Scoala din Oprisenesti reabilitata si cu sprijin financiar elvetian | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scoala din Oprisenesti reabilitata si cu sprijin financiar elvetian

Desi mai sint doar citeva zile pina la inceperea noului an scolar, la Oprisenesti scoala este departe de stadiul in care si-ar putea primi elevii. Directorul sau, Viorel Drugau, a spus ca stadiul in care afla reabilitarea scolii nu inseamna ca nu s-a interesat nimeni de aceasta operatiune. "Noi am primit de la Guvern pentru reabilitarea celor doua cladiri ale scolii 150.000 de lei. Cu acesti bani am realizat grupuri sanitare la interior, instalatia electrica si cea de incalzire centrala. Aceste lucrari au fost gata, insa noi mai beneficiem de un ajutor financiar substantial, de aproape 200.000 de lei din partea unei organizatii elvetiene, Corpul Voluntarilor Lyceum Alpinium Zuoz, Elvetia, care au fost indrumati catre noi de fostul ministru al sanatatii Daniela Bartos. Ei vor veni cu bani si forta de munca si vor izola termic, cu polistiren, cladirile, ne-au dat bani pentru usi si fereste termopan si vor pune acoperis din tigla cladirilor. Ne-au anuntat ca vor veni in perioada 29 septembrie - 7 octombrie, pentru ca atunci au ei liber. Nu avem cum sa grabim lucrarile mai mult decit am facut-o", a explicat directorul Drugau.
Partenerii elvetieni au transmis ca inainte de sosirea lor scoala sa fie pregatita, peretii la fel, pentru toate operatiile care urmeaza, astfel ca ei sa se apuce cit mai repede de treaba. Aceste lucrari au fost efectuate pina acum de directorul scolii cu sprijinul Primariei Ianca si a parintilor elevilor. Voluntarii elevetieni vor fi sprijiniti de primarul din Ianca, Fanel Chirita, care le va oferi cazare, masa si transport de la locul de cazare la scoala din Oprisenesti. De asemenea, Primaria se va ocupa si de finisajele cladirii. "Procesul instructiv-educativ nu va fi foarte afectat. Pentru acest ajutor pe care il primim merita sa ne chinuim putin. De la elvetieni primim bani mai multi decit de la Guvern. Copiii de la scoala generala vor invata in doua schimburi in cladirea gradinitei. Aceasta are cinci incaperi. Una va ramine numai pentru gradinita, iar in celelalte patru vor invata in doua schimburi intii cei de la I - IV si apoi cei de la gimnaziu. Scoala va fi gata pina la 1 decembrie. Vreau sa o inaugurez la acel moment festiv", a spus directorul Viorel Drugau.

"Daca iti doresti un anumit lucru pentru scoala si stii sa prezinti problema lumea te ajuta"

Aceasta investitie face parte din programul "Romania 2007". De un program similar a beneficiat in 2005 si Scoala din Plopu, care este acum reabilitata, ca si gradinita din aceeasi localitate. Are trei clase, cu cite trei grupe de copii si mobilier oferit de Guvern. Din pacate, la gradinita nu venisera educatoarele nici cu trei zile inainte de inceperea anului scolar. De fapt, la gradinita sint doua titulare, dar ele au fost detasate la alte gradinite, iar unitatea din Plopu inca mai asteapta cadrele didactice care vor fi trimise de Inspectoratul Scolar. In vara lui 2006 a fost realizat la gradinita un grup sanitar interior, iar in 2007 a fost realizat un altul, la gradinita din Oprisenesti. "Cind copilul vine la scoala sau la gradinita si vede o atmosfera placuta prinde drag de scoala si vrem ca elevilor nostri sa le placa la scoala. Pentru grupurile sanitare de la interior am discutat cu conducerea de la “Agrimon” si cu cea de la Primarie, le-am aratat in ce conditii invatau copiii si au fost de acord sa ne ajute. Daca Primaria a rezolvat problema instalatiei la exterior, firma “Agrimon” ne-a ajutat cu grupul sanitar de la interior si astfel am mai rezolvat o problema importanta pentru scoala. Daca iti doresti un anumit lucru pentru scoala si stii sa prezinti problema, lumea te ajuta. Comunitatea ne-a fost mereu aproape, Primaria a alocat mereu fonduri scolilor, indiferent de numarul de copii, si am colaborat mereu cu parintii", a mai spus directorul Scolii Plopu.
Intr-o alta cladire de linga gradinita si scoala din Oprisenesti exista un spatiu amenajat care se poate numi laborator de informatica. Cele opt calculatoare puse la dispozitia elevilor au fost obtinute prin sponsorizari, pentru ca scoala nu a primit nici un calculator prin programele guvernamentale. Aici se doreste realizarea unui Centru de documentare si informare nu numai pentru elevi si cadrele didactice, ci si pentru sateni. In Oprisenesti inca mai exista Scoala din 1904, in care nu se mai invata de aproape 15 ani. Este bine protejata sa nu se distruga, iar directorul a spus ca a depus documentatia necesara pentru a introduce cladirea intr-un program de reabilitare.
Toate aceste eforturi ale directorului nu au fost apreciate de conducerea Inspectoratului Scolar. Directorul de la Plopu are una dintre cele mai mici indemnizatii de conducere, iar la ultimul Consiliu de Administratie de la ISJ in loc sa fie apreciat pentru ce a realizat, a fost criticat pentru anumite disfunctionalitati, situatie pe care directorul o considera injusta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro