost controlate vreodata si, daca au fost, CIND s-a derulat controlul, inainte, dupa sau in timpul colaborarii cu rudele sefului Garzii. Potrivit aceleiasi legi, incalcarea dispozitiilor mentionate poate atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila ori penala, potrivit legii. Articolul 94 din Legea 161/2003 spune ca functionarul public este incompatibil cu orice alta functie publica decit cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica, or, potrivit declaratiei sale de avere, Constantin a avut calitatea de membru al AJVPS, ba chiar a fost si remunerat, iar una dintre primele obtinute de aici nici macar nu si-a declarat-o. Apoi, tot Constantin spunea, in declaratia sa de avere, ca a obtinut sume de bani de la Universitatea "Constantin Brincoveanu".
Vineri, in incercarea noastra de a obtine si punctul de vedere al lui Marcel Constantin, l-am sunat pe seful Garzii, insa imediat ce a auzit numele reporterului care-l cauta, Constantin ne-a inchis cu replica: "Sint intr-o sedinta".
Reamintim ca Marcel Constantin este subiectul unei cercetari penale, dupa ce a fost prins ca ar fi vinat fara a avea autorizatie, act care, altminteri, a atras si excluderea acestuia din AJVPS Braila. Mihaita Constantin este, insa, in AJVPS, inscris ca vinator. Mai mult, la sesizarea publicatiei noastre, esaloanele superioare, respectiv ANAF, Ministerul Finantelor si Garda Centrala au declansat o cercetare vizavi de faptul ca Marcel Constantin nu si-a evidentiat toate veniturile in declaratia de avere si a obtinut o suma batatoare la ochi din cultivarea cerealelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro