Mergi la conţinutul principal

S-a trezit Fiscul sau doar s-a întors pe partea cealaltă?

Adică cei care au yachturi, vile şi îşi petrec vacanţele în locurile unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot să justifice (cheltuielile-n.r.) prin veniturile declarate", a anunţat, ieri, pompos, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Dincolo de exprimarea uşor confuză şi dincolo de doza de scepticism cu care suntem tentaţi să primim o astfel de declaraţie, intenţia ministrului Finanţelor este una lăudabilă. Nu ştiu însă cât de neliniştiţi vor sta anul viitor evazioniştii la care face referire şeful de la Finanţe, aşa cum nu pot să înţeleg care vor fi mecanismele de selecţie a celor care vor face obiectul Fiscului. După cum preciza zilele trecute şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi, care, în ultimii ani, au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor. Care vor fi acei patroni şi, mai ales, ce culoare politică vor avea respectivii, rămâne de văzut. Dar de ce doar 200-300, când, în realitate, există mii sau zeci de mii de asemenea exemple?

Cum spuneam însă, măsura e mai mult decât bine-venită, chiar dacă vine extrem de târziu. Şi, într-adevăr, există o grămadă de milionari în euro, care se dau mari bogătaşi prin topurile de tot felul, care afişează averi uriaşe şi un nivel de trai de-a dreptul sfidător, dar care, luaţi la bani mărunţi, se dovedesc a fi nişte oameni de afaceri ale căror rezultate nu reflectă luxul pe care îl afişează: societăţi cu pierderi, datorii la stat sau sume derizorii plătite drept contribuţii la buget.

Dar mai există o categorie de care Fiscul pare să fi uitat, dar care, în realitate, reprezintă o armată de evazionişti, care n-au plătit un leu statului în viaţa lor: "băieţii de băieţi", care trăiesc - şi încă extrem de bine - din trafic de persoane, din proxenetism, furt, trafic cu maşini, cu marfă de contrabandă şi multe alte asemenea activităţi neaducătoare de venituri la buget. Dar care deţin case somptuoase, apartamente de lux şi maşini de zeci de mii de euro. Şi cărora, dacă tot nu li se poate (a se citi nu se doreşte) dovedi activitatea infracţională, măcar să li se aplice un impozit de 16%. Asta dacă nu cumva Fiscul nu va deveni o altă instituţie pentru care "băieţii" în cauză vor trebui să cotizeze. Şi nu de alta, dar cotizaţia e întotdeauna mai mică de 16%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro