Mergi la conţinutul principal

Se tulbură apele în cazul asistentului medical arestat pentru viol

Caz cu adevărat de "Dosarele X" la Chirurgia Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Probele considerate valide de către judecător, în cazul asistentului medical acuzat de viol, înseamnă, se pare: o nouă declaraţie a presupusei victime, câteva print-screen-uri cu imagini de pe camera de supraveghere din holul secţiei, unde se vede că asistentul intră şi iese din salonul în care era fata, şi, surpriză, o "constatare tehnico-ştiinţifică", nu o expertiză bio-ştiinţifică ADN, din care ar rezulta, sub semnătura unui biolog din Ministerul Afacerilor Interne, neautorizat pentru expertize ADN, "lipsă totală spermatozoizi şi prezenţă genom ADN al inculpatului".
În baza acestora - după ce pe 7 iulie a fost reclamat "în glumă" de o pacientă minoră că ar fi violat-o în timp ce-i punea branula şi perfuzia - asistentul medical de la Chirurgie 2, Viorel Milcu, 58 de ani, cu o experienţă de 32 de ani în Judeţean, a fost arestat, ieri, pentru 30 de zile, sub acuzaţia de viol.
Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, încă de joi după-amiază, în jurul orei 16.00, iar ieri judecătorul a admis cererea procurorului de caz puţin peste jumătate de oră înainte de expirarea ordonanţei de reţinere. Adus ieri, dis-de-dimineaţă, la Parchet, Viorel Milcu a stat încătuşat preţ de cinci ore pe banca din camera de aşteptare, pentru a compărea în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, în jurul orei prânzului.
La orele 15.10, magistraţii au încheiat şedinţa şi au intrat la deliberări, iar la 15.20 judecătoarea a anunţat decizia: "instanţa admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Milcu Viorel, pentru săvârşirea infracţiunii de viol". Calificat. Asta fiindcă infracţiunea s-ar fi produs în timpul serviciului asistentului, asupra unei minore aflată în imposibilitatea imediată de a se apăra. Decizia nu este definitivă. Surse judiciare ne-au confirmat, asistentul va depune contestaţie, ba chiar va solicita o expertiză bio-ştiinţifică ADN.

Procurorul de caz: "Au fost administrate suficiente probe". Asistentul acuzat: "Nu am făcut nimic!"

În jurul orei 15.30, îmbrăcat într-un tricou cu dungi orizontale, răvăşit şi cu două pet-uri de apă goale în mâinile încătuşate, Milcu a fost scos din clădire şi urcat în maşina Poliţiei pentru a fi dus în arest. Era vizibil afectat de ruşinea pe care o trăieşte, cătuşele păreau să-l stingherească. Ca încremenit, a coborât scările timid, dus de judiciariştii de la Urmăriţi. Când jurnaliştii i-au ţinut calea cu întrebări şi microfoane, a plecat capul şi a rostit câteva cuvinte în barbă, aproape imperceptibile: "Nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu am ce să-mi reproşez!". Întrebat cum îşi explică faptul că rezultatul probelor ADN îl incriminează, dacă a atins-o pe pacienta minoră, Milcu a mormăit: "Am atins-o, normal, pentru că i-am pus branula", după care a fost urcat în maşină.
La scurt timp, procurorul de caz, magistrat Ionuţ Dedulescu, a convocat presa şi a formulat o declaraţie oficială: "La începutul lunii iulie 2015, a fost formulată o plângere penală la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila privind săvârşirea infracţiunii de viol, având ca un potenţial autor o persoană care are calitate de asistent medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila împreună cu Poliţia Municipiului Brăila au întreprins acte de urmărire penală pentru a stabili existenţa faptei, împrejurări în care s-a săvârşit şi identificarea autorului. La data de 4 septembrie 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a apreciat că au fost administrate suficiente probe în raport de care inculpatul să fie înaintat Judecătoriei Brăila cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru 30 de zile. Trebuie, totuşi, precizat că inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie".

"A întreţinut raport sexual normal împotriva voinţei mele! Raportul sexual s-a finalizat, a fost complet pentru bărbat"

Cazul a luat o turnură sinuoasă în sensul că, dacă, la începutul lunii iulie, după ce a tatăl fetei a reclamat violul, sunând la Poliţia Municipiului Brăila, iar întreg spitalul a fost răscolit timp de două zile, pe 10 iulie, violul cu deflorare a fost etichetat drept o glumă, tatăl presupusei victime prezentând scuze în scris spitalului. De atunci, fata, care ajunsese la Chirurgie 2 acuzând dureri inghinale şi abdominale, semn de apendicită acută, n-a mai formulat nicio declaraţie. Între timp, Medicina Legală a procesat lamele cu secreţie vaginală recoltată de la minoră şi a emis răspunsul către autorităţi: "Nu sunt urme de spermatozoizi, nu sunt urme de violenţă, deflorarea este veche, nu sunt urme de contact sexual. Probele de secreţie vaginală s-au recoltat la Obstetrică Ginecologie şi ne-au fost aduse nouă să le analizăm în laborator", ne-a declarat, atunci, dr. Gina Ilie, şef Serviciu Medicină Legală. Tatăl fetei s-a înfiinţat atunci la spital şi a plătit cei 200 de lei pentru expertiza medico-legală făcută la Brăila.
La scurt timp, alte două zile, poliţiştii au venit la spital şi, se pare că şi la cererea asistentului de a se elucida acest caz, au recoltat probe ADN, salivă de la Viorel Milcu. Când a aflat că se cere ADN-ul în acest caz, dr. Gina Ilie a reacţionat: "Îl cunosc pe domnul Milcu de mulţi ani, nu cred să aibă vreo implicare, nu înţeleg de ce s-au cerut aceste probe, dacă fata a recunoscut că e o glumă proastă. Noi am făcut şi o evaluare psihologică a fetei şi am constatat că are o labilitate emoţională, a fost agitată de la venire până la externare, iar reacţia sa părea să fie de natură psihotică în contextul administrării unei jumătăţi de fiolă de diazepam pentru a se odihni înainte de operaţie. Mă miră atitudinea oamenilor legii de a cere expertiză ADN. Vom vedea cum se termină, noi ne însuşim rezultatele ştiinţei".
Joi şi vineri, fata a fost căutată de către poliţişti şi adusă din nou la audieri, de astă dată ca "victimă". Din declaraţia ei de acum: "Am întreţinut raport sexual normal complet, împotriva voinţei mele. Raportul sexual s-a finalizat pentru bărbat"/ "Eu butonam, într-adevăr, telefonul!". Reamintim că încă de la începutul acestui caz, Viorel Milcu a declarat pentru "Obiectiv- Vocea Brăilei" că a intrat în salonul fetei, la ora tratamentului, uşa era deschisă, acolo mai era o pacientă: "Fata butona telefonul. I-am zis să lase telefonul, eventual sub pernă să nu-i dispară, şi i-am pus branula şi perfuzia. Am ieşit. Ba chiar, părinţii ei erau acolo când i-am pus branula şi perfuzia şi le-am zis să aştepte în hol. După terminarea perfuziei, părinţii au intrat la ea, iar tatăl a ieşit strigând că i-a fost dezvirginată fata...", spunea asistentul.
Se pare că şi în raportul făcut de poliţişti pentru susţinerea arestării apar aceleaşi menţiuni: "Fata butona telefonul în momentul săvârşirii infracţiunii!"/ "Declară că a fost violată în timp ce i se punea branula şi perfuzia".

Probă neautorizată: expertiza nu e expertiză, ci constatare!

Joi, semnalam în ediţia "Obiectiv- Vocea Brăilei" faptul că acest caz este unul controversat şi opiniile conducerii spitalului duceau spre un soi de Dosar "X" la nivel de unitate medicală. Tot joi, însă după-amiază, anchetatorii au anunţat: "Expertiza ADN îl incriminează pe asistent". Culmea, potrivit unor surse apropiate anchetei, proba respectivă nu este o expertiză, ci o constatare şi nu este făcută la institutul îndrituit s-o facă, "Mina Minovici", unde costă 2.000 de lei. Constatarea, una "tehnico-ştiinţifică", se pare că este realizată într-un laborator criminalistic al Ministerului Afacerilor Interne, de către un biolog care nu ar figura în lista experţilor autorizaţi să efectueze o asemenea procedură. Cazul este, în aceste condiţii, bulversant chiar şi pentru justiţiari cu state vechi în practica judiciară, care ridică o serie de nelămuriri: "În constatarea respectivă se arată că nu sunt urme de spermatozoizi, nici fragmente/ capete de spermatozoizi, ci genoame cu ADN-ul lui. Nu se poate explica o asemenea situaţie. Doar dacă au fost viciate makerele de ADN. Pot fi, bineînţeles, multe supoziţii. E ciudat, bulversant! Tatăl a intrat în salon după aceea şi a ieşit strigând că i-a fost fata violată, chiar dezvirginată, pentru că ea, care avusese contact cu prietenul ei, de mai bine de un an, n-ar fi spus părinţilor că nu mai este virgină...".
Potrivit unor surse judiciare, în acest caz nu sunt probe directe, iar constatarea este neautorizată. Din acest motiv, şi asistentul a contestat măsura arestării preventive- cel mai probabil se va judeca luni- şi a cerut, deja, o expertiză bio-ştiinţifică pentru a-şi construi apărarea. Asta înseamnă că e posibil să se recolteze noi probe ADN şi să se compare cu secreţiile vaginale respective, recoltate o singură dată, la Obstetrică - Ginecologie, în ziua reclamaţiei iniţiale.
Cazul este considerat "bulversant" chiar şi de către psihologi. E greu de explicat cum un om cu o imagine socială ireproşabilă, cu o anumită stabilitate profesională şi familială - soţia acestuia este asistent la Reanimare, el are copii şi nepoţi - poate fi în postura de-a ajunge după gratii pentru că ar fi violat o pacientă. "Din câte ştiu fetei nu i s-a administrat niciun medicament cu efect halucinogen, ci doar calmant uşor, specific. Putea foarte bine să riposteze, să strige, să sune pe cineva dacă era constrânsă...", adaugă surse apropiate anchetei. Ba chiar, cică ar fi fost audiată şi cealaltă pacientă din salon, iar aceasta ar fi spus că "nu s-a întâmplat nimic, n-a sesizat nimic, mă odihneam în pat, eram operată de mai multă vreme". Salonul cu oricina este situat chiar în dreptul blocului operator, iar vizavi se află camera infirmierelor, care avea uşa deschisă.
"Cazul e bulversant. Omul acesta chiar are nevoie de apărare. Nu mă pronunţ, dar nu pot să asociez imaginea omului acela foarte ok, îmbrăcat bine, cu un anumit statut social care ar putea să atenteze la o pacientă minoră. Trebuie luat în calcul şi faptul că fata asta a întors de mai multe ori declaraţiile, că tatăl ei a prezentat scuze, că a minţit în privinţa relaţiei ei sexuale mai vechi...Eu aş merge mai degrabă pe studierea relaţiei pacient - cadru medical. A existat? Cum s-a derulat? E greu de pus etichete, e greu de înţeles ce se poate întâmpla cu un om pe parcursul lui, ce este dincolo de toată povestea. Acolo aş privi: dincolo de toată povestea!", ne-a declarat Marian Taifas, psihoterapeut brăilean. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro