Mergi la conţinutul principal

Schimbări radicale

Schimbări notabile pe eşichierul politic brăilean în ultimele trei zile. Dacă PSD-iştii au câştigat, vineri, un nou preşedinte, prin alegerea în unanimitate a lui Mihai Tudose în locul lui Gheorghe Bunea Stancu, tabăra liberalilor a pierdut duminică un copreşedinte, prin demisia lui Alexandru Nazare din funcţie. Mai mult, PSD Brăila pare să se întărească dacă ţinem cont de faptul că Tudose a obţinut ieri portofoliul ministerului Economiei. De asemenea, vineri, PSD-iştii au indicat şi un posibil candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Brăila: Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi proaspăt vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a social democraţilor, după "avansarea în grad" a lui Tudose. De menţionat că tot la capitolul schimbări, ar trebui luată în calcul şi declaraţia recentă a vicepremierului Liviu Dragnea, sosit vineri la Brăila pentru conferinţa judeţeană a partidului, care a anunţat că va cere premierului Victor Ponta şi vicepremierului Gabriel Oprea schimbarea prefectului Vasilica Vîlcu.

Tudose, ales în unanimitate noul preşedinte al PSD Brăila

Parlamentarul Mihai Tudose este, de vineri, noul preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Brăila în locul lui Gheorghe Bunea Stancu, judecat pentru fapte de corupţie. Tudose a fost ales în cadrul Conferinţei judeţene extraordinare ce a avut loc la ora 18:00, în sala fostului Club "Progresul" din Brăila. În prezenţa preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, social democraţii brăileni au votat revocarea din funcţie a lui Stancu, l-au votat în unanimitate pe Mihai Tudose ca preşedinte şi au completat câteva locuri în Consiliul Judeţean al partidului. De menţionat că Tudose nu a avut niciun contracandidat şi că a primit votul unanim al celor 161 de participanţi. În aceeaşi seară, PSD-iştii au ales şi doi vicepreşedinţi, Ştefan Moise (primarul comunei Tufeşti) şi Francisc Iulian Chiriac (secretar de stat la Ministerul Sănătăţii), cele două funcţii fiind rămase libere, una în urma demisiei lui Florin Mija din partid şi cealaltă a promovării lui Tudose. "Mihai este un om care din punct de vedere politic are foarte multă experienţă. De asemenea este un om apreciat de colegi. Mihai nu şi-a depus candidatura pentru că a visat noaptea, ci pentru că organizaţia în sine şi colegii de la nivelul conducerii judeţene, dar şi cei din teritoriu, i-au propus să candideze pentru că este un om politic care munceşte pentru oameni în general, nu numai pentru cei din partid. Este un om care munceşte pentru comunitate, înţelege care este interesul comunităţii, un om loial, un om care vrea să facă lucruri nu numai pentru colegiul dumnealui, ci şi pentru judeţ. În afară de calităţile politice, Mihai are calităţi pe care cu modestie nu şi le-a promovat în mod excesiv. Este un om foarte bine pregătit profesional, cadru didactic, un om care are expertiză în foarte multe domenii şi, probabil, mai devreme sau mai târziu, aceste calităţi ale lui vor fi folosite într-o măsură mai mare. Dincolo de toate, ceea ce l-a recomandat a fost votul de astăzi (n.r. vineri)", a declarat Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei PSD.
Cu aceeaşi ocazie, Tudose a explicat că în cadrul întâlnirii s-a votat şi intrarea în partid a consilierilor judeţeni şi primarilor din judeţ care au decis să îşi schimbe tabăra în baza Ordonanţei 55 (a traseiştilor).
"S-a votat un nou statut. Avem intrări de consilieri judeţeni, de primari, de viceprimari, care conform noului statut ar trebui să facă parte de drept în aceste organisme, dar nu ne-am prelevat doar de faptul că de drept trebuie să facă parte, ci i-am supus la vot", a afirmat noul preşedinte al PSD. Mergând pe aceeaşi linie, Tudose a anunţat noul vicepreşedinte al organizaţiei Francisk Chiriac "ca o opinie personală, este şi viitorul candidat la Consiliul Judeţean".

Nazare a demisionat de la co-preşedinţia PNL Brăila

Dacă PSD-iştii au câştigat un nou preşedinte de organizaţie în weekend, liberalii au pierdut unul. Mai exact, deputatul
Alexandru Nazare a emis ieri un comunicat de presă prin care a anunţat că nu poate gira din poziţia de copreşedinte al PNL Brăila un traiect politic în care nu mai crede. Parlamentarul a menţionat că rămâne totuşi membru al partidului şi că va susţine în calitate de deputat atât aleşii locali care vor avea nevoie, cât şi proiectele pentru dezvoltarea judeţului. "Mi-am depus astăzi (n.r. ieri) demisia din funcţia de copreşedinte al PNL Brăila. Încă din octombrie 2012, când mi-am asumat conducerea PDL Brăila într-un moment foarte dificil pentru această organizaţie, am pledat pentru nevoia construirii unei opoziţii puternice de dreapta la Brăila, o opoziţie care să nu facă compromisuri cu PSD şi care să ofere o alternativă credibilă şi solidă la administraţia roşie a Brăilei. Rezultatul a fost că PDL a devenit în urma alegerilor europarlamentare al doilea partid de pe scena politică brăileană. Cred în continuare că aceasta este calea de urmat şi pentru noul Partid Naţional Liberal creat prin contopirea PDL şi PNL Brăila. Cred că marele PNL nou creat are menirea să devină primul partid din România şi din Brăila, pentru aceasta trebuind să îndeplinească o serie de condiţii aşteptate de români. Am explicat aceste lucruri în interiorul partidului, în şedinţa Biroului reunit al PNL Brăila din seara zilei de 12 decembrie, când am oferit multiple argumente pentru care nu mai trebuie să tolerăm ambiguităţi în legătură cu statutul nostru politic la nivel local dacă ne dorim cu adevărat victoria în alegerile ce vor urma în 2015 şi 2016. Majoritatea Biroului reunit a avut o altă părere. Respect opinia colegilor, nu doresc să fac public conţinutul discuţiilor, dar nici nu mai pot gira din calitatea de copreşedinte un traiect politic în care nu cred", a fost declaraţia lui Nazare. Acesta a mai subliniiat că din punctul său de vedere o demisie onorabilă poate fi anunţată oricând şi că membrii PNL care colaborează cu PSD-ul în administraţia locală ar trebui să aleagă acestă cale. "Noul PNL nu poate deveni marele partid de dreapta şi la Brăila dacă nu înţelege să respecte mesajul transmis de români prin alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României", a încheiat sursa citată.
Contactat telefonic, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a refuzat să comenteze subiectul, subliniind că nu are alte informaţii pe această temă, altele decât cele citite în presă. "Am citit doar din ziare şi nu vreau să comentez treaba asta. Dacă într-adevăr se va confirma, pot spune doar că îmi pare rău că n-am discutat înainte despre chestiunea asta. Aşa mi se părea normal", a declarat senatorul PNL.

Se anunţă schimbări şi în plan administrativ la Brăila

Pe lângă anunţul lui Mihai Tudose de vineri seară în privinţa posibilului candidat al PSD la alegerile anticipate pentru preşedintele CJ Brăila - Francisk Chiriac, tot ca o viitoare schimbare trebuie menţionată şi declaraţia vicepremierului Liviu Dragnea în privinţa prefectului judeţului Brăila, Vasilica Vîlcu. "Situaţia de la Consiliul Judeţean Brăila este îngrozitoare şi produce deservicii grave judeţului. «Doamne Fereşte!» Eu nu ştiu cum se va descurca cel de la Consiliul Judeţean (n.r. vicele liberal Ovidiu Nechita) dacă vor veni zăpezile? Proiectul de la Spital este pus în pericol. Dincolo de atitudinea condamnabilă din punct de vedere politic al acestui domn de la noul PNL, înţeleg - noul PNL cu aceiaşi oameni -, eu consider că avem de-a face cu un şir de abuzuri şi din partea dumnealui şi din partea Instituţiei Prefectului. (...) Demisia nu înseamnă să plătească. Eu îi voi cere primului ministru şi domnului vicepremier Gabriel Oprea să ia în serios demiterea prefectului de aici. Dar asta nu e plată! Adică nu asta este plata la care mă refer. Nu sunt specialist, dar eu vorbesc de un şir întreg de abuzuri cu efecte foarte grave asupra unei instituţii din judeţ şi nu numai şi asupra judeţului", a declarat Dragnea. În acelaşi context, atât vicepremierul, cât şi noul preşedinte al PSD Brăila, Mihai Tudose, au anunţat că într-un timp cât mai scurt, "toate cumetriile", colaborările cu membrii PNL vor înceta şi în plan administrativ.

Boboc: "Tudose a intrat prost în mandat"

Întrebat ieri de către redactorii Obiectiv dacă liberalii au selectat vreun candidat pentru preşedinţia CJ Brăila, în condiţiile în care deputatul PSD Mihai Tudose a anunţat posibila candidatură a lui Francisk Chiriac, senatorul Cătălin Boboc a subliniat că PNL-iştii încă nu au avut timp să se gândească la aşa ceva, fiind mult mai preocupaţi de rezolvarea problemelor judeţului. Cu toate acestea, Boboc a ţinut să îşi manifeste dezaprobarea vizavi de declaraţia lui Dragnea privind demiterea prefectului judeţului Brăila. "Despre domnul Tudose nu pot să spun decât un singur lucru: a intrat prost în mandat! L-am auzit vorbind în prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte, împreună cu domnul vicepremier Dragnea, practic ameninţând prefectul Brăilei, că a îndrăznit să respecte legea, asta fiind oarecum, politic vorbind, în dauna PSD-ului. Pe principiul cine nu e cu noi e împotriva noastră şi va trebui să plătească! Şi ca să acuzi un prefect de abuz, de vreme ce Tribunalul Brăila i-a dat dreptate, pentru că a confirmat că soluţia a fost cea legală, normală, să transformi o legalitate într-un abuz numai la PSD se poate!", a declarat Boboc.
Cât despre posibilele schimbări în privinţa directorilor de deconcentrate şi a oamenilor de pe poziţiile cheie din administraţia brăileană, liberalul nu a dorit să comenteze prea mult. "Nu ştiu ce urmează, ce şi-au propus. Eu îi aştept să respecte legea. În rest, orice demers politic, democratic, dar în limitele legii este absolut normal şi firesc. Trebuie să respecte legea, atât vreau să le spun!", a conchis sursa citată.

Întârzierea înlocuirii lui Stancu - o greşeală

Vicepremierul Liviu Dragnea a comentat vineri şi situaţia fostului lider PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, subliniind că întârzierea înlocuirii acestuia din funcţie a fost o ezitare a partidului. "Asta a fost una dintre ezitările partidului nostru. Un gen de ezitări pe care PSD-ul le-a avut de-a lungul anilor şi care nu ne-au adus foarte multe servicii. A fost o greşeală şi în acest caz şi în alte cazuri. E bine că s-a întâmplat şi că, practic, de astăzi organizaţia intră pe un făgaş normal. Măcar la organizaţia PSD Brăila lucrurile au intrat în normalitate şi va redeveni una dintre cele mai puternice din ţară, şi mai bine structurată, organizaţie de oameni serioşi şi condusă în mod coerent", a declarat Dragnea, punctând totodată că regretă situaţia în care se află Bunea Stancu, dar că nu l-a contactat. Cât despre posibila cerere de demisie din partid a fostului lider local, Dragnea a precizat: "Şi acest tip de situaţii îl vom decide cât de curând în partid. Răspunsul meu ar fi «DA» la întrebarea dumneavoastră".

Dragnea îl atacă pe Rizea

În cadrul vizitei la Brăila, liderul PSD-ist Liviu Dragnea a avut o reacţie negativă la adresa deputatului social democrat Cristian Rizea. Întrebat de jurnalişti ce părere are despre faptul că parlamentarul s-a arătat destul de nemulţumit de intenţia colegilor de a-l schimba din funcţie pe Gheorghe Bunea Stancu, Dragnea nu s-a sfiit să-l penalizeze. "Văd foarte prost situaţia domnului Rizea. Astea sunt declaraţii care îl descalifică. Eu am fost astăzi (n.r. vineri) la această conferinţă extraordinară şi nu s-a furat niciun scaun. Dimpotrivă, a fost un vot unanim, dat în primul rând de dorinţa de a se limpezi lucrurile în PSD şi din dorinţa de a fi un nou început. Apropo de domnul Rizea, nu a fost la conferinţă. (...) Ceea ce spun este valabil pentru toţi membrii de partid. În PSD nu mai putem accepta solişti vocali care să umple televizoarele să plătească partidul, indiferent cum", a declarat Dragnea.
Precizăm că deputatul Cristian Rizea a afirmat înainte de Conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Brăila că nu a fost invitat şi că, nefiind membru în structurile de conducere de la nivel judeţean, nu poate lua parte la întâlnire.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro