Mergi la conţinutul principal

Se pregăteşte o condamnare a genocidului comis de sovietici?

Polonia, Ucraina şi cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au condamnat, împreună, deportările masive în Siberia cărora au căzut victime cetăţenii lor începând cu anii 40 şi au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensaţii celor afectaţi sau familiilor acestora şi să renunţe la retorica de „glorificare" a trecutului sovietic. „Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime şi continuă o retorică ce neagă crimele comise şi glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile şi acţiunile lor", menţionează comunicatul comun al celor cinci. Documentul a fost, difuzat în ziua în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia şi alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autorităţile sovietice au îndepărtat disidenţii din ţările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziţie faţă de autorităţile pe care Moscova le-a instalat în aceste ţări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.
Se estimează că peste 250.000 de estoni, letoni şi lituanieni au căzut victime ale deportărilor începute în dimineaţa zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportaţi circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni şi bieloruşi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro