Nu ştiu ce părere au alţii despre sărbătorirea Zilei Naţionale la Brăila în acest an, dar eu cred că, de multă vreme nu am mai văzut atâta lume pe platoul din faţa Primăriei şi atât de mulţi brăileni bucurându-se laolaltă de 1 Decembrie. Chiar dacă vremea a fost mohorâtă, primii fulgi de zăpadă care ne-au bătut în geam au scos din casă mii de brăileni, care s-au strâns sub tricolor să vadă parada militară, să urmărească muzica sau dansurile folclorice, au vizitat târgul de iarnă organizat de Primărie sau au stat la coadă pentru o porţie gratuită de fasole cu cârnaţi. Şi, pentru că gusturile nu se discută, fiecare participant la sărbătoarea naţională s-a bucurat cum a putut. Dincolo de orice cârcoteală, fiecare a conştientizat că în acest an, a fost un altfel de 1 Decembrie şi că se poate şi aşa.
Se poate spune că a fost mai multă ordine sau că lumea nu s-a mai călcat în picioare pentru un blid cu fasole, sau, că programele artistice au acaparat atenţia celor prezenţi, lăsându-i doar pe cei hămesiţi de foame să adulmece gustul mâncării de cazan.
Se poate spune că, în acest an, ceremoniile dedicate Zilei Naţionale nu au mai fost încorsetate de cenuşiul de altă dată, că programele artistice au reuşit să ne readucă în suflet, fie şi pentru o zi, mândria de a fi români şi de a flutura tricolorul fără să ne fie ruşine, sau să fredonăm cântece patriotice alături de copiii sau nepoţii noştri. Putem spune că jocul de lumini sau ghirlandele luminoase ce au început să împodobească oraşul ne-au strecurat în suflet un strop de căldură, chiar dacă unii se pot gândi deja să calculeze costul facturilor pentru această perioadă...
Indiferent de comentarii, mai mult sau mai puţin răutăcioase, în acest an s-a făcut un pas către normalitate.
Chiar dacă, la nivel central s-au înregistrat incidente, s-au revărsat orgolii şi s-au auzit huiduieli, la Brăila, sărbătoarea naţională s-a desfăşurat într-un mod civilizat, sub semnul ordinii şi al bunei-dispoziţii. Nu spun asta pentru a atribui merite organizatorilor sau participanţilor la manifestări, ci pentru a sublinia că se poate şi aşa. Îmi place să cred că s-a făcut un pas către bun- simţ şi respect pentru o sărbătoare care ne reprezintă.
O sărbătoare fără nuanţe politice, în care românii au sfinţit în calendarul istoriei neamului ziua în care am devenit, peste secole, cetăţeni ai aceleiaşi ţări. Pentru cei care încă mai simt româneşte, 1 Decembrie are o semnificaţie specială, fiind una dintre cele mai importante pagini din istoria acestui neam. În acest an, se pare că brăilenii au înţeles că 1 Decembrie nu înseamnă doar îmbulzeala pentru o porţie de fasole cu ciolan, ci, dincolo de toate hăţişurile acestor vremuri, Ziua naţională înseamnă bucuria de a fi român.