Mergi la conţinutul principal

Se deschide șantierul pentru reabilitarea Pieței Traian

• constructorul a adus la fața locului plăcile de granit cu care vor fi înlocuite vechile plăci de marmură de pe aleile pietonale din zona centrală a pieței și de pe trotuarele laterale • termenul de execuție este un an, însă reprezentanții Primăriei spun că lucrările ar trebui să dureze cam 5 luni •  surpriza neplăcută este că, până la închiderea ediției, nu am reușit să aflăm din surse oficiale ce firmă a câștigat licitația pentru această lucrare și cu ce sumă a fost adjudecat contractul

 

Pavajul din Piața Traian va fi reabilitat începând din această primăvară. Firma care a câștigat lucrarea scoasă la licitație de Primăria Brăila a început să aducă la fața locului plăcile de granit care vor fi montate în locul celor deteriorate, din marmură. Șantierul ar urma să fie deschis în zilele următoare, iar termenul de execuție prevăzut în contract este de 12 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Din câte se pare, Primăria Brăila ar fi emis acest ordin încă din luna decembrie, însă constructorul a amânat execuția, așteptând încheierea sezonului rece. Reprezentanți ai Primăriei ne-au dat asigurări, totuși, că finalizarea pavajelor - atât a celor din mijlocul pieței cât și a celor de pe trotuarele laterale - se va face în maximum 5 luni. Ulterior, va fi reabilitată, cu covor asfaltic, și partea carosabilă a Pieței Traian. Surpriza neplăcută este că, până la închiderea ediției, nu am reușit să aflăm din surse oficiale ce firmă a câștigat licitația pentru această lucrare și cu ce sumă a fost adjudecat contractul.

Reamintim că Primăria Municipiului Brăila a lansat, vara trecută, în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) o licitație pentru a “înfrumuseța” Piața Traian. Bugetul alocat se ridica la 6.079.800 lei, fără TVA, iar contractul scos la licitație viza “lucrări de întreținere și înlocuire marmură Piața Traian”. Se preciza atunci că Zona Parc Piața Traian din Municipiul Brăila, în suprafață de 7.361,00 mp (curți, construcții), cuprinde: sculptura Grup Statuar Traian (în suprafață de 11,00 mp), Fântâna Piața Traian (în suprafață de 31,00 mp) și Ceas Public Piața Traian (în suprafață de 10,00 mp). Suprafața totală aferentă lucrărilor de întreținere și înlocuire marmură Parc Piața Traian este de 7.309,00 mp.

“Necesitatea achiziționării de lucrări care fac obiectul prezentului Caiet de Sarcini rezultă din următorii factori: starea deteriorată a marmurei aparținând ansamblului Piața Traian (Parc Piața Traian); evoluția degradărilor datorată solicitărilor dinamice; evoluția degradărilor datorată factorilor climaterici (ploi, ninsori, îngheț-dezgheț); necesitatea autorității publice locale de a realiza lucrări care să susțină nivelul infrastructurii reabilitate anterior”, se mai menționa în anunțul din SEAP.

Printre lucrările ce vor fi executate se numără montarea de pavele de granit de culoare gri și piatră cubică, amplasarea de borduri mici de granit pentru încadrare spații verzi, trotuare, alei etc, reamenajarea bordurilor carosabile mari existente, dar și montarea de rigole de granit pentru direcționarea apei pluviale. Conform caietului de sarcini, materialul (granitul) trebuie să fie fiamat, antiderapant, impermeabilizant și aderent. Primăria Municipiului Brăila mai preciza în anunțul din SEAP că executantul trebuie să mențină zilnic curățenia pe șantier, astfel încât lucrările să nu afecteze atât construcțiile din vecinătate, cât și circulația pietonală din zonă. ”De asemenea, pe timpul lucrărilor vor fi luate măsuri organizatorice în vederea prevenirii degajării prafului și reducerii la minimum a zgomotului”, atenționa Primăria.

Rămâne de văzut cât de respectate vor fi aceste cerințe de către constructor. Ce atrage atenția momentan este că acesta a ocupat spațiul pietonal aproape pe toată lățimea cu paleții pe care se află plăcile de granit, fără să lase prea mult loc pentru trecători.

Nu am putut afla data exactă la care vor începe lucrările. Cert este că, zilele trecute, o echipă de lucru a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) a purces la demontarea băncilor și coșurilor de gunoi din Piața Traian, pentru a elibera zona unde trebuie schimbat pavajul pietonal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro