Salcâmii de pe Str. Mihai Eminescu (fosta Regală) au început să se usuce. Din verdele intens, specific lunii iunie, frunzele lor au început să capete o tentă galbenă şi să cadă la pământ, ca în octombrie. Fenomenul pare să fie generat de boli şi paraziţi. Unii copaci deja sunt aproape desfrunziţi, alţii au coroana mai mult galbenă decât verde şi doar câţiva îşi mai păstrează aspectul sănătos. Cert este că majoritatea salcâmilor suferă şi că este nevoie de măsuri urgente pentru a fi salvaţi.
Conducerea direcţiei "Seroplant", din cadrul Primăriei Brăila, recunoaşte că starea salcâmilor de pe fosta stradă Regală este destul de delicată în momentul de faţă şi pune acest fapt în principal pe seama stresului termic la care sunt supuşi arborii. "Pe Str. Mihai Eminescu se înregistrează zilnic, în medie, cu 5 - 6 grade Celsius mai mult decât în alte zone ale municipiului. Este o stradă închisă, cu şir continuu de clădiri, stânga - dreapta, iar din acest motiv căldura se acumulează şi dăunează vegetaţiei", ne-a explicat directorul "Seroplant", Ligia Drăgan. Aceasta nu neagă că de vină ar putea fi şi anumite boli care atacă salcâmii, dar îi acuză pentru această stare de fapt şi pe administratorii spaţiilor comerciale învecinate. "Unii dintre aceştia aruncă la rădăcina salcâmilor apa cu detergenţi rezultată din spălarea podelelor. Alţii îşi golesc scrumierele cu resturi de ţigară tot lângă salcâmi. Adeseori, sub grătarul metalic de la rădăcina acestora găsim foarte multe chiştoace. În urma ploilor, nicotina conţinută de acestea este absorbită de rădăcinile copacilor şi le dăunează foarte mult", ne-a mai spus directorul Drăgan. Trebuie precizat, totuşi, că sub grilajele din metal care protejează rădăcinile salcâmilor se face curăţenie foarte rar, fapt dovedit şi de buruienile ce cresc nestingherite acolo, dar şi de gunoaiele care zac cu săptămânile printre aceste buruieni.
Conducerea "Seroplant" promite că în următoarele zile va iniţia un program de măsuri menit să salveze salcâmii. "Vom aplica tratamente pentru boli, dar şi complexe de vitamine şi minerale destinate revitalizării", ne-a spus Ligia Drăgan. La întrebarea de ce nu s-au făcut aceste lucruri până acum, directorul "Seroplant" a explicat că astfel de tratamente nu pot fi făcute pe vreme ploioasă, aşa cum a fost la începutul lunii iunie, dar nici pe temperaturile caniculare înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute.
Reamintim că salcâmii de pe Str. Mihai Eminescu au fost plantaţi în luna decembrie a anului 2008. Cele 108 exemplare au fost achiziţionate din Germania şi au ajuns în Brăila cu puţin timp înainte ca reabilitarea străzii Mihai Eminescu să fie finalizată. După ce carosabilul a fost acoperit cu piatră cubică, iar trotuarele cu plăci de gresie, a început plantarea salcâmilor, în cadrul unei acţiuni intitulate "Întoarcerea la rădăcini". Pentru a fi subliniat caracterul ecologic al operaţiunii, au fost invitaţi să pună puieţii în pământ, alături de angajaţii "Seroplant", politicieni locali, dar şi elevi ai mai multor licee şi grupuri şcolare din municipiu.