Zilele trecute a vuit internetul și nu numai despre cazul fetiței filmată într-un autobuz din Brăila, presupus răpită apoi de toți cei care au văzut filmulețul postat pe Facebook și devenit viral ori care au urmărit știrile la televizor sau în ziare.
Aș dori să subliniez cât de ușor este să arunci cu noroi în stânga și-n dreapta, cât de ușor este să o faci pe interesantul și apoi să aștepți aprecierea celor din jur. Mă refer aici la reacția călătorilor aflați în acel moment în mijlocul de transport în comun, una cât se poate de lipsită de spirit civic. Un om normal – se pare că normalitatea este la mare preț în ziua de azi – ar fi sunat imediat la 112 pentru a anunța un posibil caz suspect de răpire și oferind toate detaliile folositoare acțiunii ulterioare a Poliției. Dar nu, ce face omul zilelor noastre? Răspuns simplu, are acces la internet, are prieteni care îi vor da muulte likeuri, motiv pentru care filmează și “dă pe net”. Asta demonstrează cât de mult ne-a schimbat acest internet, acest facebook și în general rețelele de socializare, cum reușim - în sensul rău – să asistăm din propria noastră ignoranță la posibile evenimente dramatice. E suficient să ne punem întrebarea ce s-ar fi întâmplat mai departe dacă într-adevăr fetița ar fi fost răpită, la ce ar fi folosit atunci postarea pe facebook fără un apel la 112 oferind detalii în amănunt? Da, ar ajuta la identificarea unui infractor, dar nu ar fi putut evita o eventuală tragedie. Imaginați-vă că vă suiți într-un autobuz, un nene scoate o bombă amenințând că o detonează și… călătorii se pun pe filmat și postat pe facebook. Poate este cam exagerată comparația dar nu este departe.
Atitudinea oamenilor lasă, însă de dorit, ne-am învățat să asistăm fără să intervenim, pe principiul “nu mi se întâmplă mie”. Sunt foarte foarte rare cazurile când cetățenii au luat atitudine în fața unor situații deosebite și, de cele mai multe ori, aceștia au fost ba polițiști, ba jandarmi aflați în timpul liber. Pentru că da, acești oameni sunt educați să apere legea, legea scrisă și pe cea a bunului simț.
Și apropo de polițiști, citeam în comentarii, tot pe internet, cum ei, polițiștii sunt acuzați că s-au mișcat greu, că n-au făcut nimic, că n-au intervenit la timp etc. Aș vrea să contrazic aici, pentru că în acea seară am asistat la o discuție în care am urmărit ce face un polițist în serviciu în astfel de situații. Caută, se mobilizează el și colegii, pentru ca o tragedie să nu se întâmple. Și asta în condițiile în care singura informație este figura celui filmat, pentru că un cetățean iresponsabil a postat pe facebook în loc să sune la 112 și să ofere detalii. Și astfel sunt acuzați polițiștii că nu fac nimic, doar dau amenzi, în condițiile în care orice informație, cât de mică le-ar fi fost atunci de folos. Ba chiar stația în care au coborât bărbatul suspect și fetița, urmărindu-se cele mai apropiate camere de luat vederi și a le identifica astfel traseul.
Dar nu, spiritul cetățeanului “responsabil” este acum faima pe net, de a-și exprima opiniile inteligente prin comentarii și din păcate, așa cum chiar un polițist spunea în acea seară: “Pe noi facebook-ul ne omoară!”