Definitia salatei este pentru multi dintre noi clara – un preparat din legume si/sau fructe crude, taiate in bucati de diferite dimensiuni, asezonat cu sosuri diverse. Gandite a insoti felul de mancare principal, de regula bazat pe carne, salatele au capatat tot mai multa importanta.
Poate si pentru ca un consum de produse vegetale proaspete este considerat o conditie esentiala pentru o alimentatie sanatoasa. Si asta cu atat mai mult, cu cat recent Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat ca milioane de decese prin boli cardiovasculare la nivel global pot fi puse pe seama consumului insuficient de legume si fructe. Nu avem inca cifre clare in ceea ce priveste alte boli cronice, dar nenumarate studii asociaza prevenirea unor tipuri de cancer sau a unor boli degenerative exact cu aportul de legume si fructe. Ele au in compozitie un ansamblu de vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti.
De la sanatoase la adevarate bombe calorice
Compozitia salatelor a evoluat in timp. Si, din pacate, nu in bine. Este o tendinta general observata si cu unele stiluri de alimentatie traditionala sau cu unele feluri clasice de mancare, ce s-au metamorfozat din modele de alimentatie sanatoasa in adevarate pericole dietetice. Astfel, daca salatele clasice contineau un amestec de legume (mai ales legume frunze) taiate si stropite cu putin ulei si zeama de lamaie, salatele de astazi sunt deseori inecate in smantana sau sunt pline de branzeturi grase si bacon. Dintr-o sursa de fibre si vitamine, sarace in calorii si remineralizante, salatele devin o sursa de colesterol si calorii in exces.
Mai multe pe farmaciata.ro.