Indiscutabil, competiția din PNL, atât la nivel central cât și la nivel local, este un fapt bun. De regulă în partide se știe deja câștigătorul înainte de alegeri, se fac cărțile, se aranjează comisiile de numărare a voturilor, cum am aflat de curând că s-au petrecut lucrurile și la un rând de alegeri din PNL Brăila și tot așa. Sau și mai simplu, candidează un singur om pentru funcția supremă, șansa eventualilor contracandidați fiind aceea de a-și strecura vreun vicepreședinte la nivel central sau prin Biroul Permanent Județean. La acest moment, bătălia deloc simplă, se dă la nivel central între actualul premier Florin Cîțu și actualul președinte al PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban. La nivel local, s-au aliniat la start Cătălin Boboc, președintele interimar al PNL Brăila, membru în Guvernul Cîțu și Alexandru Popa, deputat, susținător declarat al lui Orban. Chestia e că mai întâi vor fi alegerile interne la nivelul organizațiilor municipale și județene, abia apoi urmând “generalele” de la București. Tocmai de aceea s-a grăbit Cîțu să-și afișeze public susținerea a 30 de organizații prin președinții lor. Președinții lor de acum, care s-ar putea să nu mai fie în toamnă. Dacă mă întrebați pe mine, deși nu am fost niciodată vreun fan înfocat al lui Ludovic Orban, îl prefer de departe la cârma liberalilor. Eu cred că premierul s-a angajat în această luptă pentru șefia PNL Central deoarece i s-a dat temă de la Bruxelles. Să ne aducem aminte când și-a anunțat intenția... fix după ce s-a tot dus să negocieze PNRR-ul și perspectiva, deocamdată taaare incertă, cu privire la acordarea celor aproape 30 de miliarde de euro țării noastre. Sigur – o mică paranteză - dacă ne vom face bine temele și vom respecta termenele vom primi acești bani, dacă nu, nu. Pe de altă parte, ce-l face pe Cîțu atât de atrăgător pentru UE? Obediența, desigur! Păi, mai nou, România este prima țară din UE care a și demarat vaccinarea anti-Covid a copiilor! Sincer, preferam să fim primii în alte privințe dar asta e! Cât privește aberațiile premierului cu România, “tigrul Europei”, vom trăi și vom vedea, cu toții, ce ajunge în buzunarele noastre după ce actualul guvern a spart barierele prin împrumuturile contractate și pe care le vor plăti generațiile viitoare. Revenind, Ludovic Orban a făcut multe pentru PNL deși să nu uităm cum i-au tras-o colegii la alegerile din 2016 - de tristă amintire pentru liberali- când l-au abandonat pur și simplu după ce l-au aruncat în lupta pentru Primăria Capitalei. L-au abandonat în sensul în care l-au lăsat să-și găsească singur sponsori pentru campanie și de aici dosarul la DNA, retragerea din cursă și tot circul care a urmat. În fine, nu-i voi ridica vreo statuie lui Orban, dar faptele lui, bune sau rele, sunt limpezi. În ceea ce-l privește pe Cîțu sunt doar vorbe, promisiuni, ambiguități și muuuulte împrumuturi.
Cum stau lucrurile la Brăila? Ei bine, Cătălin Boboc, cel uns de Orban președinte interimar chiar și după ce a dat-o rău în bară la alegeri, cel susținut de Orban ca secretar de stat la Ministerul Muncii, este mai nou susținătorul lui Florin Cîțu la șefia PNL. Sigur, știe o Brăilă întreagă că nu te poți baza pe cuvântul lui Boboc. O întoarce ca la Ploiești, când interesele lui o cer! Din păcate, cam așa se supraviețuiește în politică, astfel că nu l-aș judeca prea tare câtă vreme am văzut negru pe alb ce poate “aripa” Cîțu. Peste noapte l-a mazilit pe Cătălin Canciu, inspectorul școlar general de la Brăila, aflat de partea lui Alexandru Popa și candidat la președinția municipalei PNL. Cu alte cuvinte, Boboc ar fi zburat ca o măsea stricată din Guvernul Cîțu dacă nu juca alături de premier. Bineînțeles că are și alți susținători în Brăila. Dar are și Popa. Mulți. Mult mai mulți. Sigur, de Alexandru Popa și banii lui au încercat și încearcă mulți să profite. Dar și el profită de cei cărora le-a pus zgarda la gât, chit că nu-i din aur cum le-a promis, ci cel mult de argint. Mă refer la cei care stau lângă Popa pentru bani, pentru că sunt și alții care stau din convingere. De ce? S-au săturat de vorbele lui Boboc&Co și vor o schimbare în PNL Brăila care ar oferi șansa de afirmare și altora plus o binemeritată apreciere pentru primarii din județ. Popa mai are însă multe de învățat, dar măcar recunoaște, și, între noi fie vorba, este preferat de unii oameni politici cu experiență ca fiind un tip mai de nădejde în comparație cu Boboc, cel experimentat.
În fine, ar fi multe de adăugat! Deocamdată, din punctul meu de vedere, războiul Boboc – Popa este abia la început. Sper că victimele colaterale vor fi niște oameni care chiar nu meritau să ocupe anumite posturi. De exemplu, căderea lui Cătălin Canciu de la șefia IȘJ este un lucru bun pentru învățământul brăilean, mai ales că înlocuitorul este Nicolae Stănică. Canciu se umflase într-atât încât dacă mai ajungea și președintele municipalei PNL, gata, nimeni nu-i mai ajungea cu prăjina la nas. Observație, Canciu trebuia schimbat demult iar faptul că ministrul Educației a făcut-o abia acum, la comanda lui Cîțu, via Boboc, arată încă o dată, dacă mai era cazul, cât de lipsită de principii este politica de la noi.