Scandal cu iz penal la Victoria | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal cu iz penal la Victoria

Se întâmplă în România mileniului 3. O investiţie din fonduri externe, de la Banca Mondială, destinată unui laborator şcolar pentru 140 de copii, de la realizarea căreia au trecut cinci ani (perioada de sustenabilitate), este desfiinţată din iniţiativa primarului, iar încăperile reabilitate din bani internaţionali sunt transformate acum în dormitor "de urgenţă" şi cameră "de zi" cu un scaun, încăperi în care cu greu se poate crede că ar rămâne cineva peste noapte de bunăvoie.
Este cazul unui laborator de chimie- fizică, înfiinţat acum cinci, şase ani în satul Mihai Bravu din comuna Victoria, pe care edilul şef al localităţii, Stăvărel Dorobanţu, a decis să-l schimbe într-un loc mult mai "util şi primitor" - loc de dormit cu godin din fier în mijloc, loc de "scos ochii" profesorilor navetişti cărora nu li s-au decontat banii pentru transport.
"Nu-i gata, nu am terminat amenajarea acolo!", s-a scuzat primarul Victoriei, Stăvărel Dorobanţu, la întrebarea noastră: Profa de engleză şi profu de sport ar trebui să înnopteze acolo chiar dacă nu sunt un cuplu?!
"A, nu, sunt două paturi, dar...repet, nu-i gata!", a mai spus Dorobanţu, privind pierdut în aerul dintre el şi interlocutor.
Numai că lenjeria frumos aşezată, cu pernă, pilotă şi cearceaf împăturite ca şi cum şi-ar aştepta "clienţii", dar şi braţul de lemne stivuit cu simţ de răspundere în dreptul godinului din fier al cărui horn ţâşneşte spre tavan şi nu dă nicăieri par să spună altceva despre spaţiul respectiv, aflat chiar de-a dreapta şcolii din Mihai Bravu, şcoală reabilitată, ce-i drept, dar printr-un proiect de prin 2007.

Dotarea Băncii Mondiale, aruncată într-o magazie!

Situaţia a atras atenţia reporterilor noştri după ce primarul Dorobanţu a fost încondeiat într-o pagină în care-şi prezenta realizările, între care şi "toate investiţiile făcute cu multă muncă şi fonduri europene", precum şi "şcoala şi grădiniţa de la Mihai Bravu reabilitate", dar şi "posibilitatea învăţătorilor şi a profesorilor de a locui în comună, în spaţiile special amenajate din incinta Casei şcolilor, care au acum un aspect primitor".
Un profesor din Mihai Bravu, Aurelian Mocanu, de educaţie fizică şi sport, ne-a vizitat la redacţie şi l-a reclamat pe primar că nu plăteşte banii dascălilor pentru transport, darămite să le mai asigure condiţii primitoare de cazare. Vizita reporterilor noştri în localitate a fost edificatoare.
Dacă sunt sau nu primitoare condiţiile oferite în acele spaţii rămâne la latitudinea fiecăruia, însă a crede că un dascăl titular, care a făcut o facultate din credinţă şi cu drag de meseria aceasta de-a dreptul nobilă, va accepta vreodată să doarmă în aceeaşi cameră cu un coleg de sex opus şi să mai meargă şi la toaleta din fundul curţii când afară-s minus 20 de grade Celsius - fiindcă baia din Casa şcolii e doar de formă - e greu de imaginat.
Şi, şi mai greu de imaginat este că - luat de valul campaniei electorale sau a altceva - un edil poate da ordin să se schimbe destinaţia unei investiţii din fonduri de la Banca Mondială, doar fiindcă a trecut perioada de sustenabilitate - ba să se mai şi bată cu pumnul în piept că el a făcut-o.
"Au trecut cinci ani, nu se făcea nimic acolo, de fapt nu ştiu. Şi, v-am spus, nu este gata! Dotarea?! E pe la directorul de acolo într-o magazie. (n.r. - Şi directorul şcolii ne confirmă)", ne-a mai declarat Stăvărel Dorobanţu, primarul care era prins mai degrabă cu monitorizarea video a localităţii, pe un desktop cu terminal chiar în biroul său.
"Da, am montat sistem de supraveghere video. Iată, e la mine dispeceratul. (...) Ia, uitaţi, aceasta este maşina dumneavoastră, se vede pe camera aceasta!", ne-a spus mândru Dorobanţu, ca şi cum şi-ar fi asigurat propria-i caraulă, deşi a recunoscut că până acum n-a prins niciun hoţ cu sistemul lui.
Apoi a încercat să ducă discuţia într-o zonă alunecoasă, cum că adversarii săi politici ne-ar fi trimis peste el. L-am asigurat că "nu" şi i-am propus să vorbim despre fapte, aşa cum, în mod cert, am fi făcut-o în orice altă localitate am fi fost. Zis şi făcut!

Monitorii de la Banca Mondială, în control

Povestea Casei Şcolilor de lângă unitatea de învăţământ din Mihai Bravu, care ţine de aceea din Victoria, s-a dovedit a fi mai nuanţată decât credeam.
Clădirea datează de la 1800, de la Spiru Haret, este în curtea şcolii care răspunde nevoilor a 140 de copii, şi chiar dacă arată ca după război, în camerele din spate, două încăperi, un hol şi un antreu, o profesoară inimoasă de fizică şi chimie a reuşit să convingă Banca Mondială să investească pentru un laborator.
Se întâmpla în urmă cu vreo 5, 6 ani, spaţiul a fost schimbat complet, geamurile înlocuite cu termopan, uşile şi podeaua complet refăcute, dar şi racord la canalizare şi apă pentru baia din interior, urmând ca administraţia locală să lege infrastructura respectivă de aceea a şcolii, făcută pe bani europeni, în 2007, numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Dotarea, câteva mese cu faianţă, eprubete, scaune şi alte materiale specifice, dar şi pupitrele şi panourile au venit tot de la Banca Mondială.
Şoptit, şi acum profesorii de la Mihai Bravu povestesc cum laboratorul a funcţionat ce-a funcţionat până când - sătulă să facă naveta pe banii ei, să lupte cu morile de vânt pentru a-şi ţine orele - profa de fizică şi chimie a plecat. S-a căsătorit şi a plecat. În locul ei a venit altcineva din zonă, care n-a mai cerut bani de navetă, dar nici pentru laborator. Şi uite aşa, lucrurile s-au calmat.
Doar că, pe linie de Învăţământ, săptămâna trecută, la Şcoala din Mihai Bravu, s-a mai iţit un control.
"Au venit chiar monitorii de la Banca Mondială şi ne-au întrebat ce-i acolo, de ce nu funcţionăm în continuare, n-am prea avut ce le spune", ne-a declarat Mirel Bornaz, directorul Şcolii din Victoria, care are în subordine şi unitatea din Mihai Bravu.

"E caz penal că s-a schimbat destinaţia investiţiei!"

Per-total, comuna are 470 de elevi, din care 140 numai în Mihai Bravu. Aceştia din urmă învaţă în condiţii mult mai bune ca aceia de la Victoria, tocmai fiindcă imobilul în care funcţionează şcoala a fost reabilitat din fonduri externe. Localitatea toată are 4000 de locuitori şi chiar dacă-i la 65 de kilometri de oraş se vrea o comunitate modernă.
Numai că elevii învaţă în două schimburi la Victoria. La Mihai Bravu pare să fie boierie, numai că sunt şi aspecte care dau impresia că satul n-ar fi în graţiile tuturor potentaţilor din zonă.
"Cu toate acestea, deşi are toaletă cu apă curentă, clădirea aceea a şcolii din Mihai Bravu nu are autorizaţie. Nu ştiu să vă spun de ce, nu s-a vrut, nu s-a putut...", ne-a mai spus directorul şcolii.
Aflăm însă colateral că soţia primarului e educatoare în Victoria şi că în juru-i s-ar fi format un nucleu de dascăli din zonă care n-au avut note strălucite la evaluări, dar care au rămas la catedră, iar în ultimii doi, trei ani, de când primăria n-a mai decontat transportul navetiştilor, oferindu-le doar "condiţiile primitoare de cazare", nu mai puţin de şase, şapte profesori titulari au renunţat la catedre. Grav este că astfel se alterează actul educaţional atunci când vorbim despre profesori notaţi cu 3 la titularizare şi laboratoare desfiinţate din simplul motiv că "au trecut cinci ani".
"Nu este posibil aşa ceva. E caz penal dacă s-a schimbat destinaţia investiţiei. Nu înţeleg de ce nu ne-au spus şi nouă ce probleme au. Vreau să vă zic că eu am fost în şcoală acum vreo lună la Mihai Bravu, nu au zis, iar acum a fost sesizat inclusiv Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. Noi, la rândul nostru, am întrunit o comisie care va merge luni (N.R. Pe 30 mai) acolo în control, pe mai multe linii", ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Încâlceală şi cu naveta profesorilor. ITM, în control la Primărie

Cum în comună sunt doar vreo cinci profesori navetişti, dintre care doi ajung la Mihai Bravu şi vin din Brăila, Primăria a fost nevoită să găsească soluţii pentru aceştia.
"La Victoria am reabilitat mai multe garsoniere chiar în blocul din centrul comunei. Da, cu sobă în casă, dar...Asta e! Aşa e la ţară, nici eu nu am centrală acasă!", ne-a mai spus primarul Stăvărel Dorobanţu, care ne-a şi făcut rost de-o incursiune într-o asemenea garsonieră. Fiindcă în locuinţa respectivă stă deja o profesoară, navetistă dintr-o localitate apropiată, nu ne-am permis să fotografiem, dar recunoaştem că, în afara faptului că trebuie să-şi care lemnele pe scări şi să aprindă focul în casă, în locuinţa respectivă n-ar mai fi vreun inconvenient. Şi totuşi, doar o garsonieră dintre cele puse la dispoziţie de Primărie este ocupată.
"Eu unul nu am cum să stau la Mihai Bravu, iar la Victoria, la o distanţă de opt kilometri, nici atât. Fac naveta de la Brăila şi dau 28 de lei pe zi. Adică aproape 500 de lei pe lună. Eu vreau banii pentru navetă. Sunt titular, îmi place colectivul de la Mihai Bravu, vreau să fac treabă, dar...Nu mi s-au mai dat banii din 2013. Am angajat un avocat şi-i dau în judecată. Acum, anul acesta, primarul a găsit potrivit să ne trimită cu maşinile instituţiei pe la Însurăţei, ceea ce înseamnă două ore în plus de mers la navetă. Eu unul ajung la şapte seara acasă în condiţiile astea şi trebuie să mă trezesc la 5, 6, ca să ajung la cursuri. Nu e normal nici aşa. Apoi, au zis că ne dau banii pentru cursa de Victoria - mai puţin cu 4 lei - şi ne transportă ei la Mihai Bravu. E acelaşi lucru ca timp. E cursă directă la Mihai Bravu, ce-i drept cu 14 lei, nu 10 cât dau ei", ne-a povestit profesorul Aurelian Mocanu.
Dascălul, la ale cărei opinii achiesează şi ceilalţi colegi navetişti ai săi, a contactat, într-adevăr, un avocat şi a trimis notificări tuturor instituţiilor îndrituite să rezolve situaţia.
"Da. Am primit şi noi sesizare de la acest domn profesor, dar dumnealui se referea la banii de navetă. Am înţeles că a fost şi ITM-ul în control, verificăm şi noi situaţia cu acea comisie de la inspectorat", ne-a mai spus prof. Cătălin Canciu.
Doi inspectori de la ITM au descins, într-adevăr, acum două săptămâni, şi la şcoală şi la Primărie.

Investiţia de la Victoria, în copac!

"Ne-au spus că nu este uman să nu le plătim naveta. În ianuarie anul acesta noi am notificat din nou Primăria să le dea oamenilor banii. Nu le-au dat. Vorbim aici despre profesorii de la Mihai Bravu. Aşa e, o fi inuman, dar după controlul de la ITM, la Primăre s-a făcut şedinţă de consiliu şi s-a aprobat, pe 17 mai, ca din iunie, cei doi profesori să-şi primească diferenţa de bani pentru navetă, numai pentru perioada ianuarie-aprilie a.c.", ne-a mai declarat Mirel Bornez, directorul unităţii de la Victoria.
Problema e că dascălii îşi vor banii din 2013 încoace, nu doar din 2016. "Îi dau în judecată, e clar. Ei vor să ne îndepărteze pe aceia pe care-i consideră incomozi, numai că noi suntem titulari şi vrem să lucrăm aici, avem copii buni, colegi, de asemenea buni!", ne-a mai spus prof. Aurelian Mocanu.
La rându-i, primarul a replicat: "Să ne dea în judecată! Câştigăm, că am mai câştigat. Uite cu CJ-ul am câştigat acum un proces, tot pentru şcoală!".
Aşa aflăm că unitatea de învăţământ de la Victoria a câştigat, în noiembrie 2015, un proiect cu finanţare CJ şi CL de 1,2 milioane de lei, lucrările au demarat cu "Danimex", dar s-au oprit şi se umplu acum de apă tocmai fiindcă nu s-au găsit bani. Consiliul Judeţean, care s-a angajat să dea 50% din finanţare n-a dat niciun leu. Primăria Victoria a dat CJ-ul în judecată şi a câştigat în primă instanţă. Decizia nu e definitivă, are cale de atac, apel la Galaţi. Până când instituţiile se războiesc, adică deja de vreo trei luni, investiţia de la şcoala din Victoria stă pradă ploilor.
"Danimex", al cărei nume a şi dispărut de pe plăcuţa de şantier în lucru, a abandonat lucrările şi nici nu le-a conservat, motiv pentru care plouă în voie pe bolţarii lor, şi-n fundaţie şi peste tot.
"N-avem ce să facem. Domnul Epureanu (N.R. Preşedintele Consiliului Judeşean) ştie. Aşteptăm finanţarea de la Consiliul Judeţean. Noi am câştigat-o pe vremea când era preşedinte CJ domnul Viorel Mortu...", ne-a mai spus primarul Stăvărel Dorobanţu. Cert este că CJ nu a făcut apel la decizia instanţei, dovadă că e de acord să aloce banii, numai că, aşa cum era de aşteptat, banii vin greu şi târziu, de la Centru.
E de aşteptat, totuşi, să se fi constituit o garanţie de bună execuţie cash astfel încât să nu se ducă lucrarea de până acum pe Apa Sâmbetei. Tot în curtea CJ aruncă Dorobanţu pisica atunci când vine vorba despre drumul dintre Mihai Bravu şi Victoria, de 8 kilometri, drum pe care mai repede ajungi pe jos decât cu maşina, aşa de găurit este. "E drum judeţean. Întrebaţi-i pe ei de ce nu l-au făcut?! Întrebaţi-i! Eu l-am făcut pe celălalt dinspre Însurăţei, pe fonduri europene, singurul proiect, de altfel, pe care l-am realizat în comună din bani europeni", a spus edilul şef al Victoriei. Adevărul e că drumul dinspre Însurăţei e "coală".

Terenuri împrejmuite cu sârmă periculoasă

Un alt fapt care a stârnit animozităţi în localitate este acela că, din banii Primăriei, nefiind săli de sport în care profesorii să poată lucra, s-au realizat terenuri cu gazon sintetic în aer liber pe lângă şcoli. Altfel, investiţiile sunt lăudabile, mai ales că se pretează mai multor tipuri de jocuri, cel puţin vara. Profesorul Aurelian Mocanu povesteşte că a trecut cu vederea faptul că n-are o sală în care să lucreze cu elevii şi chiar s-a bucurat la vederea terenului cel nou. Asta până când sârma care împrejmuia terenul a început să cedeze, ba chiar, în zbenguiala lor, copiii s-au rănit.
"Unui băieţel, la Mihai Bravu, i-a intrat sârma în obraz. Sârma, plasa asta era foarte subţire şi crăpa la orice atingere. Copilul a fost rănit, l-am dus la cabinet, ne-am speriat că putea să-i intre în ochi. Am cerut atunci înlocuirea plasei. S-a întâmplat dar numai pe laturile dinspre porţi. În rest e aceeaşi. Nu mai vorbesc de faptul că elevii n-au o minge cu care să joace fotbal, volei, ceva... An de an cer echipament, ceva pentru a-mi desfăşura orele. Nu am primit nimic de patru ani încoace", ne-a mai spus prof. Aurelian Mocanu.

Controale extinse şi la dispensar, unde dotarea lasă de dorit, toaleta-i în fundul curţii, iar impozitul plătit de medic e fabulos

Cum o belea nu vine niciodată singură, aflăm că, deunăzi, şi dispensarul din comună a fost vizitat de superiori de la Brăila. Au venit în control inspectorii de la DSP. Principalele chestiuni vizate: condiţiile din unitate.
"Ce condiţii? Încerc să fac tot posibilul, să investesc şi să fie bine. Noi avem cu chirie această clădire de la Primărie. Sunt singurul medic din sat, am 1000 de pacienţi asiguraţi şi 500 neasiguraţi. Fac naveta de la Brăila în fiecare zi. Nu mi se oferă condiţii. Eu, ca medic, trebuie să investesc şi să şi plătesc chiria şi impozitul. Anul trecut am plătit impozit de 1000 de lei, iar anul ăsta de 4000 de lei, la Primărie. Nu mai vorbesc de chirie...E mare pentru cât ocupăm, două camere, vreo două sute de euro. Dispensarul n-are căldură, ne încălzim cu lemne, lemne pe care le-am cumpărat tot noi", ne-a spus dr. Veronica Gheorghe.
Nici asistentul din comună nu s-a declarat mai fericit de condiţiile de lucru: "Uitaţi ce paturi avem! Ce dotare ne asigură domnul primar?! Ce condiţii?! Toaleta e în fundul curţii. Totul aduce doamna doctor de acasă, atât cât poate, cum poate, ca să fie bine. Mie mi-a şi spus că nu-mi dă nimic la dispensarul din Mihai Bravu, fiindcă m-am înscris anul ăsta, recunosc că de nervi, la un partid, unul cu care domnul primar e în opoziţie! Asta e! Dar eu vreau să muncesc şi măcar să mă lase s-o fac, că sunt şi femeie de serviciu şi asistent şi prăşitoare în curtea dispensarului, chiar dacă nu-i dispensarul meu sau al doamnei doctor, ci al satului!", ne-a spus asistent Lenuţa Spânu , arătându-ne paturile cu huse jumulite din încăpere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro