Prezenta virusului H5 a fost confirmata la Tataru, in data de 12 decembrie 2005, dupa ce un satean, care detinea in gospodarie 295 de pasari, a raportat medicului veterinar concesionar ca intr-un interval de timp scurt i-au murit 60 de gaini. De la doua cadavre, medicul a prelevat probe, care supuse testului imunocromatografic rapid au iesit pozitive, ridicind astfel suspiciunea existentei virusului H5 al gripei aviare.
Imediat dupa confirmarea virusului, tot efectivul de pasari din
gospodaria infectata a fost eutanasiat si incinerat, in localitate fiind
instituita carantina de gradul I, partiala. Masura sacrificarii pasarilor a
fost extinsa si la circa 30 de gospodarii din vecinatate, intreaga zona
fiind izolata sanitar-veterinar. La Tataru a fost adus si un laborator
mobil capabil sa efectueze testele de depistare a bolii in circa 3 ore.
Din pacate, insa, boala nu a putut fi tinuta sub control, astfel incit, nici nu se stingea bine un focar, ca mai aparea unul. Acesta a fost si motivul pentru care, in localitate supravegherea veterinara si carantina au fost permanente. Vineri, dupa ce numarul focarul a ajuns la 8, cuprinzind practic intreaga localitate, veterinarii au luat decizia impunerii catantinei totale si uciderii tuturor pasarilor existente la acel moment, circa 9.000 de capete.
In plus, se pare, la luarea acestei decizii a cintarit mult si inconstienta oamenilor care, in ciuda tuturor avertismentelor si recomandarilor medicilor veterinari si umani, au continuat sa sacrifice pasarile si sa consume carnea acestora.