Mergi la conţinutul principal

Scandal cu ciocane la «Privighetoarea»

 

Firida electrică de la restaurantul "Privighetoarea", care a fost concesionat de Radu Chiriac, a aprins spiritele în Grădina Publică. Acuzaţii reciproce, declaraţii în contradictoriu, injurii şi ciocane, totul de la o racordare la reţeaua electrică, ajungându-se într-un final la intervenţia poliţiştilor brăileni. Mai precis, unul dintre reprezentanţii firmei SC "Exest Com" SRL, Ciprian Gherghişan, societate care a adjudecat un spaţiu de terasă în Grădina Publică, acuză că deşi ar avea aprobare de la "Electrica" pentru a se lega la curent electric de la firida montată pe restaurantul "Privighetoarea", nu este lăsat de patronul locaţiei, ba chiar susţine că ar fi fost agresat verbal. La rândul său, Radu Chiriac, concesionarul de la "Privighetoarea", prietenul Cameliei Guşatu, directoarea Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Brăila, se apără şi spune că el este de fapt victima, susţinând că a fost "împins şi ameninţat". Altercaţia dintre cei doi s-a încheiat cu declaraţii la Poliţie, care a intervenit la solicitarea lui Radu Chiriac. Directorul "Electrica", Ştefan Rădulescu, recunoaşte că a dat avizul, dar declară că documentul nu are nicio valabilitate fără acordul concesionarului Radu Chiriac. În cele din urmă, ambele părţi s-au ales cu dosare penale.

 

Ciprian Gherghişan ne-a povestit ieri că a fost la restaurantul "Privighetoarea" pentru a constata dacă se poate sau nu racorda la sursa de curent electric, unde ar fi primit aprobare firma pe care o reprezintă, SC "Exest Com", alături de o altă societate. A rămas însă şocat de reacţia agresivă cu care a fost întâmpinat de concesionarul restaurantului, Radu Chiriac. Mai mult, unul dintre fiii administratorului SC "Exest Com" susţine că Radu Chiriac ar fi apucat nervos un ciocan şi ar fi distrus firida de pe restaurant crezând că este montată de ei, deşi aceasta este montată de ani de zile. "Am acest aviz de la Electrica pentru racordare la energie electrică. Se aprobă racordarea exact pe Muzeul Etnografic din Grădina Publică, adică exact la firida de pe peretele lor (n.r.- Restaurantul Privighetoarea). Conform avizului, am dreptul să mă apuc să lucrez. Când am venit, a ieşit un chelner de la ei şi ne-au întrebat ce facem. Le-am zis despre ce este vorba şi l-a sunat pe şeful lui, pe domnul Radu, şi a început să îi facă proşti pe ăştia de la Electrica, să ne zică ce căutaţi acolo. Eu i-am zis «n-am chef de scandal, am venit să văd despre ce este vorba, să văd dacă se poate face lucrarea». Nu am pus mâna pe nimic şi am aşteptat să vină domnul Radu. Cum a venit, s-a dat jos din maşină şi a început să ţipe. Spunea «care mă... e şmecher aici? Care comentezi?» Şi eu i-am zis, «Radule, ce-ai mă? Ai luat-o razna?» El a crezut că eu am montat firida deja, dar aia era montată acolo de 3-4 ani de zile. Doar s-a făcut reînnoirea contractului, atâta tot. Vine însă cu ciocanul în mână. Dar eu am zis că face o glumă. M-am dat la o parte şi a început să lovească cu ciocanul în firidă şi în timpul ăsta suna şi la 112. «Domnule, sunt doi golani aici şi m-au atacat». Dar el este cel care mi-a zis «să te duci la mă-ta să tragi curent!", a declarat pentru "Obiectiv", Ciprian Gherghişan. Mai mult, acesta spune că prietena lui Radu Chiriac, Camelia Guşatu, este o persoană influentă în Brăila şi se teme deja să nu tragă alte "sfori" care să-i afecteze afacerea. "Mie la terasă încă nu mi-a ieşit permisul de amplasare, dar mi s-a adjudecat locul, adică am câştigat licitaţia în Grădina Publică (...) S-ar putea să nu-mi mai iasă permisul acum dacă madam (n.r.- Camelia Guşatu), o să tragă sforile pe acolo ", a mai adăugat reprezentantul firmei SC "Exest Com".

Chiriac: "Au venit să tragă curent de pe clădirea mea"

Contactat telefonic, patronul afacerii "Privighetoarea" neagă acuzaţiile care i se aduc şi reclamă că el a sunat la 112 pentru că ar fi fost împins şi ameninţat. "Au venit să tragă curent de pe clădirea mea. Au împuşcat peretele fără aprobarea noastră. Am trimis un angajat de-al meu ca să constate ce caută acolo şi l-au înjurat, i-au zis «pleacă, mă, tu de aici, că nu ştiu ce». Am cerut să vorbesc cu ei la telefon să văd cine sunt. La telefon mi-au zis că au avize, că au nu ştiu ce, să-mi găurească clădirea. Lucru pe care eu nu-l ştiu. Eu nu am dat nicio aprobare ca să-mi găurească altcineva clădirea. Am venit aici la locaţie şi băieţii care erau acolo au sărit la bătaie, că de ce nu-i las să facă ei pe clădirea mea, nu ştiu ce. Şi eu le-am zis: «nu vă conectaţi la curent din peretele meu, vă conectaţi de la Electrica, nu din peretele meu». Şi a ieşit un scandal şi panaramă cu poliţia şi aşa mai departe. Persoanele care m-au ameninţat sunt doi fraţi care au sau au avut terasă în apropierea restaurantului", a fost declaraţia lui Chiriac.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Şogor, ne-a informat că într-adevăr incidentul a fost sesizat ieri, la ora 10.50, prin 112, de două apeluri telefonice. Într-o primă instanţă ar fi fost vorba de către Radu Chiriac, care a reclamat că două persoane l-au ameninţat. La scurt timp, cele două persoane acuzate ar fi anunţat că patronul de la "Privighetoarea" ar fi distrus cu ciocanul o firidă electrică. "Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, au efectuat cercetări şi în cauză au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere în cazul persoanei reclamante şi de ameninţare în cazul celorlalte două persoane", a declarat pentru "Obiectiv" insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt IPJ Brăila.

"Electrica" a confirmat aprobarea dată, dar şi obligaţia terasei de a cere acordul concesionarului de la "Privighetoarea"

Contactat de reporterii "Obiectiv" directorul de la "Electrica -Distribuţie" Brăila, Ştefan Rădulescu, a confirmat că a dat avizul, dar a explicat că era obligatorie obţinerea acordului din partea restaurantului "Privighetoarea" pentru ca terasa să poată fi alimentată. "Discutând aplicat pe situaţia reclamată, vă pot spune că solicitantul (SC "Exest Com" SRL, prin Ciprian Gherghişan- n.n) trebuia să obţină şi acordul concesionarului restaurantului (Radu Chiriac - n.n) pentru a se putea face lucrarea. De altfel, lucrarea în sine nu o face Electrica, ci o firmă specializată autorizată de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementări în Domeniul Energiei Electrice - n.r.), iar la final noi venim să constatăm că sunt îndeplinite toate condiţiile menţionate în avizul tehnic de racordare, inclusiv existenţa acordului despre care aminteam după care se face efectiv alimentarea", ne-a declarat Rădulescu. Întrebat cum va fi totuşi branşată terasa, dat fiind întreg scandalul de marţi între patronul firmei concesionare şi cel al terasei estivale, sursa citată a precizat că "Electrica" mai are şi alte puncte de branşament în zona Grădinii Publice. "Dacă solicitantul va cere o altă soluţie, vom vedea din punct de vedere tehnic cum se va rezolva problema pentru că mai avem şi alte puncte în zona respectivă". Deşi iniţial Gherghişan a arătat avizul de la "Electrica" reporterului nostru, până la închiderea ediţiei, nu am primit o copie a documentului pentru a-l studia mai atent în lumina celor declarate de directorul Rădulescu. Vom reveni. (Dragoş G. TUDOSE)

Al doilea an cu scandal la "Privighetoarea"

Nu este pentru prima oară când restaurantul "Privighetoarea" este subiectul unui scandal. În urmă cu un an, pe 10 aprilie 2013, cotidianul "Obiectiv" critica faptul că municipalitatea a protejat interesele lui Ionuţ Radu Chiriac, partenerul de viaţă al Cameliei Guşatu, director în cadrul Primăriei. La acea vreme, municipalitatea a eliminat, pe şest, o terasă concurentă din Grădina Mare din proiectul ce prevedea amplasarea teraselor. În replică, concesionarul "Privighetoarea" susţinea că amplasamentul terasei respective ar fi fost mult prea aproape, îngreunând circulaţia către local.

Bufet - restaurant - muzeu - "Privighetoarea"

• o ciupercă periculoasă a transformat muzeul în restaurant • actualul concesionar plăteşte anual o sumă uriaşă

Clădirea actualului restaurant "Privighetoarea" a fost reabilitată prin proiectul ce viza restaurarea centrului istoric, proiect demarat în 2007 cu fonduri europene, când avea, de fapt, destinaţia de muzeu. Ulterior, preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu a schimbat destinaţia clădirii, transformând-o în restaurant, modificare acceptată de Muzeul Brăilei. Directorul Ionel Cândea argumenta atunci că aşa se repară o greşeală a comuniştilor, care au transformat restaurantul în muzeu în 1984. În plus, condiţiile în care a stat vreme îndelungată clădirea ar fi dus la apariţia unei ciuperci periculoase, ce punea în pericol exponatele.
Clădirea a fost ridicată la începutul secolului XIX, se numea simplu "Bufet", apoi a fost transformată în terasă - restaurant şi a funcţionat astfel până în 1948, când a fost naţionalizată de comunişti. Atunci restaurantul a primit numele de "Privighetoarea" şi a funcţionat astfel până în 1977, când la cutremurul din luna martie clădirea a fost grav afectată, iar activitatea a încetat. Imobilul a fost reparat, însă nu a fost redeschisă în 1984 ca restaurant, ci ca Muzeu de etnografie şi artă populară. Cutremurul din 1990 a afectat din nou clădirea, însă bani pentru refacerea ei nu erau. Timpul a trecut, muzeul a stat închis ani buni, iar în 2007 s-a concretizat proiectul de reabilitare a centrului istoric, cu fonduri europene, clădirea fiind inclusă şi ea pe listă. După reabilitare, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a decis că cel mai bine ar fi să se revină la destinaţia de restaurant, deşi reabilitarea cu fonduri europene făcea foarte dificilă această schimbare de destinaţie. Autorităţile brăilene şi-au asumat riscul şi au scos spaţiul la licitaţie. Câştigător a fost desemnat în cele din urmă Radu Chiriac, după o luptă acerbă cu un alt pretendent. "Lupta" a condus la suma de 160.000 lei anual, taxă de concesionare, ceea ce presupune un efort financiar consistent pentru firma prietenului Cameliei Guşatu. (Cristina DOSULEANU)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro