Mergi la conţinutul principal

Scade numarul de elevi din scoli

Tendintele generale de evolutie a efectivelor scolare sint in scadere, ceea ce, in opinia Inspectoratului Scolar necesita o gindire si reorganizare a retelei de invatamint din aceasta perspectiva. Rezultatul foarte clar este acela ca va scadea numarul de clase si de posturi didactice. Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a precizat ca aceasta tendinta de scadere se regaseste in planul de scolarizare intocmit si propus ministerului, insa acesta va fi facut public abia dupa ce va fi aprobat de Ministerul Educatiei.
In invatamintul preprimar sint inscrisi 10.410 copii, in cel primar 14.831, iar la gimnaziu 16.593. La liceu, cursuri de zi, au fost inscrisi aproape 11.000 de elevi, la seral 751, iar la scoala de arte si meserii aproape 5.000.
In primavara acestui an, in judetul Braila s-a realizat descentralizarea sistemului, ceea ce a presupus reorganizarea unitatilor de invatamint in scoli cu cel putin 200 de elevi care sa aiba personalitate juridica. Acest lucru nu a insemnat decit schimbari administrative, pentru ca in teritoriu scolile au ramas in aceleasi locatii, cu aceeasi elevi. Dupa reorganizare, din 108 gradinite din mediul rural nu a mai ramas nici una cu personalitate juridica, din 119 scoli cu clase I - VIII in mediul rural au mai ramas 50. In mediul urban, din 66 de unitati de invatamint preprimar au ramas 32, iar din 30 de scoli primare si gimnaziale, au ramas 28. La nivel liceal nu a intervenit nici o modificare in urma reorganizarii, au ramas tot 22 de unitati in mediul urban si una in mediul rural.
O consecinta imbucuratoare a micsorarii numarului de elevi si de clase este faptul ca nu se mai invata in trei schimburi, insa, cu toate acestea, laboratoarele din scoli nu pot fi folosite numai la orele de specialitate, ele fiind folosite si drept clase permanente.
In mediul rural, din cauza numarului mic de copii din localitati exista invatamint simultan in 24 de clase, in care invata 1.768 de elevi. Dintre aceste clase, 99 functioneaza la nivelul primar si numai 25 la nivel gimnazial. Din cauza distantelor mari fata de alte localitati exista doua situatii in care ministerul a aprobat chiar functionarea unor clase cu efective reduse, sub 20. Una este la nivel primar, in Balta Brailei si alta la nivel liceal, la Maxineni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro