Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sateanul brailean intra in era digitala

Cind vine vorba de distractie - entertainment, dupa cum ii spune americanul - taranii braileni nu mai sint dispusi sa faca rabat la calitate. In satele brailene, in care noroaiele de pe ulita sint la fel de cleioase ca pe vremea lui Mircea cel Batrin, antenele parabolice conectate la satelitii televiziunilor digitale se inmultesc pe zi ce trece, ca si ciupercile dupa ploaie sau, ca sa fim mai moderni in exprimare, ca popcornul preambalat bagat la cuptorul cu microunde. Si nu neaparat satenii mai instariti dau jos vechea antena ce prindea numai TVR-ul, Antena 1 si, eventual, Televiziunea Moldoveneasca. Sint si oameni care, dupa cum le arata casa si ograda, sint saraci lipiti, dar care vor sa guste din confortul de care se bucurau, pina mai ieri, doar orasenii instariti. In comuna Unirea, de exemplu, pe ulita cu biserica, sta familia Ion, formata din patru membri: sotii Constantin si Ileana, fiul lor Mihai si nepotul Florin. Sint oameni saraci, dupa cum le-o arata imbracamintea si dupa cum nu se sfiesc sa recunoasca, insa linga casa lor, cu acoperisul subred, in valuri, si peretii dresi cu pamint scorojit, sta mindra in soare antena parabolica a unei televiziuni digitale. Fiul, Mihai, un tinar la vreo 30 de ani, este foarte multumit de achizitia sa. "Prindem 60 de canale TV si 6 posturi de radio, pachetul complet la oferta, si platim doar 360 mii de lei (vechi n.n.) pe luna. Daca am fi tras cablu, aveam doar 18 posturi si am fi platit 220 de mii pe luna. Initial am vrut sa tragem cablu, dar nu s-a putut, ca trebuia sa fie cel putin cinci cereri, ca sa il aduca pe strada noastra, iar vecinii n-au vrut sa se bage. Asa ca m-am gindit la o televiziune din asta, digitala, ca nu costa o avere, iar oferta de programe este mult mai buna", ne-a explicat Mihai. Ca sa ne convingem, membrii familiei ne-au poftit in casa, scuzindu-se ca sint in curatenie si e cam deranj. Inauntru, in camaruta strimta si mobilata modest, Mihai a "navigat" un pic pe meniul televizorului color, pe care il are de trei ani, pentru a ne demonstra cit de multe programe se pot viziona si la ce calitate. "Ne-am conectat acum doua luni si sintem multumiti. Poate sa ninga, poate sa ploua, semnalul este bun. Numai cind fulgera, se cam intrerupe imaginea. Fara televizor nu e bine. Am un baietel de cinci ani care trebuie sa aiba la ce sa se uite, ca vine iarna si nu mai poate sa se joace in frig", ne-a explicat tinarul.
Dupa cum ne-a marturisit Mihai, singurul venit stabil al familiei este pensia de vreo 3 milioane de lei vechi a tatalui sau. In rest, cum da Dumnezeu: vara muncesc cu ziua, iar iarna se descurca cum pot. Nu au pamint, fiindca s-au mutat doar de citiva ani la tara, de la Braila, iar averea lor consta intr-o caruta cu un cal, doua capre si vreo citeva oratanii. Cu toate astea, antena parabolica din batatura nu e privita ca un lux, ci ca o necesitate: "Asta-i distractia noastra, altceva ce sa facem aici toata ziua?", ne-au spus ei, convinsi ca, mai devreme sau mai tirziu, toti vecinii le vor urma exemplul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii