Mergi la conţinutul principal

Scandalul licenţelor Microsoft atinge Brăila

Scandalul de sute de milioane euro - bani publici care zguduie administraţia centrală legat de mega-contractul cu licenţele de operare Microsoft îl are printre protagonişti şi pe brăileanul Constantin Teodorescu, cel care pentru câţiva ani a fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. El apare semnatar al unui act normativ din 2008 în baza căruia peste 31 milioane de dolari au fost alocate pentru achiziţia licenţelor de operare pentru programele Microsoft folosite de calculatoarele din aparatul de stat. Per total, nota de plată pentru 2004-2009 a fost de 131,8 milioane de dolari, la care se adaugă alte 145,3 milioane de euro, pentru perioada 2009-2012. Fostul oficial de la Ministerul Informaţiei a dezminţit că ar fi avut vreo implicare în acest mega-scandal şi spune că nu a fost şi nici nu se aşteaptă să fie contactat de procurori pentru a da explicaţii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus începerea urmăririi penale in rem (urmărirea penală poate începe in rem, nefiind necesară pentru luarea acestei măsuri cunoaşterea persoanei, făptuitorului, fiind suficient doar că s-a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală) cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare şi dare de mită, abuz în serviciu, într-un dosar privind utilizarea licenţelor educaţionale. Procurorii anticorupţie au demarat cercetările în acest dosar ca urmare a unei sesizări a Corpului de Control al premierului care reclama "utilizarea licenţelor educaţionale fără temei legal sau contractual" începând cu decembrie 2009, în mandatul foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu şi Valerian Vreme.
Dosarul DNA îşi are izvorul într-o anchetă a autorităţilor americane care au început să investigheze, anul trecut, dacă Microsoft a jucat vreun rol în acuzaţiile că distribuitori de-ai săi ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul Comunicaţiilor din România. Mai precis, anul trecut, cotidianul Wall Street Journal anunţa că autorităţile americane anchetează grupul informatic Microsoft şi o serie de parteneri ai acestuia care ar fi corupt responsabili guvernamentali din China, Italia şi România, pentru a obţine contracte. Ziariştii americani au solicitat Ministerului Comunicaţiilor să lămurească dacă "Microsoft ar fi folosit o firmă (...) ca intermediar pentru a plăti mita în numele său cu scopul de a obţine, în 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicaţiilor (contractul ar fi fost o prelungire a unuia încheiat în 2004, în valoare de 54,5 milioane de dolari)".
Ministerul a prezentat un istoric al contractelor încheiate de statul român pentru licenţele de operare Microsoft, cu tot cu valorile aferente, din care rezultă că în perioada 2004-2009 contractele încheiate cu tot cu adiţionale au avut o valoare de 131,8 milioane dolari, la care se adaugă alte 145,3 milioane de euro pentru perioada 2009-2012. Mai departe, presa centrală a făcut publică şi lista actelor normative în baza cărora autorităţile centrale au încheiat contractul iniţial şi adiţionalele ce i-au urmat, fiind astfel nominalizat şi brăileanul Constantin Teodorescu, ministru secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2007-2009. Mai precis, acesta apare semnatar la Hotărârea de Guvern nr. 634/2008 prin care i s-a atribuit MCTI dreptul de a semna, actul adiţional numărul 2 cu o valoare totală de 31.144.865,64 USD pentru 39.385 licenţe cu drept de utilizare începând cu anul 2006 până în 2009. Alături de brăilean semnează premierul la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Teodorescu: "Nu am semnat niciodată vreun act adiţional sau de prelungire"

Contactat de reporterii Obiectiv, fostul ministru secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, brăileanul Constantin Teodorescu, a explicat că, de fapt, la mijloc este o mare confuzie referitor la implicarea sa în toată această poveste. Pe scurt, sursa citată a ţinut să sublinieze că nu a făcut altceva decât să semneze un aviz tehnic din partea Ministerului Tehnologiei Informaţiilor către Secretariatul General al Guvernului cu referire la faptul că statul român avea un contract comercial multianual în derulare cu cei de la Microsoft pe care, potrivit dreptului comercial trebuia să-l respecte. "Îmi aduc perfect aminte că în 2008, după ceva ani de la semnarea contractului cadru privind licenţele Microsoft, ministrul Comunicaţiilor, la acea vreme Iuliu Winkler, s-a trezit cu vizita ambasadorului SUA în România, eveniment la care am fost şi eu prezent, şi chiar la sfârşitul întâlnirii, înainte să iasă pe uşă, oficialul american a adus în discuţie faptul că statul român este în întârziere cu plăţile la acel contract. Ca o paranteză, înainte de perfectarea acestui contract, statul român era într-o situaţie jenantă în care întreg aparatul de stat folosea programele Microsoft fără să plătească licenţă. Înţelegerea cu cei de la Microsoft a venit, dacă vreţi, ca un act de reparaţie a acelei situaţii, dar şi ca o asigurare că nu vor mai fi probleme pe viitor cu licenţele pentru programele utilizate în administraţia publică. Revenind, după discuţia cu oficialul american, ni s-a cerut Ministerului Comunicaţiilor de către Secretariatul General al Guvernului un aviz dacă acel contract era în regulă. În fapt, doar ni s-a «pasat motanul» ca să scoatem noi castanale din foc, date fiind implicaţiile complexe ale unui eventual litigiu cu partea americană. Ceea ce a urmat a fost că la minister am încercat să analizăm problema respectivului contract şi am constatat că, de fapt, este un contract multianual la care statul român făcuse deja plăţile conform unui grafic agreat de părţile semnatare, iar la un moment dat s-a oprit. În final, am semnat doar un aviz tehnic prin care nu făceam altceva decât să constat că exista un contract multianual în derulare, că se făcuseră plăţi şi că la momentul respectiv existau întârzieri la plată şi recomandam ca, pentru a evita eventuale probleme de ordin juridic, partea română ar trebui să-şi respecte cele asumate în contract. Nu am semnat niciodată vreun act adiţional sau de prelungire", a explicat sursa citată.

Teodorescu pariază pe alt sistem de operare

Teodorescu a adăugat că nu se consideră implicat în vreun fel în tot acest scandal mai ales că a promovat şi în continuare o face, un alt sistem de operare pe calculator din motive de costuri şi performanţe tehnice. "De câte ori am avut ocazia am promovat sistemul de operare Linux şi chiar la un moment dat am încercat să recomand utilizarea acestui sistem şi în administraţia publică. Am întâmpinat piedici chiar din partea colegilor de partid (PNL - n.n), membri ai cabinetului, ba chiar am fost acuzat direct că aş lua şpagă de la Linux, ceea ce e o mare idioţenie. Acum este acest scandal cu licenţele Microsoft şi în mod tangenţial numele meu a fost alăturat, repet însă, fără nici un temei", a mai spus Teodorescu. Întrebat dacă până la acest moment a fost contactat de către procurorii care se ocupă de caz brăileanul a răspuns că nu şi nici nu se aşteaptă să fie contactat dat fiind faptul că implicarea sa în acest scandal este una tangenţială.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro