Mergi la conţinutul principal

Sechestru pe averile interlopilor

Măsuri extrem de dure faţă de membrii grupării "Caţali", trimişi în judecată la sfârşitul lunii ianuarie pentru trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani şi proxenetism.
Astfel, din oficiu, magistraţii Tribunalului Brăila au dispus (la ultimul termen de judecată) instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Radu Bogăţeanu ("Romică Caţali"), Ionel Graur, Cătălin Pradaiş, Cornel Amza ("Şoricel"), Nicolae Pătraşcu, Sorin Alexandru Botea şi Petruş Serea Panaghiotidis ("Dumitrel"). De parcă n-ar fi fost de ajuns, judecătorii au luat măsura controlului judiciar faţă de Sorin Alexandru Botea şi au dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu faţă de Cornel Amza. Nu în ultimul rând, instanţa a dispus emiterea unui mandat de arestare în lipsă faţă de Petruş Serea Panaghiotidis, care fuge de autorităţi, mandatul de 30 de zile urmând a intra în vigoare la data prinderii şi încarcerării inculpatului.
Sechestrul aplicat pe averile a şapte din cei zece inculpaţi din lotul "Caţali" i-ar putea aduce pe aceştia în sapă de lemn şi le-ar putea da peste cap afacerile, cu mult înainte de pronunţarea sentinţei de condamnare. În acelaşi dosar au mai fost cercetaţi Constantin Bogăţeanu zis "Caţali", Adi Bălan şi Marius Ilie zis "Canaru", care între timp au decedat, faptele fiind comise în urmă cu mai bine de zece ani.

Minciună, constrângere şi ameninţări cu moartea

Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, mare parte din victimele traficului de carne vie au fost racolate de proxeneţi nu prin vorbă bună, ci prin minciună, constrângere şi ameninţări cu moartea, una dintre acestea fiind vândută la un moment dat cu 2.000 de euro, ca şi cum ar fi fost sclav. Trei victime ale traficului au fost audiate sub identităţi schimbate, ca să fie protejate de răzbunarea "peştilor".
În ziua de 28 ianuarie 2015, inculpaţii Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza zis "Şoricel", Nicolae Pătraşcu, L. G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase, Sorin Alexandru Botea, Ionel Graur şi Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel" au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004. Cei zece inculpaţi au dus "la produs", în total, 17 tinere, inclusiv minore, obţinând sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari. Recordul îl deţine Serea Panaghiotidis, care se sustrage de la cercetări şi care a scos din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în Spania aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane lei vechi.
Din cei zece inculpaţi, şapte au fost cercetaţi sub control judiciar. Totodată, Graur, Botea şi Panaghiotidis au fost trimişi în judecată în contumacie, pentru că nu li s-a putut prezenta materialul de urmărire penală.
Odată cu sesizarea instanţei, procurorii DIICOT au solicitat confiscarea banilor trimişi din străinătate, prin Western Union, pe numele celor din gruparea "Caţali" (aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi peste 16 milioane lei). Este şi motivul pentru care judecătorii au dispus, acum, aplicarea sechestrului asigurător asupra proprietăţilor şi maşinilor deţinute de inculpaţi.
Lotul "Caţali" este al treilea mare grup de traficanţi de carne vie şi proxeneţi destructurat de procurorii DIICOT Brăila şi dat pe mâna judecătorilor numai în ultimul an, după clanul fraţilor Medeleanu de la Făurei şi clanul ţiganilor de la Viziru (gruparea lui "Taxi").
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila precizau la trimiterea în judecată a lui Bogăţeanu: "Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Victimelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii".

"Caţali şi oamenii săi sunt foarte violenţi"

Atunci când tinerele racolate refuzau să se prostitueze, proxeneţii deveneau violenţi, cu toate că iniţial le promiteau că vor împărţi câştigurile orbţinute din practicarea prostituţiei sau că le vor cumpăra un apartament. "Un exemplu elocvent este cel al victimei M.T. După ce a revenit în ţară, inculpatul Amza Cornel a încercat să o determine, din nou, pe victimă să accepte să se prostitueze în Spania, ameninţănd-o cu moartea, recurgând chiar şi la băgarea victimei cu capul lângă roata autoturismului BMW, spunându-i: «Pentru mine n-a fost destul cât ai produs, mai vreau! BMW-ul ăsta l-am făcut pe c... tău, dar mai vreau». Un alt exemplu este cel al victimei R.M., pe care Marius Ilie (în prezent decedat - n.r.) ajutat de inculpatul Graur Ionel, a încercat să o determine, prin constrângere, să plece în străinătate ca să se prostitueze", precizează procurorii DIICOT.
Părinţii altor două victime le-au povestit anchetatorilor că acestea au fost ameninţate de către Bogăţeanu zis "Romică Caţali", ca să continue să se prostitueze. "Caţali şi oamenii săi sunt foarte violenţi", au spus fetele în momentul în care li s-a cerut să-l denunţe pe Radu Bogăţeanu. Una dintre victimele traficului de carne vie a fost, la un moment dat, ameninţată de către şeful grupării din Vărsătura că "îi va tăia mâinile".
Deşi infracţiunile care fac obiectul prezentului dosar penal de trafic de persoane şi spălare de bani s-au petrecut în perioada 2002 - 2004, victimele au declarat că proxeneţii au continuat să ducă "la produs" fete şi în perioada anilor 2005 - 2008. Potrivit DIICOT, "inculpaţii nu au avut locuri de muncă şi s-au întreţinut exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei".
Potrivit anchetatorilor, Radu Bogăţeanu a încasat peste 80.000 dolari de pe urma exploatării tinerelor racolate şi obligate să se prostitueze. Astfel, "Romică Caţali" a racolat-o pe V.M. în mai 2002, i-a plătit deplasarea şi paşaportul şi a cazat-o în Spania, exploatând-o sexual până în luna octombrie. Tinerei i se spusese că, dacă va accepta să se prostitueze şi-i va da banii lui "Caţali", acesta îi va cumpăra un apartament în Brăila.
O altă victimă, N.R.C., a fost racolată în iunie 2002, pe baza aceloraşi promisiuni. Tânăra s-a prostituat pentru fraţii Radu şi Constantin Bogăţeanu (ultimul fiind ucis în ziua de 3 septembrie 2002, în zona Complexului "Pistruiatu") în clubul "Don Jose", iar banii au fost colectaţi de inculpata Alina Serea, complicea proxeneţilor.

Bătută, silită să se prostitueze şi vândută cu 2.000 euro

Potrivit anchetatorilor, în martie 2003, fraţii Bogăţeanu au racolat-o pe P.C. (audiată ulterior sub o altă identitate). Tânăra n-a avut voie să iasă din clubul "La Fuente" timp de trei luni, iar banii au ajuns la inculpatul "Romică Caţali". În acelaşi club se mai prostituau alte două tinere racolate de inculpaţi. Victima M.G.P., audiată de procurori, a recunoscut că a practicat prostituţia pentru "Caţali" în clubul "La Fuente", în perioada septembrie 2002 - decembrie 2004.
Ionel Graur, cel de-al doilea inculpat din lotul "Caţali", este acuzat că a însoţit o tânără în Spania (care s-a prostituat pentru fraţii "Caţali" în anul 2002) şi că a racolat-o pe minora D.N. în vederea practicării prostituţiei. D.N. a plecat în Spania în mai 2003, împreună cu inculpata L. G., practicând prostituţia în clubul "El Rey 2000". Graur a trimis-o în acelaşi club pe D.L.U. şi l-a ajutat pe Marius Ilie zis "Canaru" (în prezent decedat) să o determine pe victima R.M. să se prostitueze. Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi i-au făcut fetei fotografii compromiţătoare şi au şantajat-o, declaraţiile date ulterior de aceasta fiind de-a dreptul "şocante".
Ionel Graur mai este acuzat că a ajutat-o pe M.M. (martoră audiată sub o altă identitate) să plece "la produs" în Spania, în anul 2003. În şapte luni de zile, proxenetul a obţinut din exploatarea tinerei suma de 15.000 euro.
La rândul său, Cornel Amza zis "Şoricel" este acuzat că a determinat-o pe minora M.T. să plece în Spania, în octombrie 2002, promiţându-i că va munci ca "menajeră". Minora a fost silită să se prostitueze până în luna ianuarie 2003, după care a fost vândută lui Marius Ilie, zis "Canaru", cu 2.000 euro, ca şi cum ar fi fost sclav. Procurorii DIICOT precizează: "La refuzul iniţial al victimei de a se prostitua, Amza Cornel a recurs la ameninţări cu moartea, atât faţă de ea, cât şi faţă de membrii familiei acesteia. Inculpatul Pradaiş Cătălin a bătut-o pe victimă, astfel că aceasta nu a mai avut altă alternativă decât să meargă în club şi să se prostitueze". Consecvent, Amza a mai racolat-o pe A.V., în noiembrie 2002, tânăra practicând prostituţia în clubul "Lady". Per total, "Şoricel" a obţinut din exploatarea victimelor (banii fiind trimişi prin Western Union) suma de 44.000 dolari.
Petruş Serea Panaghiotidis zis "Dumitrel" a obţinut, de departe, cele mai multe câştiguri de pe urma exploatării victimelor traficului de carne vie: circa 250.000 dolari, 54.000 euro şi 16 milioane lei vechi.
Procesul interlopilor - proxeneţi va fi reluat la mijlocul lunii iunie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro