Mergi la conţinutul principal

Sărbători în siguranță. Sfatul medicilor veterinari: ”Nu uitați de examenul trichineloscopic!”

• odată cu sosirea Sărbătorilor de iarnă, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila au înnăsprit controalele în trafic, la abatoare și măcelării • pentru brăilenii care sacrifică porci în gospodăriile proprii există cinci centre pentru efectuarea examenului trichineloscopic • deja, peste 100 de crescători au solicitat un astfel de examen • deocamdată, nu a fost depistat niciun caz pozitiv în carnea de la porcii sacrificați în gospodării  • anul trecut și în 2023 au fost identificate două cazuri de infestare cu Trichinella • carcasele porcilor în cauză au fost confiscate și distruse • Atenție: în astfel de situații se acordă despăgubiri doar dacă animalele sunt înregistrate în Baza Națională de Date 

 

Potrivit conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, până la data de 2 decembrie 2025, la nivelul județului, au fost înregistrate deja 130 capete porci sacrificați în gospodăriile populației, pentru care s-a efectuat examenul trichineloscopic, rezultatele fiind, din fericire, negative.

Anul trecut, însă, când au fost efectuate examene trichineloscopice pentru 410 capete porcine, a fost confirmat un caz pozitiv. De asemenea, în anul 2023, când au fost, în total, 414 capete porci sacrificați în gospodării, pentru care s-a efectuat examenul trichineloscopic, unul a fost cu rezultat pozitiv. Proprietarii animalelor infestate cu Trichinella nu au putut fi, însă, despăgubiți, deoarece nu au fost întrunite toate condițiile prevăzute de reglementările în vigoare. Mai exact, animalele nu erau înregistrate în baza națională de date, condiție obligatorie pentru acordarea despăgubirilor. În aceste condiții, proprietarii porcilor respectivi au rămas și fără animale și fără bani. „Referitor la despăgubirile acordate pentru animalele cu rezultat pozitiv la examenul trichineloscopic, vă comunicăm faptul că nu au fost acordate despăgubiri pentru cele două cazuri pozitive din anul 2023, respectiv 2024, deoarece nu au fost respectate cerințele sanitare veterinare de către proprietarii animalelor (animale neidentificate și neînregistrate în Baza națională de date), conform prevederilor HG nr.  1.214/2009 cu modificările și completările ulterioare. Carcasele provenite de la aceste animale au fost confiscate și dirijate către o unitate de neutralizare, în vederea distrugerii”, ne-a explicat conducerea DSVSA Brăila.

Potrivit DSVSA Brăila, până la data de 2 decembrie 2025, au fost efectuate, de asemenea, 22 de teste prin digestie artificială la porci domestici și mistreți în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) din DSVSA Brăila. În anul 2023, au fost efectuate 1.135 astfel de teste (două cu rezultat pozitiv), iar în anul 2024 au fost efectuate 35 de teste prin digestie artificială.

Examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, pe care trebuie să-l facă toți cei care vor să aibă pe masa de Crăciun carne de la animalele crescute în propria curte, se efectuează  în următoarele locaţii:

CSVSAO Brăila, Str. 1 Decembrie 1918 - la sediul CSVSAO Brăila, vis-a-vis de Piaţa Halelor;

LSVSA Brăila - pentru carnea de vânat;

Staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor, programul de lucru fiind de la ora 8.00 la ora 16.30, de luni până duminică, începând cu data de 2.12.2025;

Sediul CSVSAO Ianca;

Sediul fiecărei Circumscripții Sanitare Veterinare Concesionate (CSVC) din comunele judeţului Brăila.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii vor prezenta maxim 40 grame din următoarele locuri de elecţie: muşchii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali. Pentru această activitate se percep tarife, conform Ordinului ANSVSA nr. 96/2014, modificat şi completat cu Ordinul ANSVSA nr. 51/2024, acestea reprezentând contravaloarea manoperei analizei, astfel: 30,94 lei cu TVA pentru fiecare porc domestic şi 61,88 lei cu TVA pentru porcii mistreţi pentru examen trichineloscopic direct și 114,24 lei cu TVA pentru examen trichineloscopic prin digestie artificială.

Pentru unităţile de tăiere, procesare, depozitare se asigură personal de specialitate pe toată perioada desfăşurării activităţii acestor unități, personal care realizează activităţi de inspecţie şi control, conform Regulamentului CE 625/2017;

Referitor la comercializarea porcinelor vii, această activitate se va efectua conform Legii nr. 122/2023 și a Normelor specifice aprobate prin Ordinul ANSVSA nr. 130/2023, modificat și completat astfel: mişcarea suinelor vii pe teritoriul României este permisă dacă porcinele sunt identificate şi însoţite de Certificat de sănătate, Formular de mişcare și, după caz, Aviz interjudețean; târgurile de animale sunt interzise datorită contextului epidemiologic, respectiv evoluţia pestei porcine africane în judeţul Brăila”, a precizat șeful DSVSA Brăila.

 

„Sunt multe riscuri de îmbolnăvire”

Proprietarii animalelor sacrificate au obligaţia să prezinte medicului veterinar de liberă practică crotalia auriculară a animalului pentru a putea fi scos din Baza Naţională de Date. În cazul depistării Trichinelozei la porcinele din sector Gospodării Populaţie, proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi conform H.G. 1214/2009 cu completările ulterioare.

Referitor la carnea de vânat, mistreţ în special, examenul pentru decelarea Trichinella se realizează în LSVSA Brăila, fiind obligatorie şi supravegherea în direcţia pestei porcine clasice şi pestei porcine africane (PPA).

„Este interzisă tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor pentru consum public în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar. Referitor la carnea în carcasă introdusă pe piaţă în vederea comercializării, această activitate este permisă dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: să provină din abatoare autorizate; să fie marcată cu o marcă de sănătate de formă hexagonală pentru abatoarele din ţară, respectiv ovală pentru celelalte state membre sau import; să fie însoţită de Certificat de sănătate publică veterinară. Precizăm că nu se va introduce pe piaţă carne de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, aceasta utilizându-se pentru consum familial”, a mai precizat șeful DSVSA Brăila.

Pe lângă carne de porc pentru pregătirea preparatelor culinare de sezon se mai utilizează şi carne de ovine, bovine sau carne de vânat. Reprezentanții DSVSA îi atenţionează pe consumatori să se aprovizioneze cu aceste produse doar din unităţi autorizate/înregistrate.

„Sunt multe riscuri de îmbolnăvire la care se pot expune şi aș enumera câteva dintre acestea: antrax, cisticercoza, echinococoza, scrapia de la ovine, ESB de la bovine etc. Îi sfătuim pe consumatori să se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animală şi non-animală numai din locuri autorizate, aflate sub control sanitar veterinar. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din sistemul „stradal”, aceştia se expun riscului de îmbolnăvire”, a mai precizat sursa citată.

 

Controale la abatoarele și măcelăriile din Brăila

În vederea verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii economici din sectorul alimentar, în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor de iarnă, inspectorii DSVSA Brăila întreprind, începând cu data de 2 decembrie 2025, acţiuni de control la nivelul unităţilor de abatorizare animale, producere, procesare, comercializare, depozitare şi transport a produselor alimentare specifice acestor sărbători, conform prevederilor Notei de serviciu a ANSVSA nr. 9688 din 26.11.2025, acțiuni care vor viza următoarele aspecte: condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de funcţionare a unităţilor (cerințele de igienă a producţiei, procesării, depozitării, transportului şi comercializării produselor alimentare); cerinţe referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de carcase provenite de la porcine; cerinţe referitoare la etichetarea produselor de origine animală și nonanimală; condiţiile de depozitare a produselor alimentare”, precizează directorul DSVSA Brăila, dr. Costică Peltea.

Totodată, în vederea monitorizării circulației pe teritoriul județului Brăila a porcinelor vii destinate sacrificării, precum și a cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc, reprezentanții DSVSA Brăila efectuează controale oficiale în trafic, cu sprijinul reprezentanților IPJ Brăila.

Controalele efectuate vor urmări respectarea, de către operatorii din domeniul alimentar, a prevederilor Regulamentului CE nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, Regulamentului CE nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, Regulamentului CE nr. 178/2002 de stabilire a principiilor şi cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei alimentare.

 

Măsuri suplimentare

Potrivit dr. Peltea, în scopul prevenirii unor situaţii neprevăzute datorate procesării, depozitării, transportului şi valorificării produselor alimentare de origine animală în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia sanitară veterinară în vigoare şi a tăierilor tradiţionale a suinelor în gospodăriile populaţiei, în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, DSVSA Brăila întreprinde următoarele măsuri:

1) asigurarea permanenţei prin efectuarea serviciului de gardă de către personalul din cadrul serviciilor la sediul DSVSA Brăila, inclusiv în perioada 2 decembrie 2025 - 7 ianuarie 2026;

- asigurarea serviciului de permanenţă la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale;

- programul de lucru va fi afişat la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Concesionate (CSVC) şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) din judeţ, împreună cu numerele de telefon ale personalului care efectuează examenul trichineloscopic.

2) inventarierea trichineloscoapelor existente în dotarea medicilor veterinari de liberă practică;

 3) asigurarea materialelor necesare (lame compresor, foarfeci, alcool sanitar, tifon, comprese sterile etc.) pentru ca această activitate să se deruleze în condiţii corespunzătoare;

 4) efectuarea instruirilor în sesiuni teoretice şi practice cu medicii şi asistenţii veterinari privind efectuarea examenului trichineloscopic, eliberându-se în acest sens un atestat; cu ocazia instruirilor, se va stabili şi procedura de acţiune în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă; personalul de specialitate care asigură supravegherea sanitară veterinară în unităţile de tăiere autorizate şi personalul din cadrul CSVSAO Brăila a fost instruit pentru efectuarea examenului ante şi post mortem la ungulatele domestice şi păsări, precum şi pentru efectuarea examenului pentru decelarea trichinella spiralis, conform Regulamentului CE 1375/2015;

5) asigurarea personalului de specialitate pentru efectuarea controlului în pieţele agroalimentare din oraşul şi judeţul Brăila precum şi supravegherea sanitară veterinară a acestora;

6) asigurarea colaborării cu alte autorităţi, atunci când este cazul, în vederea apărării sănătăţii publice;

7) informarea cetăţenilor prin mijloacele mass-media de la nivel local asupra importanţei pe care o reprezintă efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu din gopspodariile populaţiei şi riscul major de îmbolnăvire de trichineloză la care se supun consumatorii care achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, provenită din surse necunoscute sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro