Sabotaj la «Judeţean» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sabotaj la «Judeţean»

2.100 de analize, în medie, pe zi. 358.680 lei pe lună, în 2015, numai din analizele procesate de la Judeţean, care are 1.215 paturi. 322.378 lei/ lună, media câştigului în 2014. Şi tot aşa de patru ani încoace. Acestea sunt cifrele care reflectă importanţa pe care o are contractul laboratorului "Medcenter" cu Spitalul Judeţean de Urgenţă. Coincidenţă sau nu, "Medcenter" a intrat în colimatorul oamenilor legii, după ce s-a demonstrat că deşeurile biologice din Monument au ieşit din laboratorul său. De altfel, e anchetă de proporţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi, implicit, la laboratorul căruia unitatea i-a externalizat serviciul de procesare a analizelor, "Medcenter". În urma verificărilor preliminare, s-a ajuns la concluzia că vacutainerele (recipientele) cu un lichid brun-roşcat, probabil sânge, seringile şi acele de recoltă găsite în noaptea de duminică spre luni, 19 spre 20 iulie, în Parcul Monument din Brăila, au indicii că au trecut prin "Medcenter": numele şi prenumele pacienţilor, dar şi etichete cu nişte coduri de bare specifice, care se lipesc pe vacutainere la procesare, dar şi pe fişele medicale ale bolnavilor, pentru identificare.
Surse autorizate ne-au confirmat faptul că recipientele conţineau probe recoltate în week-end-ul 15- 16- 17 mai a.c. de la pacienţi din Secţiile Ortopedie, Cardiologie, Recuperare Medicală, Medicală II, Gastroenterologie din Corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi o probă de la o pacientă de la Obstetrică-Ginecologie, din Maternitate. Ambele unităţi aparţin Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila şi sunt în subordinea Consiliului Judeţean.
"Vorbim aici despre un lot de probe recoltate. Noi am externalizat serviciul de laborator firmei Medcenter, care a câştigat licitaţia în urmă cu patru ani. Procedura este că asistenţii noştri recoltează, dar probele merg la Medcenter, unde sunt procesate, iar de acolo nu se întorc la noi decât fişele de analize medicale. Probele biologice sunt distruse de firma Ecofire Constanţa, cu care, de asemenea, avem contract pentru capsularea în navete/ cutii speciale şi distrugerea controlată a acestor deşeuri medicale. Din punctul meu de vedere, acele probe au fost deja procesate şi au ieşit, cel mai probabil, din Medcenter. Rămâne de văzut, deocamdată Poliţia este aici şi face anchetă mare", ne-a declarat, ieri, dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Asistenţii, la audieri!

Ieri, o întreagă echipă de judiciarişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a descins la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi a cerut audierea mai multor asistenţi medicali din secţiile vizate, dar şi din "Medcenter", au ascultat opiniile conducerii instituţiei, ale şefilor de secţii şi ale altor persoane care ar fi putut să aibă legătură cu acest caz. În horă vor intra inclusiv angajaţi şi foşti angajaţi, care ar fi avut conflicte în ultima perioadă cu spitalul sau cu laboratorul, dar şi şoferii, brancardierii şi infirmierii care ar fi putut avea atribuţii de transport al probelor.
"Laboratorul Medcenter este în Corpul A, pe Buzăului. La Corpul B avem o cameră specială, securizată, în care se depozitează analizele. Cam din două în două ore, într-o cutie/ geantă specială, probele sunt aduse la laborator. Odată intrate aici, nu mai ajung în secţie. Medcenter ne trimite înapoi doar fişa medicală, rezultatele care poartă codul de bare de pe recipient", ne-a explicat Olguţa Crivăţ, director de Îngrijiri Medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Tot ieri, am aflat din aceeaşi sursă, rămăsese ca Poliţia să mai verifice provenienţa seringilor şi a acelor de recoltare, dar şi drumul parcurs de vacutainerele cu sânge de la recoltarea din secţie până la procesare. Potrivit primelor verificări, din registrele de intrări-ieşiri, cele mai multe dintre vacutainere ar fi fost predate către "Medcenter" de asistenţii de pe secţii. Ba chiar, în unele cazuri, s-ar fi întors şi rezultatele analizelor în secţii, iar în toate cazurile, pacienţii au fost externaţi. Rămâne un mister modul în care probele respective au fost subtilizate timp de două luni, unde au fost depozitate, în contextul în care "după lucru, toate vacutainerele sunt puse în cutii speciale pentru deşeuri şi nu sunt ţinute mai mult de câteva ore până când sunt predate firmei care le neutralizează", potrivit spuselor Olguţei Crivăţ. Surse din cadrul spitalului nu exclud varianta unui atac sub centură la adresa "Medcenter", în contextul în care laboratorul deţine cel mai tare contract regional: acela cu spitalul, din care a câştigat, numai anul trecut, 3.868.540 lei, iar în acest an a câştigat, în medie, câte 358.680 lei pe lună - potrivit declaraţiei managerului Mihail Iugulescu.
"Probele intră la noi cu etichetă cu numele pacientului, se colectează, procesează în funcţie de tipul deşeului şi se etichetează cu acel cod de bare care este şi pe fişă. Apoi, se depozitează într-o cameră specială, securizată, la care n-au acces decât un biolog şi doi asistenţi pe o tură. Din secţii, probele ajung cam din două în două ore, iar predarea spre distrugere se face la 48 de ore. Accesul este controlat. De regulă, eliminarea deşeurilor se face la prima oră, la tura de dimineaţă. Predarea se face pe proces verbal, se verifică, se numerotează. Eu cred că acele probe nu au apucat să fie procesate la noi, nu le-am văzut personal, dar vom verifica în amănunt", ne-a declarat Simona Ojovan, şef laborator "Medcenter" Brăila.
Din aceleaşi surse am aflat că atât spitalul, cât şi "Medcenter" au contracte cu "Ecofire" Constanţa pentru distrugerea deşeurilor biologice, respectiv a deşeurilor medicale. "Concluzia noastră în urma verificării fişelor medicale ale pacienţilor ale căror nume erau acolo e următoarea: analizele s-au recoltat la Spitalul 3, s-au dus la laboratorul din Spitalul Judeţean, au fost procesate, dovadă că pe fişe apar rezultatele analizelor, după care...nu se mai ştie!", a completat dr. Mihail Iugulescu.

"Un gest iresponsabil!"

Faptul că în parc n-au fost găsite doar vacutainere, ci şi seringi şi ace, folosite într-un singur lot, iar acestea au fost "păstrate" timp de două luni în stare relativ bună până la momentul descoperirii denotă intenţia celui/celor care au făcut asta "de a le folosi", la un moment dat, ca probe împotriva cuiva. Ori a ceva.
"Asta mă îngrozeşte pe mine. Cum şi unde au fost ţinute acele probe?! Şi de ce?! Este un gest iresponsabil! Vorbim acolo despre probe uzuale, deosebit de periculoase însă, fiindcă noi la gastroenterologie avem pacienţi cu boli infecţioase, hepatite, boli transmisibile...Putea să se joace un copil acolo...E, cu adevărat, îngrozitor! Nu am avut asemenea cazuri, am întărit paza şi am sporit măsurile de securitate", a adăugat dr. Iugulescu.
Rămâne de văzut dacă firma autorizată să distrugă deşeurile a preluat şi probele respective, cel puţin pe hârtie. Dacă da, atunci există şanse mari ca un şofer al concernului autorizat să le distrugă să fie cel găsit responsabil. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro